GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
17 Haziran 2022 Cuma

Umut veren Su Kaşifleri

2050'ye kadar dünyada su talebinin yüzde 55 artış göstermesi bekleniyor. Buna karşılık nüfus artışı ve küresel ısınma nedeniyle tatlı su kaynakları giderek azalıyor. Bu sorun karşısında ne tür yöntemler geliştiriliyor? Dünyanın yüzde 70'i suyla kaplı ve bu suyun miktarı 1,4 milyar kilometre küp. Bu miktar değişmediği halde su sorunu neden kaynaklanıyor? Bu suyun yüzde 97,5'i tuzlu su olduğundan insan tüketimine uygun değil. Hem dünya nüfusu hem de sıcaklığı arttığı için tatlı su sorunu yaşanıyor.

Ülkemizde de çok ciddi su sorunları var. Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes nehirleri Ege Bölgesinde hızla kirleniyor, geçenlerdeki bir yazımda uzun uzun anlattığım gibi Gölmarma kurudu, yok oldu…

Bu aşamada en önemli konuların başında çocuklarda farkındalık yaratmak geliyor. Önceki gün Bölge Finalinde jüri üyesi olduğum “Su Kaşifi” yarışmasındaki ilk ve ortaokul öğrencilerinin yaptıklarını görünce dünya için umutlarım yenilendi.

Mikado Danışmanlık organizasyonunda İnci Holding şirketlerinden Maxion Wheels sponsorluğunda gerçekleşen finalde 102 okulu geride bırakarak ilk 5'e giren tüm okullarımızı birinci ilan ediyorum.  "Sulozof", "Yaman Su Kaşifleri", "Son Damla" "Su Timi" ve "Su Koruyucuları" isimleriyle yarışan okullarımızı kutluyorum. Gerçekten güzel projelere imza atmışlar.

Maxion Wheels Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Zaim’in konuşması da bir sanayiciye düşen görevleri tanımlamak açısından herkese örnek gösterilecek nitelikteydi. Fabrikalarında çalışanların geliştirdikleri sosyal sorumluluk projelerini sizlere önümüzdeki günlerde yerinde izleyip aktaracağım.

Şimdi tüm birincileri kutlama zamanı…:

“Sulozof” grubu. İzmir Bahar Yıldırım İlkokulu… 50 öğrenci katılmış. Sevgi Öztürk ve Sonay Karadağ İncimet öğretmenlerimi tebrik ediyorum.

“Yaman Su Kaşifleri” Grubu Bayraklı Şehit Yüzbaşı Ali Rıza Sadak İlkokulu… 22 öğrenci etkinliğe katılmış. Funda Uygun Sır öğretmenimi tebrik ediyorum

“Son Damla” grubu … Rapçi Halis ve arkadaşları… Akhisar Mehmet Keskinoğlu Ortaokulu… 18 öğrenci katılmış. Mehtap Durmaz ve Hatice Akyol öğretmenlerimi tebrik ediyorum.

“Su Timi” Grubu … Manisa Çağatay Uluçay İlkokulu… 78 öğrenci ile en yüksek katılım onlarda… Yemek tarifleri kitabı hazırlamışlar, oyuncak takası yaparak örnek olmuşlar. Nuran Cihan ve Emine Başak öğretmenlerimi tebrik ediyorum.

“Su Koruycuları” Onları sosyal medyadan hemen takibe başlayabilirsiniz.  Şehit Yüzbaşı Ali Rıza Sadak Ortaokulu. Bir çok grup gibi onlar da tohum üretip ekmişler… Songül Ünal öğretmenimi tebrik ediyorum…

Umutlanmak da haksız mıyım?