GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
6 Mart 2022 Pazar

ABD'li korgeneral: ABD, PKK'ya yardımı kesmeli

2014-17 yılları arasında ABD’nin Avrupa orduları kumandanı olarak görev yapan emekli Korgeneral Ben Hodges’ın geçen hafta Financial Times Gazetesinde kaleme aldığı yazı Ukrayna’nın işgaline karşı ABD ve Türkiye arasında güveni tekrar inşa etmenin önemine değinirken öncelikle PYD/PKK’ya yardımın kesilmesinin gerekliliğini vurguluyor.

Oğlum Deniz Bridge’in bu ilginç yazısını sizlerle aşağıda paylaşmak istedim.

“Her kumandanın amacı inisiyatifi kazanmak ve korumaktır. Saldırının zamanını ve yerini seçme ve düşmanı bir sonraki hareketinizle ilgili sürekli olarak tahmin yürütmek zorunda bırakma büyük bir avantaj sağlar. İnisiyatifi düşmana vermek ise bizi dezavantaja sokar” cümleleriyle yazıya giren emekli General Ben Hodges daha sonra Karadeniz’e değiniyor.

“Bizim, yani Batı için, Karadeniz bölgesinde tekrar insiyatifi ele geçirme zamanı gelmiş, Kremlin’in bir sonraki adımına nasıl reaksiyon göstereceğimizi düşünmek yerine onları bunu düşünür hale getirmeliyiz. Bu doğrultuda müttefikimiz Türkiye ile olan ilişkimiz hayatı önem taşımaktadır.

Son birkaç yıl içerisinde Avrupa’nın ortasında olan Ukrayna’nın milli güvenliği sanki Ukrayna bir adaymış gibi tartışılmaktadır. Javelin ve Stinger hava savunma sistemlerinin Ukrayna ordusuna verilip verilmeyeceğinin tartışılır durumda olması konu hakkındaki kafa karışıklığına işaret etmektedir. Ancak Ukrayna’nın stratejik önemi onun coğrafi konumundan kaynaklanmaktadır, Karadeniz’in kuzey kıyısında bulunması hem Ruslar hem bizim için stratejik önem taşır.”

Financial Times gazetesindeki yazısında 1783 yılında Çarlık Rusya’sının Kırımı ele geçirmekteki amacının kesintisiz olarak sıcak denizlere ulaşmak olduğunu belirten emekli Korgeneral Hodges, Batının Karadeniz havzası için oluşturacağı stratejinin müttefiki Türkiye ile olan ilişkilerini onarmaktan geçtiğini belirterek mevcut krizde boğazların önemine dikkat çekiyor. Türkiye’nin denizaltılar dahil olmak üzere Rus gemilerine geçişi kapatabileceğini, Ukrayna işgalinin bunun için geçerli bir sebep olduğunu ve böyle bir kararın Rus generalleri şokta bırakarak stratejilerini tekrar değerlendirmelerini sağlayacağını ancak böyle bir konunun gündeme gelebilmesi için Türkiye’nin kendisini Batı için kullanışlı bir partnerden ziyade tekrar esas bir müttefik olarak hissetmesi gerektiğini belirtiyor.

Türkiye’nin Kremlinden gelecek karşıt saldırılara karşı müttefiklerine güven duyması gerektiğini belirten emekli Korgeneral, bu güveni oluşturabilmek için kapsamlı olarak dikkatlice planlanmış bir diplomatik çalışma başlatılmasını ve bu doğrultuda ilk adım olarak derhal YPG’ye silah vermeyi sonlandırarak Washington ile Ankara arasında güvenin tekrar sağlanmasını istiyor.

Birçok madalyaya sahip 1958 doğumlu Frederick Ben Hodges ABD Avrupa Ordusu’ndan Korgeneral olarak emekli olduktan sonra Avrupa Siyaset Analizi Merkezinde Stratejik Araştırmalar Başkanı olarak görev yapmakta…