GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
25 Şubat 2022 Cuma

Barışın kıymetini bilmek

Kıbrıs Barış Harekâtını saymazsanız bizim kuşak savaş görmedi sayılır. Büyük amcamın aile içindeki lakabı “Koreli” idi. Çünkü Kore savaşına gönderilen askerlerimizden biriydi. Orada kaç ay kaldı anımsamıyorum ama biz Kore’yi yıllarca dinledik.

CHP’li olan anne tarafım ile DP’li olan baba tarafımın “İsmet Paşa’nın memleketi 2. Dünya Harbine sokmaması üzerine” yaptıkları tartışmaları dinledim çocukluğumda. Hem de yıllarca. Bir taraf “Barış ne güzel bir şey, İsmet Paşa memleketi korudu” derken diğer taraf “Savaşa girmedik ve büyük zenginliği kaybettik” diyordu. Ben barış yanlılarına inandım hep. Sonra yakın tarih okumalarımın tamamında “barışı” vazetmenin ne kadar da doğru olduğunu gördüm. Bağımsızlık savaşının kazanılmasında, Cumhuriyet'in kurulmasında ve sağlam temeller üzerinde yükselmesinde değerli katkıları olan İsmet İnönü'nün, Türkiye'nin çağdaşlaşma ve demokrasi tarihinde özgün bir yeri olduğunu da öğrendim tabii ki.

Büyük Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesine sıkı sıkıya bağlı olan İsmet İnönü'nün devlet ve siyaset anlayışı, ilkeli çizgisi, dış politikadaki bilge tavrı ve hizmetleri ile Türkiye'nin çağdaşlaşma ve demokrasi tarihinde özgün yerini unutmayacağız.

Her an anımsamamız gereken bir gerçek var: Tarih Büyük Atatürk’ü hep haklı çıkardı. Montrö Boğazlar Sözleşmesi sayesinde Türkiye kilit rolde ve Karadeniz bir barış denizi ise bunu Atatürk’e borçluyuz.

Keşke herkes, hepimiz, başta da gazeteciler bu “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” tavrını benimseseler….

***

İki gündür dünyada olup biteni yabancı gazeteler gözü ile anlamaya çalışıyorum bu nedenle…

Editörünün 2021’de Nobel Barış Ödülü aldığı Rus bağımsız gazetesi Novaya Gazeta bugün hem Ukraynaca hem Rusça çıkmış. Manşette Rusya’nın Ukrayna’yı bombaladığı, gazetenin Ukraynalıları düşman olarak görmediğini belirtiyordu.

Ahlaklı ve onurlu gazetecilik bu… Novaya Gazeta, ülkesinde Rus siyasi ve sosyal meselelerine yönelik eleştirel ve araştırmacı yayınlarıyla tanınan bir Rusça gazete. Moskova'da, Rusya içindeki bölgelerde ve bazı yabancı ülkelerde satılıyor ve yayımlanıyor.Gazetenin yorumlarını sık sık okurum… Rusya’da ne olup bittiğini anlamak için iyi bir kaynaktır….

Novaya’da bugün okuduğum yorumların birinde “Rusya, Ukrayna ile savaş başlattı. Olan şey, Amerikan istihbaratının aylardır uyardığı şeydi” diyor ve ekliyor:

“Ve hiç şüphe yok ki: Putin gerçekten söylediklerine inanıyor. Dünya resmine göre, Amerika ile Ukrayna'da savaşıyor.Bu anlaşılabilir bir fenomendir. Bu savaş, sadece canlı olarak değil, sosyal ağlarda da gerçekleşen ve ayrıca ayrıntılı olarak tahmin edilen birinci dünya savaşıdır. Bu nedenle, resmi propagandanın bunu “NATO saldırganlığına karşı savunma” olarak göstermeye yönelik tüm girişimleri, yalnızca böyle bir bakış açısının zorunlu hale geleceği Rusya'da işe yarayacaktır.Bu savaş, iyi beslenmiş ve tembel Batı'nın mevcut dünya düzenini devirme girişimidir. Bir süredir gelişmiş ülkeler birbirleriyle savaşmadılarve ağırlıkları ekonomik ve teknik başarılarla belirlendi.Putin, Batı'nın şah damarını, onun savunmasızlığını doğru hissetti.Bu ölümcül bir yanlış hesaplamadır. Batı, kendi halklarından başka kimseye tehdit oluşturmayan ortaçağ vahşilerine karşı gerçekten güçsüzdür. Ancak Rusya nispeten gelişmiş bir ülkedir ve Batı'nın kötülüğe karşı birleşmenin açıklayıcı bir örneğine ihtiyacı vardır.Sonunda, Batı'nın bakış açısından, eğer Kremlin bir savaş başlatmaya hazırsa, o zaman bu savaşın NATO üyesi olmayan bir ülkenin topraklarında gerçekleşmesi çok daha iyidir: Olası tüm askeri kendisine yardım yapılabilir, demokratik ülkelerin askerlerinin kanı dökülmeyecektir.Ukrayna'nın kayıpları ne olursa olsun, Rusya'nın kayıpları daha büyük olacaktır. Her şey uçuruma düşecek: ruble, ücretler, gelecek.Tüm yoksulluk, tüm keyfilik, tüm yoksulluk bu yaptırımlara bağlanacaktır. Ruble tekrar tahta olacak. "Bunun suçlusu Amerikalılar" sözleriyle dolar cinsinden tasarruflara el konulacak.”

Çok iddialı yorumlar değil mi? Göreceğiz.

TV’lerde şu saatlerde gördüğümüz sivillerin, çocukların, bebeklerin fotoğrafları 21. Yüzyılın fotoğrafları olmamalı. Binlercesi Moskova ve St. Petersburg’ta gözaltına alınan Rus barışseverlerinin dediği gibi halklar kardeş…

Elbette burada tartışılması gereken önemli bir konuda Ukrayna’nın lider tercihi ve liderin çevresindeki “plütokratlar” sınıfının hali… Bu konuya bir sonraki yazıda bakacağım.