GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Rifat ÖZER
YAZARLAR
3 Nisan 2022 Pazar

Bir zamanlar (2)

Önceki (1) yazımızda, Grup geldi de ne oldu.

İyi düzenlenmiş bir topluluk mu oldu, azalan verimler kuralı tersine mi döndü? demiştik de.

Evet bir mevzuatı oldu : Belediye ve İl Genel Meclisi Grupları Çalışma Yönetmeliği… çıktı.

Diyeceksiniz ki, Yönetmelik çıktı da ne oldu?

Hani bir zamanlar birileri… ‘Anayasa bir kere delinmekle bir şey olmaz’ demişlerdi ya…

Anayasa delinir de, onun üç altı yönetmelik durur mu? İstenirse eğer, o da haydi haydi delinirdi!

***

Belediye Meclisleri çalışmalarında,

‘Belediye Meclisleri Çalışma Yönetmeliği’ ne göre hareket edilir... Yönetmelikte boşluk bulunması halinde, TBMM İç Tüzüğünden

kıyas yoluyla yararlanılacağı… gelenek halini almış bir uygulamadır.

Bazan Meclis çalışmalarında buna ihtiyaç duyulur da… kimi başkanlar kızar, ‘Ben Başkanım… ne dersem o.’ der. Söyleminde ısrar edince de… bir yerde başkansan ya da üyeysen eğer, ‘istifa et’ der çıkar. Bunlar olur da… geçmişte olmuştur da!

Dönem sonu yaklaştığında…

‘Seçimler geliyor. Grup parçalanmasın, parti ayrılık görüntüsü vermesin, özellikle hem Grup için hem de Meclisin baş organları için… aynen devam etsin’ diye ricacılar çıkar…

O zaman da ‘Madem parti bu seçimlerle parçalanacak. Aman haa.. bari biz sebep olmayalım’ denir de, seçimler göstermelik kalır!

***

Görülür ki… Demokrasi karşıtlarına muhalif tavırlı yerlerde bile, bir otoriterleşme dönemi başlar. Geçen yıl, bu günlerde Yalçın Bayer, Hürriyet Gazetesinde konu ile ilgili… İzmir dışı kimi ilçeler için, yaklaşığıyla bir bölümde şöyle yazıyordu…

Artık Yönetmelik kuralı uygulanmıyor…

Başkanın ve yakın arkadaşlarının belirlediği listeler parti grubuna geliyor… Sözde seçim yapılmış sayılıyor. Sanki ‘zıt bir parti’… örnek alınıyor!

***

Doğruyu yapmak…

Grup Yönetmeliğinin… toplantı ve karar yeter sayısını düzenleyen 11. maddesinde… ‘Tüzük ve yönetmelikte, “ özel “ bir hüküm yoksa, katılanların çoğunluğu ile karar alınır’ diyor.

Yani bu madde… ‘özel bir hüküm olmama’ koşuluyla… uygulanacak bir madde oluyor.

Yönetmeliğin ‘Oylama’ başlıklı 16.maddesi de, Grup genel kurulunda kararların işari oyla alınacağını bildiriyor. Yani, 11. maddenin karar almada ki, oylama usullerini… gösteriyor.

Oysa, Yönetmeliğin, ‘seçimlerde kuralları’ı belirleyen 24.maddesinde… seçimlerde gizli oy, açık tasnif kuralının uygulanacağı, “özel” olarak hükme bağlanmış olduğundan… Aday belirlemenin bu madde uyarınca gizli oy, açık tasnifle yapılması… zorunlu bulunuyor.

Kimi yerlerde… Bu özel madde göz ardı edilerek sanki seçimler de diğer rutin kararlardanmış gibi, genel 11. ve 16. madde hükmünün içine sokularak, grup organlarının ve mecliste gösterilecek adayların belirlenmesi… işari oyla yapılıyor ki, bu durum bir yorumu gerektirmeyecek şekilde açıkça yanlış bulunuyor… Umulur ki, İzmir’de bunlar olmaz. Seçilecek sayıdan fazla aday yoksa… Ancak o takdirde, zaman ekonomisi açısından olabilir.

Neyse ki Başkanımız Tunç Soyer…

Partinin İzmir’deki bir şansı.

Yumuşak dilli, demokratik gelenekli.

Zorlama yorumlar olmaz… Zira yorumlar, yönetmeliğin temel kesinliğini gözetmiyorsa eğer… Hukuksuzluk ve Parti içinde bir zaafiyet nedeni olur. Doğrucu Davutlar da… aut olur !

***

Hamiş :

Hasan Karabağ…

Bayraklının kurucu on yıllık, önceki Belediye Başkanıydı. Aut olmuştu... Ele avuca sığmaz, yalnızca fakir fukaranın gönlüne sığardı… Hukuki hatayı, asli Hukuk onardı da.

Sığdığı ve girdiği gönüllerden… Çıkarılmadı!

İyi Pazarlar…