GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Rifat ÖZER
YAZARLAR
6 Şubat 2022 Pazar

Yaşlı konsey mi!

Hem çok kullanışlı, hem de korkulu bir kelime şu ‘yaş’ denilen şey! Hani diyorlar ya, ‘İnsan doğunca yaşlanmaya başlar.’ O neyse de… Yaşlanmanın yerine, ‘ölme’yi koyanlar da var ki… asıl korku veren de o!

Olumsuzluklar için ‘o iş yaş’! demekte var.

Bazı işler için düşünülene ‘o yaşlı’ demekte. Hele de politika da, birini ötelemek için, etkili bir kolaycılık… yaşın, iki de bir ileri sürülmesi!

Sanki, ak saçlılar ya da yaşlılar… başka partilerde yaşlanmış da, bu partiye gelmişler gibi. Sanki kendileri de, hiç yaşlanmayacak gibi... ‘Yaşayan ölüler’ yaratma taktiği !

Yakınlarda İtalya’nın… devlet zirvesinde ;

Eski Başbakan 83 yaşındaki Giuliano Amato, Anayasa Mahkemesi Başkanı seçildi. 80’nindeki Sergio Mattarella da, yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. Ve, 73 yaşındaki

Mario Draghi de halen… Başbakan.

ABD Başkanı Joe Biden 80 yaşında. Trump da 76 yaşında ve yeniden başkanlığa… yürüyor!

Kimileri yazıyor, kimileri de yorum katıyor ;

Adnan Akyarlı… niye İzmir Kent Konseyi Başkanlığına aday oluyor? Yaşı 75. Nazik Işık’da öyle 70.(Bu rakamlar bize ait değil!)

Oysa, bir dönem İzmir Büyükşehir Meclisinde de birlikte olduğumuz Adnan Hoca, kökten Kent Konseyli. Kelimeleri kavga ettirmez, barıştırır... Nazik Hanım’da, epeydir kent konseylerinde yönetici ve Başkanlık yapıyor.

***

Kent Konseyi derken, Terzi Fikri’yi anmadan da olmaz ki… Ordu’nun Fatsa’sından. Bir teorisyen ve eylemci…

Şekerin, yağın, petrolün ve daha bir çok şeyin, karaborsada olduğu günlerde, gençlerle stokçuları basar, karaborsa malları halka dağıtırdı… Robin Hood gibi, halk arasında ün yapmıştı !

Bir terzi çırağıydı. 1979 ara seçimlerinde, tüm partilerin aldığından… daha fazla oy alarak bağımsız Belediye Başkanı seçildi !

Fatsa’yı bölgelere ayırdı.Halk komiteleri kurdu.

2 ayda bir yapılan toplantılarla halkı yönetime kattı. Sosyalist solun… uygulama alanı yaptı.

***

Bu vesileyle… Bir bölümü de Karşıyaka

Kent Konseyi için açmak hakkaniyetli olur.

Belediye Yasasında düzenleyici 76.madde yokken daha, “Kent Konseyi” adıyla, 2004 yılında Karşıyaka Kent Konseyi… kuruldu.

Konsey ile ; Gençlik, Kadın, Çocuk, Engelli, Esnaf, Mahalle Meclisleri ve çalışma gruplarının… kuruluş tüzük ve uygulama yönergeleri hazırlanıp, genel kurullarından geçirildi…

Mahalle meclisleri ve diğer bazıları metinden çıkarılmış olsa da, Karşıyaka konseyi mevzuatı, 2009 tarihli “Kent Konseyi Yönetmeliği“ ne kaynaklık da etti…

İzmir’de ve Ülkemizdeki bir çok ilçe ve ilde, Kıbrıs Girne’de… bazı Avrupa ülkelerinde, Kavradığı felsefesi ve düzenlediği mevzuatla, Kent Konseylerinin ilki ve can suyu vereni…Karşıyaka Kent Konseyidir !

Kuruluşunda başlayarak… On yıla yakın Genel Sekreter ve Başkanlığını yaptığımız Karşıyaka, Konak’tan Prof.Dr. Adnan Akyarlı, Bayraklı’dan Doç.Dr. Ali Çelik, Karabağlar’dan Murat Bakan, Seferihisar’dan Tunç Soyer Başkanlar…

İzmir Kent Konseyleri Birliği’nin de kurucuları oldular. Türkiye Kent Konseyleri Platformunun kuruluşuna da… öncülük ettiler.

***

Kent Konseyine hayat veren 76.maddenin asıl ruhu... Saydamlık, hesap sorma ve hesap vermedir!

Yerini belediye sağlıyorsa… Personelini belediye veriyorsa… Giderlerini belediye karşılıyorsa… Yani mali özerkliğin verdiği özgürlüğü yoksa… Genel Sekreterini bile belediye başkanının gösterdiği adaylar

içinden seçebiliyorsa…

Nasıl hesap sorabilir ki Kent Konseyleri?

Uyuyan… bir gün uyandırılırsa !

***

Her biri bağımsız ve aralarında hiyerarşik

yapı olmadığından da… İzmir Kent Konseyi,

geç de olsa, Başkan Aziz Kocaoğlu döneminde kuruldu. Sonlara doğru da… iç tartışmalarda adı çok duyuldu!

Ne de olsa, bir sakin şehirden gelmişti

Tunç Soyer Başkan da…

Döneminde Kent Konseyi de sakinleşti.

Zaten bu formatıyla Kent Konseylerinden,

Daha fazla bir şey de… beklenemezdi !

İyi Pazarlar...