GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tayfun MARO
YAZARLAR
4 Haziran 2023 Pazar

Yeni yüzyılın eşiğinde

Gelişmeler gösteriyor ki AKP’yi hafife alanlar fena halde yanıldı; geri dönüşü oldukça gösterişli olacak gibi…

Mehmet Şimşek ekonominin dümenine geçiyor. Dışişleri’nin başına Hakan Fidan geldi. MB Başkanı olacağı söylenen finans profesörü Hafize Gaye Erkan, ABD’nin seçim hediyesi…

Bu tercihlerde ifadesini bulan gerçek; İktidar, uluslararası sistemle mutabakat sağladı.Erdoğan ve ekibi, “CHP’nin Daron, Rifkin ile vaat ettiğinden çok fazlasını başarmaya muktediriz” mesajı veriyor. Batılı uzmanların, “yüzünüzü batıya dönün” uyarısı, sınırlı da olsa karşılık bulmuş.

Ve yeni Anayasa… Dünya ölçeğinde yaşanan değişim, yeni bir toplumsal mutabakatı zaruri kılmıştı. Muhalefetten beklerken, yeni Anayasa önerisi iktidardan geldi.

İktidar, değişim sürecini yönetmeye muktedirim, diyor. Mütedeyyinlerin sisteme entegrasyonundan sonra, kapitalist sistemde ülkenin yeni yerini belirlemek, altında kalmazlarsa, Türk-İslam sentezinin ardıllarına nasip olacak gibi…

Belki de bozduklarını düzeltirken, ülkeye borçlarını da ödemiş olacaklar…

Beştepe’de tören salonunda 78 ülke temsilcisi vardı. Kafkasya’dan Afrika’ya, Latin Amerika’ya üst düzey katılım (Aliyev, Maduro gibi) ayrıca ilginç bir dayanışma gösterisiydi. Haydut devlet suçlamaları henüz belleklerde…

Yeni Dünya düzeninde, Türkiye’nin jeopolitik önemi sanki yeniden yükselişte.İktidarın, uluslararası sistemde denge politikası izlemesi kuvvetle muhtemel.

Yeni kabinenin oluşumunda yapılan tercihler de önümüzdeki dönemde denge politikalarına ağırlık verileceğini düşündürüyor.

Bunları övgü veya yergi olarak yazmıyorum. Sadece, olan biteni anlama çabası…

Hal böyle ise, CHP’nin ahvali ne olur?

CHP, bir an önce sosyal demokrat kimliğine geri dönse ve farklı konuşanı tasfiye etmek yerine kanat hareketlerini oluştursa çok iyi olur.

Türkiye’nin değişim ve dönüşüm programı, güçlü bir muhalefeti gerektiriyor. Ülkeyi zor yılların beklediği bir vakıa.

Muhalefet değişim sürecini yönetmeye adaydı, nasip değilmiş... Buna karşılık, iktidarın değişim sürecini yönetmeye oldukça istekli ve hazır olduğu görülüyor. Sessiz sedasız hazırlanmışlar.

İktidar, yeni döneme hızlı giriş yaptı. Sanki, ezberleri bozacak gelişmeler olacak.