GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Rifat ÖZER
YAZARLAR
20 Mart 2022 Pazar

Dertlenmek

Pandemi ve fiyatlar yan yana geldi ki, ikisi birden ateşle su gibiler… ‘İki gemi yan yana, haydaya bilir misin’ dizeleri sanki. Oysa, her maddenin doğal bileşeni olan su… sadece ateşi sevmezdi. O yüzden de hastalık sıkıntısı artmış, gelirler daha da azalmış, bu dertlerden dertlenenler de çoğalmıştı…

İki yıldır…

Kadınlar ki… tabii kimileri ;
Kısır günleri, akraba günleri, komşu günleri, arkadaş günleri yapamıyor. Hele de… altın günleri hiç yapamıyor!

Düğünde çeyrek takan… kendi düğününde karşılığını vermedi diye, öyle öfkeleniyor ki… Takan taraf; takmadı ya da düğüne gelmedi diye, taktığını geri istiyor… icraya bile veriyor!

Hele de erkekler ki… tabii kimileri ;
Uyurken afakanlar basıyor da, kan ter içinde uyanıyor… Ne yapsın ki garipler, arabalarını bile kullanamıyor. Cep delik cepken delik dolaşıyor.

Giyimli kuşamlılar… yeni yeni toplu ulaşımda görünmeye, herkes de birbirini tanımaya başlıyor… Ara sıra da olsa, arabalarını çalıştırıyorlar, hiç değilse bir de akü masrafı çıkmasın bari… diyorlar!

Eşler ki… tabii kimileri için ;
Pazara gidiyorlar da, alacaklarını şaşırıyorlar. Maydanozun seyretilmiş demeti 2-3 Lira ki, Nerede kaldı artık o, her şeye maydanoz olmak! Kilosu 20 Liradan aşağı biber, 15 Liradan aşağı domates,salatalık bulamamak.

***

Biz ki… hele de Ben ;
Çoğu kez… çokça şarkı türkü dinliyoruz.
Evden çıkamadan, yorulmadan… dinleniyoruz!
Şarkılardan türkülerden başlayınca da,
Önce, sözü ve müziği Sadettin Kaynak’a ait, Yanık Ömer… diyoruz !

Sadettin Kaynak, İstanbul’da otururdu…
Kardeşi Emin Bey’de… Eşim Ayla Hanımın Anneanne’sinin Karşıyaka Alaybey’den komşusu olurdu… Ailenin çok iyi insanlar olduğunu hep anlatır dururdu. O yüzden de olmalı ki, Hoca ilgimizi daha da çok çekerdi.

1895’de İstanbul’da doğdu. Sesinin güzelliği
ile, daha 10 yaşındayken hafız oldu… İlahiyat Fakültesini bitirdi. Cumhuriyetten sonra, Sultan Selim Camiinde bir süre baş imamlık yaptı.
Sonra ayrıldı… 1961’de 66 yaşında da öldü.

İlk Türkçe ezanı seslendirendi…
Pariste konser verdi. 80’den fazla film müziği besteledi. 42 ayrı makamda, 682 dolayında eser verdi…

Çok ünlü, sanatsal söz ve besteleri var ki… Hangisini yazmalı bilmem ki?
Safiye Ayla’nın seslendirdiği Çile Bülbülüm Çile, Telli Turnan, Niçin Baktın Bana Öyle, Kara Bulutları Kaldır Aradan. Daha da neler neler.

***

Ve, Yanık Ömer…
Gazeteci Yazar Esat Kaplan’ın sitesinde yazıldığının yaklaşığıyla ; Yanık Ömer, seferberlik davullarının çalmasıyla cepheye koşan Mehmetçik’lerden sadece birisidir…
Belki Çanakkale’dendir yaraları, belki Sina Çölündendir yanığı… Bilinmez!

28 yaşındadır. Kurtuluş Savaşında, Mangasının başındadır… Savaş biter, bir Gazi olarak, göğsünde İstiklal Madalyasıyla köyüne döner. Nişanlısına kavuşmuş, köyde bayram havası oluşmuş, düğün alayı da yola koyulmuştur !

Gerçi değişik söylemler de, olsa da…
Siteye göre sonuçta ; Saadettin Baba bir ilhamla böyle anlamlı bir şiir yazmış, yanık
bir besteyle… Kahramanla özdeşleşmişti.

***

Safiye Ayla Yanık Ömer şarkısını…
Florya Köşkünde Atatürk’e verdiği muhteşem bir konserde söylemişti… Atatürk o kadar beğenmiş ve duygulanmıştı ki, yine yine !dinlemişti ondan… Yanık Ömer’i.

Batı formatında orkestra eşliğinde söylemesini istemişti. Ata’mızın bu arzusu ancak 1981’de, 100.doğum yıl dönümünde… Safiye Ayla’nın katkısıyla, orkestrasyonunu Muammer Sun yapmıştı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde seslendirmiş ve kayda da almıştı…
Hey…Yanık Ömer attan iner / Pembegül’e bağlar kemer / Köylülere gider haber / Düğüne, düğüne…! Ve devam eder.

İyi Pazarlar…