GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
21 Mart 2022 Pazartesi

İngiltere'de polise protesto

BBC’nin haberine göre İngiltere’de, Londra polisi olarak adlandırılan Met Polis (Metropolitan) kuvvetlerinin radikal değişime gitmesi protesto edildi.

Protestocular Londra’nın merkezinde yürüyüş yaptı, trafiği tıkadı ve Charing Cross Polis Merkezine yürüdü. 1000 tecavüz alarmını aktive ettiler, mavi duman çıkaran ateş yaktılar ve polisi hain olarak ilan ettiler. Bu protestoların nedeni bir yıl önce bir polis tarafından, Wayne Couseins, tecavüz edilip öldürülen Sarah Everard içindi. Met polisi o günden bu yana güven telkin etmeye çalıştıklarını belirtti.

300 kadar protestocu Trafalgar meydanına yürürken “Irkçı polis, seksist polis” diye bağırdı.  Gina Cane “Polis otoritesini reddediyoruz. Polis ırkçı, kurum baskı ve kontrol üzerine kurulmuş bir kurum” dedi.

Sarah Everard 3 Mart 2021 de Güney Londra’da evine doğru yürürken bir polis tarafından kaçırılmıştı. Kişi polis olduğu için Everard hiçbir şüpheye kapılmadan ve karşı koymadan polisi takip etmişti ancak polis, polis kimliğini kullanarak kolayca ona tecavüz edip öldürmüştü. Coursen hayat boyu hapisle cezalandırılmıştı ancak polis ayrıcalığı ile gencecik bir hayat yok olup gitmişti.

Bu yıl Şubat ayında tamamlanan bir soruşturma polis kuvvetleri içinde ırkçılık, baskı, ayrıcalığı kullanma, zorbalık ve cinsel zorbalık olduğunu açıklamıştı. Met bunun sonucunda sorumluluğu kabul etmiş ve güven zedelediğini, hızla değişime gitmeleri gerektiğini belirtmişti.

Bu arada, yine BBC’nin haberi olarak Hackney polisinin (yine Londra’da bir semt) 15 yaşında bir okul öğrencisi, siyahi genç kızı çırılçıplak soyarak kontrol ettiğini yayınladı ve yine bu ırkçılık olarak yorumlandı. Bu olay okulun içinde yaşandı. Okul yetkilileri öğrencinin esrar koktuğunu düşünerek polise haber verdi. Okula gelen polisler kızı revire götürerek üst araması yaptı.

Bu üst aramasında çocuk iki beyaz kadın polis tarafından iç çamaşırlarına kadar çırılçıplak soyuldu. Revire bir öğretmen, eğitimci alınmadı. Anne babasından izin de alınmadı. Irkçılık olarak yorumlanan bu olaydan sonra çocuğun anne babası çocuğun ruh sağlığının bozulduğunu, huzurunun kaçtığını belirtti. Çocuğun üzerinden esrar çıkmamasını BBC ayrıca çocuğun haksızlığa uğradığı yorumuyla tamamladı.

Olaydan sonra yapılan güvenlik soruşturması bu olayda ırkçı ve haksız bir tutum olabileceğini açıkladı. Scotland Yard bu olayın yaşanmaması gerektiğini ve çok üzgün olduklarını belirtti.Çocuk zenci olduğu için önyargının söz konusu olabileceğini ekledi. Soruşturmayı yapanlar okul yetkililerinin de hatası olduğunu, polise daha fazla karşı durmaları ve öğrenciyi korumalarının gerektiğini açıkladı. Okul yetkilileri bunu kabul etti ve “Daha önce hiç ufak bir öğrencinin okul binası içinde çırılçıplak soyulup kontrol edilmeyle karşılaşmamıştık. Aklımıza bile gelmedi” dediler.

Met yine bir soruşturma açtı ve bağımsız bir soruşturma yürürlüğe girdi. Yetkili bir polis “Bu olay hiç olmamalıydı. Öğrenci güvenliği açısından çok sakıncalı” dedi. Ailesinden ve çocuktan özür diledi. Londra Belediye Başkanı Sadık Han da bu olayın çok rahatsız edici olduğunu ve hiç olmaması gerektiğini ekledi. Hackney belediye Başkanı da “Bu olay aşağılayıcı, travmatize edici ve şok edici” dedi.