GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
8 Mart 2022 Salı

İngiltere’de tecavüze uğrayan kadınların mağduriyeti

Bugün Dünya Kadınlar Günü. Ülkemizde ve dünyada kutlanıyor ancak sorunlar, haksızlıklar çok. Medeni Dünya dediğimiz Batıda Kadın Hakları ne seviyede? Bizden çok da farklı olmadığını görüyorum. Ben bu yıl için tecavüz mağdurlarının İngiltere’de yaşadığı somut haksızlıkları ele almak istedim Dünya Kadınlar Gününde. Çünkü dünyanın her yerinde “kadın haksızlıkları” mevcut…

TheGuardian gazetesinin haberine göre İngiltere ve Galleri kapsayan iki ortak hükümet denetim ve soruşturma raporu emniyet ve hukuk açısından tecavüz mağdurlarının sistemli olarak ihmal edildiğini saptadı. Eylül 2020-2021i kapsayan 12 ay içinde polis kayıtlarına geçen 63,136 tecavüz vakasında yalnızca %1.3 oranında suçlu hüküm giydi.

Rapor, kriminal hukuk sistemi içinde (ceza mahkemeleri) duruşmaların başlamasının 2 yıl sürmesi iletecavüz mağdurlarını ikinci defa tekrar mağdur ettiğini açıkladı. Sistem içindeki süreçte şikayet, polisin kayıt tutması, bunun hukuka yansıması ve suçlunun ceza alması basamaklarındaki yavaşlık ve etkisizlikbu mağduriyete yol açtı.

Savcı ile polis arasında işbirliği yapılmaması aylarca gecikmeye yol açarken şikayetçi ile zayıf iletişim de gecikmeyekatkıda bulundu.Raporda polise yapılan bir şikayet ile mahkemenin açılması arasında ortalama 706 gün geçtiği vurgulandı. Bir vaka DNA eşleşmesi olduğu halde “yeterince kanıt bulunamadığı” mazereti ile tam 16 yıl sürdü. Kraliyet Savcılık Denetimi bölümünden Andrew Cayley ve Emniyet Denetçisi Wendy Williams bunun böyle gidemeyeceğini ve düzeltilmesi gerektiğini belirttiler.

“Çok gayretli, ciddi birçok polis ve savcı gördük ancak bunun yanında süreci yavaşlatan, gayret etmeyen bir grup polis ve savcıya da rastladık” dediler. İnceledikleri 556 dosya, görüştükleri 135 tecavüz mağduru ve araştırmalarıyla bu gerçekleri saptadılar. Bir tecavüz mağduru “21 defa, çoğunlukla 24 saat öncesinde yani son anda duruşma ertelendi. Dört gün tutar dedikleri duruşma on ay tuttu. Dayanması çok güçtü” dedi.

Rapor duruşmada birçok zaman mağdurun suçlu gibi sorgulandığını belirtti. Başka bir mağdur “Suçlu kişi, tecavüzcü duruşmasını beklerken aylarca başka kadınların arasında gezdi, seyahat etti, içki içti. Ben travma içinde ve maddi olarak tükenmiş durumda ama sistem onun keyifle hareket etmesine olanak tanıyor” dedi. Hükümet bu yanlışın hızla düzeltileceğini, tecavüz vakalarının hızla arttığını açıkladı.

Rapor bazı önerilerde de bulundu. Örneğin özel tecavüz mahkemelerinin kurularak birikimin hızla sonuçlanması, emniyet ve savcılığın daha yakın ve koordineli çalışması gibi. Başbakan yardımcısı DominicRaab da sonuçları incelediğini ve kabul ettiğini açıkladı. “Bu analiz aklımızı başımıza getiren ve bizi hemen hareket etmeye yönlendiren bir analiz. Hükümet mağdurlara daha hızlı adalet ve destek sözü veriyor” dedi. 

Tecavüzle öldürülen Sarah Everard (her iki fotoğraf da TheGuardian gazetesinden)