GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Rifat ÖZER
YAZARLAR
27 Mart 2022 Pazar

Şeytanı aldatmak

Şeytan, dünyanın en bilinenlerindendir…

Çünkü kuruluş sırasına göre : Yahudilik, Hristiyanlık ve İslamlık gibi semavi-İbrahimi dinlerde… şeytan hep vardır. Dünyadaki

tüm kötülüklerin de baş aktörünün olduğu, genel kabul görür…

Dünyada ilk insan Hz. Adem’dir…

Allah tarafından topraktan yaratılmıştır.

Adem Peygamber Allah’ın dünyadaki ilk elçisi olmuştu. Evlenmelerini istediği eşi Havva da, Adem’in sol kaburgasından… yaratılmıştı.

Dini metinlere göre ; şeytanın şeytanlaşması,

İblis’in, Cennetten kovulmasıyla başlamış…

Melekler kendisine Adem’e secde etmesini tebliğ edince… o da, onun topraktan yaratıldığını alaya almış, kendisinin ateşten yaratıldığını söyleyerek kibirlenmiş, diz çökmeyerek… Allah’ın emrine karşı çıkmıştı.

Böyle yapınca… Allah da onu cezalandırmış

ve cennetten kovmuştu. Artık iyi ile kötü arasındaki mücadele de… başlamıştı !

***

Adem ile Havva’ya da, bir ağacın meyvesini yeme yasağı koymuştu. Ama şeytanın aldatıcı sözlerine kanarak yasak elmayı yedikleri için onlar da cennetten çıkarılmış, kıyamet gününe kadar… Onlara insan yaşamı başlatılmıştı.

Mineke Sekipper’in ‘Adem ile Havva Her Yerde’ adlı kitabına göre…

Adem’in Srilanka’ya indiği, Havva’nın mezarının da Cidde ‘de olduğu söylenir. Cidde ilk ata/kadın ata anlamına gelir. 12.yüzyılda bir mezar, Havva’nın mezarı olarak belirlenmiş ise de… Geçerli dini öğreti tehlikeye girebilir diye, Suudi Arabistan bölgeyi betonla örtmüştür…Yemenli’lere göre de, ilk çocukları Habil ve Kabil de… Aden’de gömülüdür.

***

Şeytan…

Kutsal kitap Kur’anda 68 ayette geçmektedir ; Şeytana kulluk etmeyin… O sadece aldatmak için söz verir. İnsanlara açıkça düşmandır…

Kimi bilim adamlarına göre… Kötü huy, öfke, kıskançlık şeytandır. Soyut bir kavramdır ama, nesnel gerçekliği olan varlıklara işaret eder. Şeytan kelimesi bir özel isim değildir. Onun özel ismi… İblistir !

Şeytan günlük hayata öyle girmiştir ki.

Kimileri için… bir paratoner de olmuştur ;

Düşünmeden taşınmadan aceleyle bir işe girip, başarısız olursa, ‘acele işe şeytan’ karışmıştır!

Durumu el verdiği halde… zorda olan birilerine yardım etmezse mazereti : ‘şeytan azapta gerek’! Durup dururken uygunsuz bir davranışta bulunmuşsa, onu ‘şeytan dürtmüş’ tür, ya da ‘şeytana uymuştur…’

***

Siyasette…

İnönü döneminin Genel Sekreterlerinden rahmetli Şeref Bakşık… siyaset hocamdır. Ondan çok şey öğrendim ve uygulamaya çalıştım… Bir konuşmayı enine boyuna yorumlayıp anonim bir deyiş olan, ‘şeytan ayrıntıda gizlidir’ deyince… Kimi siyasilerin satırlarının arasında… hep şeytanı aradım!

Bir gün Genel Sekreterimiz Önder Sav,

o zamanki Genel Başkanımızın, Adana İl binasında… Önder Beyin Ankara’nın bir ilçesinde yaptığı bir esprisiyle ilgili soru üzerine, yaptığı cevabi konuşmasında, söylediklerinden ne anladığımı sordu : ‘Hakkı Süha Okay ve Sen, satır aralarını iyi okursunuz’ diye de ekledi... Ben de “ Sizi yiyecek ” dedim!

Sonrasında… delege olarak katıldığım olağanüstü Tüzük Kurultayında yapılan değişikliklerle, bu makam da sembolikleşti. Önder Bey de, Genel Başkanın yanında oturarak… değişikliklere hep red oyu verdi.

Gerçi değişiklikler, yaptıranın döneminde uygulanamadı. Ava giden de… avlanır ya !

***

Bir kitapta okumuştum…

Şeytan yanıltır, kandırır da… insanlar karşı

tedbir almadan durur mu? Durmadılar da.

İşte Maltalı’lar…

Malta’da adım başı kilise vardır. Ve çift saat asılıdır. Biri, zamanı tam bildiren saat… Öteki de, rakamları değişik, yelkovanla akrebinin yarıştığı bozuk saat ile… şeytanı aldatmak!

Malta’ya gidecekler için… dikkatli bakmak !

İyi Pazarlar…