GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tayfun MARO
YAZARLAR
17 Haziran 2024 Pazartesi

Yükselen trend; Ucuzluk

En bereketli ucuzluk, siyaset piyasasında oluşuyor. O ocaktan yetişenlerin ucuzluğu bir başka oluyor. Çıkar için insan satmak, yalakalık, ikiyüzlülük, ahlaksızlık, yalan söylemek gibi ucuzluğun yüksek değerleri, siyaset zemininde hayat buluyor. Buralara, “baba ocağı” diyenler de var.

Her ne ocağı ise, işte orada yaşam alanı bulan “ucuz insan” kendisini ilişkileriyle ele veriyor. Onu gizleyemediği ilişkilerinden hemen tanıyabiliyorsunuz. İlişkilerini gizleyemiyor, çünkü hayatındaki değişiklikler buna izin vermiyor. Uzak ve yakın durmaya başladığı insanlara bakarak onun yeni istikametini hemen anlayabiliyorsunuz.  

Mesela, geçtiğimiz dönem, Tunç Soyer’e yakın olduğumu düşünenlerin benimle kurmaya çalıştığı ilişkiler, bu dönemde bıçak gibi kesildi. Lakin, hiçbir koşulda özel talepleri Tunç beye iletmediğim, belediyeye pek girip çıkmadığım bilinir ama yine de şansını denemekten vazgeçmeyen çok insan vardı. Bu insanlar şimdi selam vermekten bile korkar oldular.

Yeni dönemle birlikte, yeni iktidar sahiplerinin ancak düşman işgalinde görülebilecek türden önceki dönem ekiplerine saldırılarının yanı sıra, ucuz insanların da manevraları başladı. Ne eylersin, karaktersizlikte birbiriyle yarışan bir güruh, üçe beşe bakmadan her türlü taklayı atarak istikbal peşinde koşuyor.

Ucuz insanların bu dehşetengiz gösterisi aslında yeni değil. İlk olarak A. Kocaoğlu döneminde dikkatimi çekmişti. Tunç Soyer döneminde de bu insanlar vardı. Ama bu denli azgın ve cüretkâr ucuz insan piyasasının oluştuğunu ilk defa görüyorum.

Utanma duygusu yok, karakter çökmüş, çıkarlarının peşinde bir sürü ucuz yaratık sosyal medyada boy gösteriyor, yeni efendilerine şirin görünecekler… İnsani olan her şey ayaklar altına alınmış. Ha, bir de fena halde solcular…

Vasatlaşmanın bütün insani değerleri yerle bir ettiği koşullarda, ucuz insan, çağın aptal toplumunun yeni orta direği oluyor.

Yeni iktidar sahipleri husumet ekiyor, intikam biçiyor. CHP İzmir, Gayya Kuyusu gibi... Perde arkasında birkaç vasat kapitalistin yönlendirmesiyle, ucuz insan pazarında meçhule doğru yol alıyor, CHP.