GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
3 Şubat 2022 Perşembe

Birleşik Krallık hükümetinde islamofobi

Bu hafta Birleşik Krallık hükümeti Covid kısıtlamaları sürecinde yaptıkları çeşitli eğlence partilerinin yanı sıra İslamofobi ile çalkalandı. Bunun nedeni TheGuardian gazetesine göre Milletvekili NusratGhani’ninUlaştırma Bakanı görevinden alındığında bunun İslamofobi nedeniyle olduğu ve bu görevinden alınma konusunda yaptığı başvuruların karşılıksız kalmasıydı. Ghani “Tek isteğim partinin bu başvurularımı ciddiye alıp araştırması ve başka Müslüman milletvekillerinin bu sıkıntıyı yaşamamasıydı. Ancak bu gerçekleşmedi” dedi.

Boris Johnson’ın eğlence partileri hakkında yapılan soruşturma sonucunu beklerken bunun yanında bir de bu konuda bir soruşturma açması istendi. Parti milletvekillerinin Ghani’nin Müslüman olmasından rahatsız olmaları dile getirildi. Ghani’nin Johnson’a bu konuyu 2020de açtığı ve Johnson’ın Ghani’ye partiye resmi bir başvuru yapmasını söylediği ortaya çıktı. Bir hükümet yetkilisi “Biz önyargı ve ayrımcılığın her çeşidine karşıyız” dedi.

Oysa Ghani o tarihte parti şikayet yöntemlerinin kendi başvurusu için yetersiz olduğunu söylemişti. “Johnson’ın bana verdiği yazılı yanıtta benim partinin resmi organlarına başvuru yapmam yazıyordu ama hükümet işleri için bu yollar kapalıydı. Ben Ulaştırma Bakanıyken 2020de görevimden el çektirildim. O zaman bana parti sözcüsü Mark SpencerMüslüman bir kadının bakan olması diğer milletvekillerini rahatsız ediyor demişti” diye ekledi.

Sunday Times’a verdiği demeçte “Karnıma bir yumruk yemiş gibi oldum, aşağılanmış ve güçsüz hissettim” dedi. Parti üyelerinden NadhimZahawi ve SajidDavies’den de destek aldı. Eğitim sekreteri Zahawi, Ghani’yi “Arkadaş, meslektaş ve harika bir parlamenter” olarak niteleyip, “Bu konu ayrıntısıyla soruşturulmalı ve her çeşit ırkçılık partiden temizlenmeli” dedi.

Başbakan Yardımcısı DominicRaab da Ghani’nin resmi bir başvuru yapmasını belirtti ancak Ghani bunun faydasız olduğunu ve yapmayacağını söyledi. Raab resmi bir başvuru olmazsa soruşturma olmayacağını ekledi. Ghani’ye bu bilgiyi verdiği söylenen parti sözcüsü Mark Spencer ise hiçbir zaman böyle bir şey söylemediğini, bu iftiranın kendisini karalamak için olduğunu açıkladı.

Irkçılık için parti içi resmi şikayet prosedürünü inceleyen bağımsız bir rapor ise partinin şikayet prosedürünün şiddetle gözden geçirilmesi gerektiğini, çok yetersiz olduğunu buldu. Araştırmayı yapan ProfSwaran Singh ırkçılığı araştıran yöntemin “netlikten ve açıklıktan uzak, karar verme yöntemi ve süreci, ne zamana kadar çözüme ulaşması gerektiği belirtilmemiş” dedi.

Tartışma büyürken “Britanya Müslüman Konsül”ü“Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyon”unun parti içinde bütünsel bir soruşturma yapmasını ve yasanın çiğnendiği bir durum olup olmadığının araştırılmasını istedi. Konsül’ün sekreteri Zara Mohammed “Ghani’nin söylediği Muhafazakar Parti içi İslamofobi konusu çok üzücü ama şaşırtıcı değil. Bu Müslüman hanımın bunu yaşıyor olması sorunun kökeninin ne kadar derine indiğinin göstergesi. Muhafazakar Parti içindeki kurumsal İslamofobi çok uzun zamandır söz konusu” dedi.

Birmingham Üniversitesinin İslamofobi konusunda yaptığı araştırma ise İslamofobi önyargısının işçi sınıflarından ziyade daha çok orta ve üst sınıf meslek sahibi kişilerde olduğunu gösterdi. Araştırma ayrıca Çingene ve İrlandalılardan (% 25.9) sonra en sevilmeyen grubun Müslümanlar (% 9.9) olduğunu belirtti. Müslümanları % 8.5 ile Museviler % 6.4 ile zenciler izledi.

BBC’nin haberine göre CoventryMilletvekili Zarah Sultana da İslamofobi nefretinden çok şikayetçi. Seçildiği iki yıldan bu yana kendisinin bu nefretle çok karşılaştığını, “terörist sempatizan”lığıyla suçlandığını söyledi. “Büyürken de Müslümanlara yapılan bu çeşit saldırganlıkla karşılaşmıştım. Milletvekilliğinin de kolay olmayacağını biliyordum” dedi.

Foreign Policy’e göre de Birleşik Krallıkta İslamofobi artmakta, son yıllarda rahatsız eden boyutlara ilerledi ve anti-ırkçılık üzerine olan önleme yöntemleri yetersiz. Son gelişme olarak, İndependent gazetesine göre hükümet bu suçlamalara karşı etik kurulu bir soruşturma açması ile görevlendirdi. Milletvekili Ghani bu karara çok sevindiğini belirtti.