GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
2 Nisan 2022 Cumartesi

Bodrum Deniz Müzesi kitapları

Bodrum, lodosta da güzelmiş. Bodrum’da iki günü 40 deniz mili kuvvetinde esen lodosta geçirdik ama o kadar kıymetli işlerin içinde olduk ki lodosu fark etmedik bile…

Önce bu dönem kurulduğu için çok sevinçli olduğumuz Mavi Ege Denizi Rotary kulübünün kuruluş toplantısına katıldık Şule Kükrer Başkanımızı kutladık.

Ertesi gün Bodrum’da gerçekleşecek pek değerli bir sanat etkinliğinin duyurusunda bulunduk. Bodrum Deniz Müzesi, Rotary 2440. Bölge ve Mavi Ege Denizi Rotary Kulübü tarafından, çevre ve sanatın bir arada yer aldığı, deniz kültürünü ve su altı kültürünü yaşatma, zenginleştirme ve tanıtmayı hedefleyen bir proje olan; Blue Exile Art Project'in basın toplantısı gerçekleşti. Katılan meslektaşlara çok teşekkürler. Bodrumlu sanatçıların dokunuşları ile denize ve deniz kültürüne artı değer katacak olan Blue Exile Art Project, her sene farklı bir tema etrafında şekillenecek ve bu seneki teması “Sular Yükseliyor” 22.

Toplantıda çevre ve sanatın bir arada yer aldığı proje ile deniz kültürünü ve su altı kültürünü yaşatmak, zenginleştirmek ve tanıtmanın hedeflendiğini dile getirdik. Eski dostumuz Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı; İlknur Ülküm Seferoğlu ile yeniden karşılaşmak iyi bir sürpriz oldu. Sıtkı Koçman Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli ve sanatçıların sözcüsü olarak Prof.Dr. Esra Sağlık’ı tanımak da mutluluk verdi.

Sanat tarihçiliği açısından meslektaşımız olan Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu’nun bu projeye verdiği emek ve destek çok önemli.

Bu arada iki kez gezme şansımın olduğu Bodrum Deniz Müzesi’nin önemli faaliyetlerini uzaktan izlediğimi ve gurur duyduğumu ifade etmeliyim.

***

Bunların da ötesinde bizim gibi kitap delilerine iyi gelecek anları da yaşadık. Bodrum Deniz Müzesi’nin kitaplarından Saner Gülsöken imzasını taşıyan Bodrum Gayıkları’nı, Müze Müdürü Selen Cambazoğlu,  Hüseyin Yeter Şakar’ın yazdığı Meltemin Anatoli’ye Savurdukları, Dedem Klavura İbrahim’in Girit’ten Göçü kitabı ile Avram Galanti’nin yeniden basılan  Bodrum Tarihi ve Prof. Dr. Suha Özkan ile Dr. Richard Plunz'ın birlikte hazırladığı “Turgutreis 1974 Ailelerin ve Evlerin Evrimi” kitabını da Belediye Başkan Yardımcısı İlknur Ülküm armağan etti.  Bana verilen en değerli armağanların kitaplar olduğunu dostlarım bilirler. Bir sonraki Bodrum ziyaretinde “Akdenizin Ebedi Genci” kitabının peşine de düşeceğim.

Kitapları hemen hatmetmeye başladım. Editörlüğü İzzeddin Çalışlar, yayın danışmanlığını Selen Cambazoğlu, tasarımı Gökçen Ergüven, çevirisi Güher Gürmen ve İngilizce redaktörlüğü Timuçin Binder tarafından yapılan Bodrum’un Gayıkları kitabının ülkemiz denizcilik tarihe ışık tutan eserlerden biri olduğunu düşünüyorum. Bugün genelde ‘gulet‘, ‘aynakıç‘ ve ‘tırhandil‘ olarak üç kategori altında toplanan Bodrum’un Mavi Yolculuk teknelerinin ataları, artık neredeyse hiçbirini göremediğimiz, yirminci yüzyılın ilk yarısının sonlarına kadar varlığını sürdürmüş yelkenli iş tekneleridir. Bu alanda hem yelken arması hem de gövde formu hususlarında küçümsenemeyecek bir çeşitlilik söz konusudur. Bodrum Denizcilik Müzesi artık geçmişte kalmış bu farklı ve zengin denizcilik dünyasını günümüze taşırken bu kitap tam yerine gelmiş.

***

Bodrumlu Profesör Avram Galanti’nin 1945 yılında kaleme aldığı ‘Bodrum Tarihi’ adlı kitabı, Bodrum Belediyesi Kültür Yayınları arasında tekrar yayınlanarak, kentin kültürüne yeniden kazandırıldığını duymuştum. Hususi koleksiyonumuzda 1945 tarihli kitap vardır ama bu kitap üstat Galanti’nin yeni nesillerle buluşmasını sağlamak açısından önemli. Kitabı Arkeolog A. Rasim Özgürel sadeleştirmiş.

***

Turgutreis 1974 kitabına gelince… Kitabın yazarı Prof. Dr. Suha Özkan’ın dediği gibi , “Böyle bir antropolojik çalışma dünyada çok az sayıda yapılmıştır. Türkiye’nin başka yerinde bir örneği yok. Bir konutu alıp onun 100 yıl gerisine gidip onun evrimini ve ailenin evrimini bir arada araştıran bir yapıt yok”…

Bu yayınlar için Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’a teşekkür borcumuz var.

***

Bir mübadil torunu olarak Meltemin Anatoli’ye Savurdukları kitabını önümüzdeki günlerde ayrıca değerlendireceğim.

Lodoslu Bodrum’dan keyifle döndük.