GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
24 Mart 2022 Perşembe

Emekli Tümamiral Deniz Kutluk ile derin bir Ukrayna sohbeti

Emekli Tümamiral, elektronik mühendisi, akademisyen, hocaDr Ali Deniz Kutluk 39 yıl Deniz Kuvvetleri, NATO’da iki dönem yöneticilik, istihbarat, akademide deniz hukuku vesiyaset biliminde yüksek lisans ve doktora sonrasında hocalık, özel sektörde üst düzey yönetici olarak sorularımı hem askeri hem de siyasi açıdanbir yönetici/uzman olarak yanıtladı. Söyleşiye ayrıntıları ile iki bölüm halinde https://www.youtube.com/watch?v=P6CUUbaamVM&t=5s&ab_channel=BernaBridge ve https://www.youtube.com/watch?v=i_J3S6Hc6DM&t=3276s&ab_channel=BernaBridge youtube adreslerinden ulaşabilirsiniz. Söyleşide Ukrayna olaylarının yıllara dağılan arka planını, ABD manipülasyonlarının ve baskılarının gerçeğini, Karadeniz’de yaşananları Brüksel, Ukrayna ve Moskova’daki ofislerinde bizzat yaşayan, bizzat yöneten bir kişi olarak ayrıntılarıyla açıklamakta, bilmediğimiz, medyaya yansımayan noktaları paylaşmaktadır.

Yine bir amiral olarak Çanakkale Savaşının özelliklerini ve Atamızın liderliğini ikinci söyleşide uzun uzun açıklamaktadır. Bu iki söyleşide soramadığım bazı soruların yanıtlarını da burada kendisinden yazılı olarak aldım. Örneğin, Ukrayna harekatını bir amiral olarak nasıl değerlendirdi. Basında farklı yorumlar duyuyoruz dediğimde “Askeri harekatın gelişimini kentler veya varoşlarda konumlandırılmış basın mensupları değil günlük askeri durum raporlarını elde eden askeri harekat merkezleri doğru olarak bilebilirler” diye başladı. Ardından aşağıdaki noktaları öğrendim.

Bu yönden bakıldığında ve tarafsız gözlem raporları-haritaları incelendiğinde Rusya'nın kararlı ve istikrarlı şekilde ve kent savaşlarına saplanmaksızın askeri hedeflerini elde etmekte olduğunu görüyorum ve kabul da etmeliyiz. Ukrayna hiçbir yerden destek alamaz bir durumda ve ezici üstünlükleri ile üstüne gelen Rus kara-hava (ve hatta deniz) gücünün baskısıyla tahrip olmaktadır. Kiev ve/veya Odessa'nın ele geçirilmesiyle askeri hedefler tamamlanacak diye kabul edilebilir. Siyasi hedeflere de yaklaşılmıştır. Putin'in 6 maddelik Barış Planının 4 maddesinde uzlaşma yakındır, son iki madde ise önceki geçmişleri itibariyle daha farklı uzlaşılarla çözümü tamamlayabilir.

Oligarkların Rusya içinde başkaldırması ihtimali pek de olası değildir, çünkü Putin'in sıkı kontrolü altındadırlar. Rus Ordusunun yavaş ilerlemesinin iki gerekçesi şu olabilir: İlki 5 Mart 2022'de askeri hedefler Donbass'ın ötesine, tüm Ukrayna'ya yayılarak yığınaklanmanın önceki amaçlarına göre çok fiziken genişletilmiştir (Azak Batı yakası, Güney Ukrayna ve Kiev) Şu anda bu harekat için güç üstünlüğü de azalmıştır; ikincisi Rusya kent savaşlarından kaçınmaktadır ama izleyenler kentlerin düşüp düşmediğine göre yorum yaparak ilerleme hızlarının yavaşlığına yorum getirmektedirler!

Batı kampında Ukrayna'nın "Ekonomik yaptırımlar sonuç verene kadar" Zelensky'nin siyasi çözüme yanaşmaması yolunda telkinleri olduğu sıkça dile getirilmektedir, ancak bu durumda kaybeden Ukrayna halkı ve alt yapısı olacaktır ki zalimlikten ötedir. ABD'nin gerekirse ikinci bir Zelensky bulabileceklerini açıklaması ise abestir (ve Ukrayna iç işlerine karışmaktır da...)  Türkiye'nin Ukrayna'ya S-400 vermesini önermek, ciddi bir öneri ise, son derecede absürt, saçma ve akıllara ziyandır.

Türkiye hava sahasında kötü niyetleri olanların düşüncesi olabilir. Türkiye'nin bu konuda ABD'ye güveni birçok nedenle azalmıştır (ve ABD bu güveni geri kazanmak istiyorsa çok çabalar göstermelidir.) Rusya süpersonik silahlarını kullanarak nükleer korumalı yeraltı depolarını tahrip etmiştir ki bu füzelerin kinetik gücünden bile kurtulacak korunaklı askeri hedef olmayacağını göstermiş olmaktadır. Keza hedeflerine, aynen Batı teknolojisinde de var olduğu gibi, seyir füzeleri ile Hazar denizinden erişebileceğinin de gövde gösterisini yapmıştır.

Batı son iki yıldır Rusya'nın askeri vuruş teknolojisinde arayı açtığını zaten raporlamaktaydı. Sınırlarının kontrolünü ve hava üstünlüğünü kaybetmiş Ukrayna'nın Rusya karşısında kazanma şansı yoktur ve daha fazla direnmek sadece ezilmesine ve kayıplarının artmasına neden olacaktır. Şu an %66'sında uzlaşı olabilecek gibi görünen siyasi çözüm paketi üzerine konsantre olunması ve arkada dönmüş bulunan onlarca dolabın neticesinde içine düşürüldüğü durumdan bir an önce kurtulma yoluna gitmesi gereklidir açıklamalarını yaptı.

Daha sonra Karadeniz’de yüzen serbest mayın konusunu sordum. Chernemersky (Odessa güneyinde) ve Yuzhne ile Ochakiv (Odessa doğusunda) kıyı kentleri önündeki plajlara Ukrayna'nın döktüğü belirtilen 420 adet sığ su deniz mayınından bir kısmının dip ağırlıkları ile bağlantılarını kopararak serbest kaldığı ve yüzerek akıntı ile Türkiye kuzey kıyılarına ve İstanbul Boğazına yönelmiş olabileceği yolunda Navtex ve diğer duyurular yapılmış. Seyir halindeki denizcilerin tedbirli olması, iyi bir gözetleme nöbeti oluşturması ve mayın tespitlerini yetkililere rapor etmeleri istenmiş.

Değerli Amiral you tube röportajında ise buraya sığdıramayacağım miktarda, 2000 yılından bu yana Ukrayna’da olan olayları anlattı. İzlenmesini kesinlikle öneriyorum. Ali Deniz Kutluk amiralin özgeçmişini aşağıda okuyabilirsiniz.

A. Deniz Kutluk kimdir?
Dr. A. Deniz Kutluk – 39 yıl Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yaptıktan sonra 2008 yılında TSK’dan ve son görevi olan Genelkurmay Savunma Planlama ve Kaynak Yönetim Daire Başkanlığından Tümamiral rütbesi ile emekli oldu. NATO’da Genel Merkezinde Uluslararası Savunma Askeri Planlama bölümünde önce ABD sorumlusu, sonra bölüm Başkanı on yıl sonra ise aynı merkezde Barış için Ortaklık Direktörü (PfP) olarak toplam altı yıl görev yaptı. Askerî akademik kurumların tamamından üstün derecelerle mezun oldu. Askerlik yaşamı boyunca eğitim aldığı Deniz Harp Okulu (1969); Deniz Harp Akademisi (1980); Silahlı Kuvvetler Akademisi (1984); İngiliz Kraliyet Akademisi’nden (1987) başarıyla mezun oldu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi bölümünde Deniz Hukuku ve Kamu Yönetimi alanında yüksek lisans çalışması yaptı. Ardından doktora çalışmasını Ankara Üniversitesi’nde sosyal çevre alanında tamamladı. Petrol boru hatları, deniz hukuku, çevresel güvenlik alanındaki doktora tezi yayınladı. Hukuk Ön Lisansını 2016’da Anadolu Üniversitesi bünyesinde üstün derece ile bitirdi. Halen yüksek lisans programlarında Deniz Hukuku dersi veriyor.