GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
10 Şubat 2022 Perşembe

Birleşik Krallık’ta arafta bırakılmış türkler

The Independent gazetesine göre Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığının ECAA vizelerine verdiği yanıtın gecikmişliğinden dolayı binlerce Türk Araf’ta sıkışmış kalmış durumda. Gazete bunu “açıkça hor görmek” olarak yorumluyor ve ekliyor: Bir yıldan fazla zamandır vize bekleyen iş insanları artık ümitsizliğe düşüyor. Daha önce Theresa May’in Başbakanlığı zamanında da Başbakanın İçişleri Bakanlığına bazı konularda “düşmanca” ve “sert” tavır almaları konusunda yazılı talimat verdiği biliniyor. Bu tavrın genele de yansıdığı sorusu ortaya çıkıyor.

Independent gazetesine göre başlangıçta Birleşik Krallık bu kişileri gelip bu ülkede iş başlatmak için bağrına bastı ama İçişleri Bakanlığının anlaşılmaz tavrı yüzünden bu kişilerin ve ailelerinin bir kısmı Türkiye’ye dönmek zorunda kaldı, bir kısmı yaşadıkları evlerden çıkıp bir yerlere sığınmaya yöneldi. Bakan ve bakanlık binlerce işinsanının aileleriyle birlikte burada iş başlatmak için gelmelerine izin verip daha sonra bir yıl bekletip vize vermemesi konusunda ağır eleştirilere uğruyor, bunun saygısızlık hatta hor görmek olarak yorumlanmasına yol açıyor.

Vizeyi beklerken bu ailelerin seyahat etmeleri, ev satın almaları, çalışmaları olanağı olmadığından bu aileler maddi olarak büyük kayba uğruyor, bazıları sahip oldukları evleri kaybediyor ve bazıları yoksulluk durumuna giriyor. Bir örnek, bağımsız çalışan bir müzik öğretmeni uzun bir süre vizesini bekledikten sonra ev kirasını ödeyemez duruma gelince evsiz kalıp sokağa düştüğünü vebir yardım derneğinden yardım aldığını, onlara bağlı yurtlarda kalabildiğini ve yurttan yurda yer değiştirmek durumunda olduğunu açıklıyor.

Diğer bir örnekte evli bir adam eşi ve oğlundan vize sorunları halledilmediğinden yedi ay ayrı kalmak zorunda kaldığını belirtiyor. Bir diğeri ise bu vize işlemlerinin gecikmesinden dolayı seyahat edemediğini ve ailesinden üç kişinin cenazesine katılamadığını açıklıyor. Bu durumda olan binlerce aile sözkonusu.

Türkiye’nin Birleşik Krallık Büyükelçisi Ümit Yalçın Independent Gazetesine verdiği demecinde Büyükelçiliğin bu konuyu yakından takip ettiğini, Birleşik Krallığın bürokrasiden kaynaklanan bu işlemleri hızlandıracağını umduğunu belirtiyor. Bu iş insanlarının aldığı vizelere ECAA deniyor. Bu vizelerle Türk işadamları ve işkadınları aileleriyle Birleşik Krallığa taşınıp burada kendi yatırımlarını yapıp serbest çalışan olarak işlerini kurabiliyorlar.

Bu yol 2020 de Birleşik Krallık Brexit ile AB’den ayrılınca kapandı ama bu tarihten önce gelenler vizelerini uzatabiliyorlar. Eylül 2021de 8251 kişi İçişleri Bakanlığından ECAA vizelerinin uzatılmasını bekliyordu. Bir önceki yıl bu rakam %54 daha azdı ve 2019' da bu rakam %297 daha azdı. Bu rakamın birden bu kadar artmasının ve gecikmelere neden olmasının bir nedeni de bu yolun kapanacağını bilen birçok Türk’ün son anda buraya taşınıp başvuru yapmasıyla dosyaların kabarmış olması, İçişleri Bakanlığının yükünün artması.

İşçi Partisi Milletvekili Feryal Clark geçen hafta bu sorunu parlamentoya getirip Independent gazetesine “Her gün yüzlerce e posta alıyorum. Bu kişiler görevlerini yapmış, vergi kayıtlarını ve diğer tüm işlemleri İçişleri bakanlığına iletmiş, bekletiliyorlar. İçişleri Bakanlığı ‘Eğer beklemek istemiyorlarsa Türkiye’ye dönebilirler’ diyor ancak bu ailelerin okullarda okuyan çocukları var. Bu o kadar kolay değil” dedi. FeryalClark hiç olmazsa geçici bir vize verilebileceğini açıkladı. “Bu olay Birleşik Krallığın itibarı için de hiç iyi değil, tüm dünyaya iş insanlarını nasıl hor gördüklerini belirtiyor” diye ekledi.

İngiliz Alevi Federasyonunun başkanı İsrafil Erbil yüzlerce ECAA vizesi bekleyen ailenin maddi sıkıntı nedeniyle yiyecek bankasına başvurduğunu belirtti. 15 ay bekleyen aileler olduğunu ekledi. Bir örnek vererek 44 Yaşındaki Kerim Beyaz’ın Marks & Spencer’sla Boots a temizlik malzemesi sattığını ancak vize uzatılmasını beklerken seyahat edemediğinden çok fazla maddi kayba uğradığını, eşi ve çocuğunu yanına alamadığından Türkiye’ye geri döndüğünü açıkladı.

London Solicitors şirketinde vize işlemleriyle uğraşan Razem Ahmed 55 müşterisi olduğunu ve 12 aydan daha fazla bekleyenlerin çoğunlukta olduğunu söyledi. “Bu kadar uzun gecikmeleri açıklayacak hiçbir neden yok. Genelde başvuru yapanlara karşı saygısızlar ve İçişleri Bakanlığının saygınlığına gölge düşürüyorlar” dedi.