GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
27 Şubat 2022 Pazar

İngiltere: Kadınları saldırgandan koruyan 'akıllı su'

Kadın cinayetleri ve kadına saldırı hem ülkemizin, hem de tüm dünyanın sorunu. Yasalar, polis, devlet hiçbir ülkede tam olarak kadını koruyamıyor, kadınlar yine tecavüze, cinayete, saldırıya uğruyor. Kadın cinayetlerinin birçoğu da kadını tanıyan yakınından geliyor, eş veya eski eş, nişanlı veya eski nişanlı gibi. Polise göre kanıtlaması ve hüküm vermesi zor çünkü iki kişi arasında geçiyor, tanık yok, birinin sözüne karşı diğerinin sözü.

İngilterede yaratılan ve kullanıma giren yeni bir teknoloji, SmartWater yani “akıllı su” adli olarak kanıtlamaya olanak veriyor ve bir erkek saldırganlıktan tutuklandı, hapse atıldı. Bu su ultraviole ışınları altında kendini belli ediyor ve kadına el kaldıran, saldıran erkeği mahkum ettirebiliyor.

Bu sıvı ciltte, ellerde ve yüzde altı haftaya kadar kalıyor ve elbiselerde daha da uzun bir süre kalabiliyor. Saldırganla kullanılan su laboratuvarda eşleşebiliyor. Erkeği mahkum ettiren akıllı suyun sahibi Batı Yorkshire bölgesinde yaşayan ve bu suyun teslim edildiği 200 kadından biri. Kadınlara verilen pakette suyu püskürten bir spray, kapı ve kapı kulplarına sürülen bir jel ve eğer biri eve yaklaşırsa otomatik püsküren bir spray daha var.

SmartWater İstihbarat Ünitesinin Direktörü Rachel Oakley “Mobese kameraları ve diğer yöntemlere göre SmartWater çok daha üstün bir yöntem” dedi. “SmartWater’ın içeriği birçok değişik kimyasaldan oluşuyor ve keşfetmesi kolay olmadı. Her şişede bu partiküllerden farklı sayıda var. Böylece saldırganı ve saldırıya uğrayanı eşleştirme olanağı var” diye ekledi.

Bu fikrin babası Batı Yorkshire Polis Detektifi Lee Barry “Kadına olan erkek saldırganlığını hukuka taşımak ve hüküm vermek çok zor çünkü genelde iki kişi arasında kapalı kapılar ardında geçiyor ve birinin sözüne karşı diğerinin sözü söz konusu oluyor. Hangisi doğru söylüyor? Eğer biz adli/forenzik yoldan bir kişinin o mahalde olduğunu kanıtlayabilirsek saldırganı ve saldırıya uğrayanı net olarak kanıtlayabilmiş olabiliriz” dedi. “Biz saldırgana artık senin o mahalde olduğunu kanıtlayabiliyoruz diyoruz bu yöntemle” diye ekledi.

Bu paket ayda 150 pound, yani 2800 TL ancak polise diğer yöntemlerle araştırmak çok daha pahalıya geliyor. (Dört katı kadar) Böylece polis bu yöntemi kullanarak 500 pound ekonomi yapmış olacak. Saldırganlık daha çok kadınlara olsa da saldırıya uğrayan erkekler de var. Bu nedenle bu suyun kullanıma girmesinin halkı çok rahatlattığı, kendilerini güvende hissettikleri belirtildi. Bu suyu kullananların %94 ü bu suyu herkese tavsiye ettiklerini söylediler.

Detektif Berry “Umarım diğer polis üniteleri de bu yaptığımızı görür ve bu başarı öyküsünü kullanmaya başlar” dedi. Geçmişte SmartWater evleri hırsızlardan korumak için kullanıldı. Çıplak gözle fark edilmeyen su, polisin ultraviyole ışınlı el fenerleri altında parıldıyor. Çalınan parçalar ile hırsız bu şekilde eşleştirilebiliyor ve hırsızlığı %50 azalttığı belirtiliyor. Şimdi saldırgan erkekler de bu su sayesinde eşleşebildiklerini ve suçlarının net kanıtlandığını görünce bu tür pervasız saldırganlıkların azalacağı, caydırıcı olacağı düşünülüyor.

Bu yöntemle tutuklanıp hapse düşen ilk erkek Batı Yorkshire bölgesinde yaşayan, eski sevgilisini saldırganlığıyla rahatsız eden ve mahkemenin verdiği yaklaşmama kararına uymayan bir erkekti. Adam eski sevgilisinin evine geldiğinde kadın kodlu spreyi penceresinden adama sıktı. Su kodlu olduğu için polis bu saldırganlığı sözle değil, laboratuvar testiyle kanıtlayabildi ve erkek 24 hafta hapse atılıp iki yıl uzakta durma cezasına çarptırıldı.