GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
18 Şubat 2022 Cuma

Birleşik Krallık Milli Sağlık Örgütünde ırkçılık

BBC’nin haberine göre Birleşik Krallık Milli Sağlık Örgütü ırkçılık suçlamaları ile yankılanıyor. Haberde araştırma sonuçlarına göre etnik azınlık olarak nitelenen Müslüman, Pakistanlı, Hintli, Çinli ve Afrika kökenli doktorların %75’inin geçtiğimiz iki yıl içinde en az bir kere ırkçılıkla karşılaştığı, %17.5 ‘unun da sürekli ırkçılıkla karşılaştığı belirtiliyor. İngiltere Milli Sağlık Örgütü NHS ise ırkçılığa sıfır toleransları olduğunu söylüyor.

Dr.Nagpaul ırkçılığın doktorlar kadar hastaların da sağlığını olumsuz etkilediğini, birçok değerli doktor ve sağlık çalışanının meslekte adil bir şekilde yükselmesinin önünü kestiğini, doktorların psikolojisini de bozduğunu belirtiyor. Dr.Nagpaul BBC’ye “NHS'de çalışan herkesin eşit muamele görmeye ahlaki açıdan gereksinimi ve hakkı var” diyor. Herkese açık olan ve internet üzerinden yapılan araştırmaya iki bin kişinin üstünde katılım olduğu açıklanıyor.

NHS'de çalışan 123.000 doktorun %40 ı etnik olarak azınlık olarak nitelenen gruptan oluşuyor oysa genel nüfusta etnik azınlık yalnızca %13.8. Ancak etnik azınlık kökenli doktorlara göre NHS içinde “biz ve onlar” şeklinde bir ayrımcılık var. Bu doktorlar ortamda toksik (zehirli) bir hava olduğunu, meslektaşlarından orantısız şikayetler aldıklarını ve sık sık ırkçı söylemlerle karşılaştıklarını, hatta bazen fiziksel saldırıya uğradıklarını belirtiyorlar.

Bazı doktorlar bu konuyu şikayet ettiklerini ve NHS’in ırkçılığa karşı sıfır toleransı olduğunu belirtmesine karşın hiçbir soruşturma açmadığını, üzerinde durmadığını ve hiçbir önlem almadığını söylüyorlar. Sonuçta, ırkçılıkla karşılaşanların %70'i şikayet etmekten vaz geçiyor. Bir zenci doktor ırkçılıkla karşılaştığında şikayette bulunduğunu ama şikayetinin ciddiye alınmadığını belirtiyor. Benzer birçok öykü var.

NHS Tıbbi Direktörü Dr.Nikki.Kanani de ırkçılığın ciddiye alınması gerektiğini belirtiyor. “Son yazılan eşitlik raporu (2020) birçok alanda ilerleme olduğunu gösteriyor ama kimsenin ırkçılık, önyargı ve ayrımcılık ile işyerinde karşılaşmaması gerekli ve NHS bunu çok ciddiye almalı” diyor. 
Hindistan kökenli şimdi Dubai’de çalışan göğüs hastalıkları doktoru DrJagadishNanjappa da BBC’ye “2012 yılında, genç bir doktor olarak NHS’de çalışırken çok aşağılandım. Süpervizörüme bir soru sorduğumda, o hastaların, diğer doktorların ve hemşirelerin önünde bana bağırmaya başladı” diyor. Yıl bittiğinde aynı süpervizör Dr.Nanjappa’nın yılı başarıyla tamamladığını onaylamamış, yılı tekrar etmesini istemiş. Dr.Nanjappa bu konuyu süpervizörün bir üstüyle konuşmak istediğinde ise “Bu camia ufak bir camia, eğer şikayet edersen daha sonra uzman doktor olarak iş bulamayabilirsin” diye kendine gözdağı verilmiş. 

Dr.Jagadish Najappa
Daha sonra da iş bulamamış ve bunu ırkçılık olarak izah ediyor. “Eşim ilk defa beni ağlarken gördü ve doğru olmayan bir şeyler olduğunu o da fark etti” diyor. Bu sorun yalnızca genç azınlıklar tarafından yaşanmıyor, aynı zamanda tecrübeli doktorlar da yaşıyor. Asyalı Dr.Sheana bir cerrah olarak benzer ırkçılıkla karşılaştığını söylüyor.“Her gittiğim hastanede ırkçılıkla karşılaştım. İngiliz meslektaşlarımıza oranla 200 kat daha iyi olmamız gerekliliğini hissettim” diye ekliyor.
Irkçılık örtülü ve açık olarak iki şekilde yapılıyor. Açık ayrımcılık ve ırkçılıkta açık olarak bağırıp çağırma, aşağılama, alay etme, meslekte yükselmenin engellenmesi varken örtülü ayrımcılık ve ırkçılıkta görmezden gelme, yokmuş gibi davranma yani dışlama, gerekli bilgileri saklama gibi kanıtlanması daha zor tutumlar öne geçiyor.
 
Dr.Sheena da bir doktorun ona neden Hindistan’a dönmediğini sorduğunu belirtiyor. Benzer bir yakınmayı ben Oxford’da genç bir Türk doktordan da duydum, süpervizörünün ona Türkiye’ye dönmesini söylediğini ve çeşitli eziyetlere maruz kaldığını, şikayetlerinin dikkate alınmadığına bizzat şahit oldum. 
Dr.Sheena bir ara ırkçılık nedeniyle işini kaybetme noktasına geldiğini söylüyor. “Genç bir doktora eğitim veriyordum ve bir hata oluştu ama hastanın yaşamını kurtardım. Benzer hataları beyaz doktorlar da yapıp hastaları kaybettikleri ve ben kaybetmediğim halde benim hakkımda soruşturma açıldı, onlar hakkında açılmadı.Soruşturma dört yıl sürdü ve sonunda aklandım ama bu dört yıl içinde birçok ameliyattan menedildim” diye karşılaştığı ırkçılığı net bir biçimde açıklıyor. 

NHS de IRKÇILIK
%76.5 Doktorlar son iki yılda en az bir defa ırkçılıkla karşılaşmış
%17.4 Doktorlar sürekli ırkçılıkla karşılaşıyor
%20    Doktorlar hastalar tarafından ırkçılıkla karşılaşmış
%71    Şikayette bulunmuyor çünkü önleri kesilecek diye korkuyor ve sonuç getirmeyeceğini düşünüyor
%19.4  Son iki yıl içinde ırkçılık nedeniyle işinden ayrılmış veya ayrılmayı düşünmüş
%60    Irkçılıkla karşılaşmak psikolojilerini olumsuz etkilemiş
Kaynak: Britanya Tıp Derneği