GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tayfun MARO
YAZARLAR
6 Temmuz 2023 Perşembe

Kemeraltı

Büyükbabamın elimden tutup gezdirdiği yıllardan beri Kemeraltı hayatımda var. Tam da bu nedenle,düşündüklerimi yazıyorum.

Agora ve Kemeraltı;kent merkezinde iki çarşı yan yana duruyor. Şehrin binlerce yıllık belleği… Tarihin bir lütfu…

Agora, İyon agoralarının en büyüğü ve en iyi korunmuş olanı… Buanlamda, Roma-Helen kültürünün de öncesini temsil ediyor.

Kemeraltı ve Agora ile ilgili sorunları nasıl ele alacağımıza dair doğru kararlar verebilirsek; bu eşsiz miras, kentin kültürel değerine değer katarak gelecek kuşaklara ulaşabilecek, hem de şehrin ekonomisine önemli katkılar yaparak...

Şehrin dinamikleri ne ölçüde ayakta kalmasına izin veriyorsa, Kemeraltı o ölçüde yaşıyor. Birçok meslek, birçok işyeri, ekonominin kurallarına ve zamana yenik düştü. Bu nedenle, devreye girmesi gereken başka bir akıl olmalı… Yani, İzmir’in genel yararını önceleyen ortak bir akıl ortaya çıkmalı. Neyseki bu zaruretin farkında olan Büyükşehir ve Tarkem, Tunç Soyer’in öncülüğünde, ortak aklı oluşturmak için büyük çaba harcıyor.

TARKEM’in İzmir Tarihi Kent Merkezinde yürüttüğü proje sayısı 14’e ulaştı. UNESCO Dünya Mirası olma yolunda çalışmalar sürüyor.

Kent değerlerini korumak ve geliştirmek şiarıyla yola çıkan TARKEM sahip olduğu sosyal sorumluluk bilinciyle İzmir’e değer katıyor.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger açıkladı; “İzmir’i kongre şehri yapmak için altyapının birinci şartı olan kongre merkezini en modern ve tarihi dokuya uygun şekilde Kemeraltı girişinde gerçekleştiriyoruz…”

Konak Pier ile İktisat Kongresi binası arasındaki modern apartmanları kaldırmak konusundaki niyet beyanı ayrıca değerlidir.

İzmir İktisat Kongresi binası ve hemen yanı başında Roma Hamamı önemli kazanımlar olacaktır.

Konak-Kadifekale arasındaki tarihi aksı canlandırmak ve 24 saatyaşayan Kemeraltı hedefine ulaşmak için tarihi merkezi şehre kazandıracak önemli adımlar atılıyor.

Tunç Soyer bir çağrı yaptı; “Gelin, bütün kaynaklarımızıhep beraber seferber edip Kemeraltı’nı en güzel açık hava alışveriş merkezlerinden biri haline getirelim. Biz bakanlığımız ile iş birliği yapmaya hazırız.”

Bu durum umudumuzu artırıyor.

Böyle bir zamanda, Tunç Soyer’in Büyükşehir Belediye Başkanı olması bir şanstır.TARKEM Yönetim Kurulu Başkanı olması, hakeza… Çünkü, Tarihi Kent Merkezi çalışmalarının İzmir’i nasıl ihya edeceğini iyi bilenlerdendir.

Kadifekale, Amfiteatr, Agora, Kemeraltı, Konak Meydanı ve Körfez bütünlüğü sağlandığında, UNESCO Dünya Miras Alanları şehri olacak İzmir, Akdeniz’de gerçekten parlayacak.