GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Rifat ÖZER
YAZARLAR
1 Mayıs 2022 Pazar

Tunç Başkan'la

Hafta içinde Tunç Soyer Başkanımıza bir ziyaretimiz oldu… Hem de 45 yıl önce, Başkan Alyanak döneminde Belediye Başkanvekili olarak görev yaptığımız… Binada ve oda da.

Hisarönü dediğimiz yerdeki İzmir’in ilk belediye binasıydı. Kurtuluş Savaşımızın ilk sıcak günlerinde, Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin de idari binasıydı.

Konak’taki ana hizmet binası, 30 Ekim 2020 depreminde hasarlanınca boşaltıldı… Hizmet birimlerinin geniş bir bölümü Fuar alanındaki hollere taşındı… Başkanlık Makamı da, yeniden bu tarihi binada hizmet vermeye başladı…

Saatini beklerken…

Sık sık alkış tufanı kopuyordu. Karikatürcülerin ziyareti, hele de kalabalıkça olursa…

Anlamlı espriler peş peşe gelmez mi?

Öyle de olmalı ki, hoş bir ortamdı işte...

Başkan randevu ve sürelerine çok sadık.

Zaten bilge olan kurallara da, sadeliğe de sadık kalır. Nazik ve dakik bir çalışma düzeni kurulmuş. Sevgi dilinin kurabileceği bir düzendir ki bu… Çalışanlar da bu dile, uyum göstermiş.

Bir haklı sitemi de oldu tabii… Seçileli 3 yıl olmuştu, ilk ziyaretimizdi. Üstelik Seferihisar Belediye Başkanı ve Kent Konseyi Başkanlığı da yaptığı dönemde… Kent Konseyleri ilgili, diğer Başkan arkadaşlarımızla birlikte, ortak kurucu çalışmalarımız da olmuştu…

Tunç Başkan o zaman da, ortak akılcı ve toplumsal… düşünceliydi.

***

Rafine ve ferahlatıcı bir ortamda süren konuşmalar da…

Önce Buca metrosunun gelişmelerinden söz etti… Zira, İzmir tarihinin en büyük ihalesiydi.

13.5 km ve 11 istasyonlu. En uzak mahalle Çamkule’den Körfeze… 15 dk.da inilecek.

Trenleriyle beraber 765 milyon Euro’ya mal olacak. Günde 400 bin kişi binecek… diyor.

En önemlisi de, yılda 45 milyon Euro ciro yapacak… Bulunan 490 milyon Euro kredinin,

4 yıl anapara ödemesiz, 12 yılda küçük bir faizle ödeneceği nazara alındığında, Belediye kasasından… kuruş bile çıkmamış olacak diyor!

İzmir modeli… Biniş garantisi olmadan, ne kasadan, ne halkın cebinden bir kuruş para çıkmadan, ‘Yap İşlet İşlet’ olacak…

Oysa ; ‘Yap İşlet Devret’ modelinde ;

Yollar, Köprüler, Tüneller, Hastaneler, Havaalanları ve benzerleri için… Hazinenin Kasası olmuyor ama ; Geçiş, Biniş, Hasta sayısında ve döviz garantilerinde Kasa… halkın cebi oluyor!

İhale sözleşmesi devam ediyor… Zaten ihale de Kamu İhale Yasasına tabi değil. Kredi kuruluşu da ihaleyi onaylamış bulunuyor… diyor.

Açılan dava da ihale iptalini içermiyor. İddia bilgilendirmenin yetersizliği üzerine oluyor…

Yer teslim şekli gibi, bir iki konu giderilince, bir sorun da kalmıyor. Anıtsal Buca Metrosu zaten yürüyor… diyor.

***

Başkan ulaşımda rahatlamayı… ve sorularımıza anlatımını sürdürülüyor…

Menderes Aliağa hattında ; Bayraklı’yı, Şemikler’i ve Çiğli’yi bölen metro hattının,

yer altına alınması için… ne diyor ?

Narlıdere metrosu ile Çiğli tramvayı inşaatları sürüyor... Cumhuriyetimizin önümüzdeki yüzüncü yılında da… açılacaklar diyor.

Karabağlar Gaziemir metrosu, Otogar Kemalpaşa metrosu, Örnekköy Yeni Girne tramvay hattı gibi… yeni güzergahların kazandırılmasından sonra…

Kent içi rahatlama çalışmaları kapsamında, hatlar yer altına alınarak, parçalanan kentlerin birleştirilmesi… neden olmasın ki, diyor!

***

Yılan hikayesine dönen Karşıyaka Stadının son durumunu sorunca da… Daha önce Bakanlıkça proje yaptırılmış, yeni bir projenin yapılması, Yasaca proje müellifinin rızasına bağlanmış. Bakanlıkça, proje müellifinin rızası alınarak, bize bir avan proje bile verilmiş değil ki… diyor!

***

Tunç Soyer Başkan…

Kimilerince söylendiği üzere, olası bir boşalmada… Partinin en üst yönetimi için hedefli mi ?

Yerimden çok memnunum. Halkımıza hizmet etmeyi çok seviyorum. Beklentim yok. O işe, ekonomim de yok. İzmir’e gönül borcum büyük. Öderken de… büyük mutluluk duyuyorum diyor.

Şimdilik biterken,

İzmir’de, hep güneşli günler istiyor.

Tunç Başkan… Tunç gibi duruyor !

İyi Bayramlar…