GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
15 Ocak 2022 Cumartesi

Birleşik Krallık’ta hükümet zorda

Birleşik Krallık yeni bir skandalla çalkalanıyor. Yaklaşık tüm gazetelerin manşetlerinde yer alan haberde 20 Mayıs 2020de, tüm ülke ilk tam kapanma ve sevdiklerinin ölümlerinin pençesinde kıvranırken 100 kişinin Başbakanlığın adresi olan 10 Downing Street binasının bahçesinde “İçkini kendin getir, havanın güzelliğinden faydalanalım” partisine e posta ile davet edilmelerini hayli yoğun bir öfkeyle konu ediliyor. Bu e posta skandalını açıklayan ITV News kanalı.

BBC habere göre görgü tanıkları Başbakan Boris Johnson ve eşinin de bu partide olduklarını belirtiyor ancak bu noktaya Başbakan daha yanıt vermedi. Metropolitan Polisi kuralların çiğnenmesi ile ilgili bu konuyu Başbakanlık yetkilileri ile görüştüğünü belirtti.  Bu partiden 12 gün sonra, 1 Haziran 2020 tarihinde tam kapanma biraz yumuşatılıp 6 kişinin açık havada bir araya gelmesine izin verildiği ancak 20 Mayıs tarihinde Başbakanlığın kuralları çok net çiğnediği açıklandı.

Sağlık Bakanı Edward Argar BBC Kahvaltı programında “Bu suçlanmaların yarattığı öfke, üzüntü ve altüstlük duygularını anladığını ama bir sonuca varmadan önce soruşturmanın yapılması gerektiğini” söyledi. Ancak önceki İskoç Muhafazakar Parti lideri Ruth Davidson “Kimsenin bir resmi görevli ile bu soruşturmaya açıklık getirmesini beklemesine gerek olmadığını, halkın öfkelenmeye hakkı olduğunu, herkes fedarkarlık yaparken bu insanlar ne düşünüyordu?” şeklinde belirtti.

Muhalefet Partisi olan İşçi Partisi de “Eğer Başbakan bu partiye katıldıysa açıklama yapması, kaçmaması, başkalarının arkasına saklanmaması gerekir” dedi. Ed Millbank BBC4 radyoya “Berbat yoz bir kültür baştakinin tutumuyla başlar” diye ekledi. Hükümetin kalbindeki çürümüş bir kültürden söz ediyoruz” dedi.

Başbakan Boris Johnson’un Özel Baş Sekreteri Martin Reynolds tarafından yazılan bu e-posta “Harika havanın tadını çıkaralım, yoğun çalıştık ve Başbakanlık binasının bahçesinde içki içelim, lütfen alkollü içkinizi kendinizi getiriniz ve saat 18:00 den itibaren bize katılınız” dediği İTV News tarafından ifşa edildi. İki görgü tanığı Başbakan ve eşinin orada olduğunu açıkladı. Bazı Başbakanlık çalışanlarının bu e-postanın yollanmasının iyi olmadığını ama bazılarının da “boş ver” dediği, bahçede uzun bir masa hazırlandığı, bazılarının ise “Bu gerçek mi?” diye sorduğu ve inanamadığı açıklandı.

Diğer yandan Metropolitan Polisinin halka 25 derece olan bu güneşli günde tek başlarına veya aileleri ile kendi bahçelerinde güneşten faydalanabilecekleri, bir araya toplanmamalarını belirttiği bir twitle açıkladığı çift standart bugünün gazetelerinde yer aldı. Aynı gün Kültür Sekreteri Oliver Dowden Birleşik Krallıkta son 24 saatte Covidden 363 kişinin vefat ettiğini hükümete açıkladığı ve halka yalnızca bir kişiyle görüşebileceklerini söylediği de çift standart olarak bugünün gazetelerinde  belirtildi.

“Covidden Yaşamını Yitirenler için Adalet” sözcüsü Hannah Brady babasının bu e-postadan 4 gün önce vefat ettiğini ve vefat yazısının içki partisinin yapıldığı gün eline geçtiğini, o tarihte parti yapmanın yanlış olduğunu herkesin bildiğini ama ülkeyi yönetenlerin bunu sanki bilmediğini söyledi. “Takip eden Eylül ayında o aynı bahçede oturup gözlerinin içine bakarak Başbakana babamın nasıl vefat ettiğini söyledim, bu da daha kötü bir durum” diye ekledi.

Ayrıca bu partiden 5 gün önce, 15 Mayıs 2002de, Başbakan dahil 17 kişinin bu bahçede sosyalleştiğini The Guardian gazetesi bir fotoğrafla duyurdu. Başbakan bu fotoğrafa “Bahçede çalışıyorduk” diye yanıt verdi. Soruşturmayı Sue Gray yönetiyor. BBC’den Laura Kuenssberg “Ayaküstü toplanmalar ile organize toplanmalar arasında çok fark var. Başbakanın başı dertte” dedi.

(The Guardian’ın ifşa ettiği fotoğraf)

3 Mayıs 2020de lösemi tedavisi gören 14 yaşındaki Fred Bennett vefat etti ancak Covid nedeniyle hükümet çocuğun ailesine doğru dürüst bir cenaze töreni izni vermedi, 14 Mayısta yani bu içki partisinden 1 gün önce çocuk defnedildi. Annesi Louise Bennett bir gün sonra 15 Mayıs’ta Başbakan ve eşinin de katıldığı 17 kişilik “Peynir-Şarap” partisine duyduğu öfkeyi “Hükümet sorumsuz ve bencilliğini sürekli mazeretlerle örtmeye çalışıyor” diye dile getirdi. “Fred çok sevilen bir çocuktu. Covid nedeniyle kiliseler kapalı olduğu için tören bile yapamadık, direkt defnettik” şeklinde üzüntüsünü dile getirdi. Bu gerçekten çürümüş değerlerle bencilce idare edilen durumlar düşünüldüğünde hükümeti zor günler bekliyor.