GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
16 Temmuz 2022 Cumartesi

Bodrum’da çalışkan bir yazar var

Denizde urganım var/ İpekten yorganım var/ Bu gız benim olursa/ Deveden gurbanım var.

Demanda taş dönmeyoru/ Ocakta ateş sönmeyoru/ Evlerinde gız dolup duruken/ Biri benim niden olmeyoru.

***

Geride kalan aylarda en çok gittiğim yer Bodrum oldu. Bu gidişlerimden birinde Etrim’de Rotary desteği ile düzenlenen Gerçek Gıda Şenliği’nde çok değerli bir araştırmacı ile tanıştım.

Bodrum için Halikarnas Balıkçısı evrensel emekçimizdir, sevgili Mehmet Uslu öğretmenimden dinlediğim Bodrum öykülerini nasıl unuturum? Ve Cezmi Çoban’ı tanımak son zamanların en değerli kazanımlarından biri oldu benim için. Beraber fotoğraf da çektirdik ama binlerce resmin arasından bulamadım.

Girişe koyduğum maniler Cezmi Çoban’ın “Bodrum Manileri” kitabından…

Dedim ya “çalışkan bir insan” ile karşı karşıyayız. Cezmi, Bodrum 2200 yıllık tarihini de 100 şiirle anlatmış. Hiçbir yerlerde bulamadığım İlhan Berk’in Yol Şiiri’ni de bu kitapta bulunca ne mutlu oldum anlatamam.

M.Ö. 2. yüzyıl ile 2020 arasında yazılmış, Bodrum Yarımadası ile Bodrum kentinin yerel değerlerini konu edinen yüz şiirin yer aldığı antolojide İlhan Berk, Özgür Aras, Harun Özakıncı, Maksut Doğan, Mehmet Uslu, Ali Abbas Çınar, Şenel Özpolat, Efnan Ezenel, Mustafa Yeşilova, Tuncay Özsert, Şenol Cömert, Berkant Çandar ve Kallimakhos gibi şair, sanatçı ve Bodrum severlerin şiirleri yer aldı.

Ayaküstü konuştuk; Bodrum kent kültürü ve tarihine her yıl 1 kitap kazandırmayı kendisine hedef olarak belirleyen Cezmi Çoban “Yaklaşık 5 bin yıllık geçmişe sahip kentimizde kültür sanat edebiyat her zaman ön planda olmuştur. Geçmişin zengin kültür ve birikiminin önemli bölümü günümüze kadar taşınmıştır. Bodrum ve Antik Halikarnassos’un anlatan şiirlerin önemli bölümünü bu kitabımda derledim” diyordu.

Araştırmacı yazarın çok değerli bir hizmeti de “Bodrum Efsaneleri” adlı çalışmanın 5 dilde yayımlanması olmuş. Bodrum kent merkezi ile çevre köy ve mahallelerinden derlenen efsaneler, kitap haline getirildi. Alıp imzalattığım kitapta efsaneler İngilizce, Almanca, Fransızca ve Rusça çevirileri ile birlikte yer alıyor. 

İlçenin farklı bölgelerinden derlediği efsaneleri kitap haline getiren Çoban, Coşkun Kuzgun’un çizdiği 16 özgün illüstrasyonla da kitaba görsel bir zenginlik katmış. Kitabı yayımlayan BESİAD’ı da kutlamak gerek tabi..

Çalışkan kardeşimizin bugüne dek yayımlanan kitapları; Belleklerde Yaşayan Bodrum, Muğla Bibliyografyası, Bodrum İlçesi Ağız Sözlüğü, Bodrum Denizcilik Tarihi Araştırmaları, Altın Makas Gümüş Bıçak -1915 Doğumlu Emekli Zabıt Kâtibi Ali Özel’in Eski Bodrum Hatıraları, Bodrum Halk Masalları, Bodrum Belediye Başkanları, Bodrum Bibliyografyası, Milas Bibliyografyası,Bodrumlu Amiral Turgut Reis, Bodrum Efsaneleri, Cevat Şakir Bodrum’un Mavi Merhabası, (Zeynep Atılgan ile birlikte),100 Şiirde Bodrum adlarını taşıyor.

Başka projeleri de var: Bodrum’da İz Bırakanlar, Bodrumlu Gazeteci Özer Barut’un Eski Bodrum Yazıları, Karaova (Mumcular/Bodrum) Monografyası
Bodrum Aileleri, Sülaleleri ve Lakapları, Osmanlı Vilâyet Salnâmelerinde Bodrum Kazâsı , Kurtuluş Savaşında Bodrum ve Bodrumlular, Bodrumlu Gazilerin Anlatımıyla Kore Harbi ve Kıbrıs Barış Harekâtı, Bodrum Halkı’nın Türk Hava Kurumuna Armağanı: Bodrum Tayyaresi vb. vb.

Böyle çalışkan insanları yüreklendirmek, desteklemek gerek.