GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
27 Şubat 2022 Pazar

İklim krizi samimiyet işidir

Gezegenimizin bir miktar faşist, vahşi kapitalist tarafından her gün nasıl yaşanmaz hale getirilmekte olduğunu okuyoruz aklı başında medyalarda… Bunların içinde “iklim krizi samimiyeti” o kadar önemli bir parametre…

Yükselen küresel sıcaklıklar, su döngüsü yoğunlaştıkça, sıcak bölgelerden Dünya'nın kutuplarına doğru daha önce düşünülenden en az iki kat daha fazla tatlı su kaydırdığını okuduk en son. Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, iklim değişikliği küresel su döngüsünü yüzde 7,4'e kadar yoğunlaştırdı. Önceki yüzde 2 ila yüzde 4'lük modelleme tahminlerine kıyasla bu büyük ve beklenmedik bir değişim.

Nedir “Su döngüsü” ? … Suyun Dünya üzerindeki hareketini tanımlayan döngüye verilen ad: Su buharlaşır, atmosfere yükselir, soğur ve yağmur veya karda yoğunlaşır ve tekrar yüzeye düşer. İşte bu döngü hızla bozuluyor.

Çalışmanın baş yazarı, New South Üniversitesi'nden Dr Taimoor Sohail, “Su döngüsünü öğrendiğimizde, geleneksel olarak bunu barajlarımızı, göllerimizi ve su kaynaklarımızı sürekli dolduran ve yeniden dolduran değişmeyen bir süreç olarak düşünüyoruz” diyor.

Ancak bilim adamları, yükselen küresel sıcaklıkların küresel su döngüsünü yoğunlaştırdığını ve tatlı su ıslak bölgelere doğru hareket ettikçe kuru subtropikal bölgelerin daha da kuruyacağını uzun zamandır biliyorlar.

Geçtiğimiz Ağustos ayında, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin altıncı değerlendirme raporu, iklim değişikliğinin su döngüsünde uzun vadeli değişikliklere neden olacağı ve bunun daha güçlü ve daha sık kuraklık ve aşırı yağış olayları ile sonuçlanacağı sonucuna vardı.

Sohail, su döngüsünün yoğunlaşması sonucunda kutuplara itilmiş olan ekstra tatlı su hacminin önceki iklim modellerinin önerdiğinden çok daha fazla olduğunu söylüyor… Bilim insanları 1970 ile 2014 yılları arasında daha sıcak bölgelerden kaymış olan ekstra tatlı su hacminin 46.000 ila 77.000 km3 arasında olduğunu tahmin ediyor ve “Beklediğimizden daha yüksek su döngüsü yoğunluğu görüyoruz ve bu, net sıfır emisyon yoluna doğru daha da hızlı hareket etmemiz gerektiği anlamına geliyor.”

***

Gerçekler böyle dünyamız iklim krizinin içinden geçiyor ve aklımızı başımıza toplamaz isek, sellerde, hortumlarda, çöl sıcaklıklarında daha çok insan kaybedeceğiz.

Bugün, bu Pazar sabahı kentini ve dünyayı seven bir grup insanla İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’nde toplandık. Mevzumuz “Kentli ve İklim Krizi” …

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Efes Rotary Kulübü, Efes Rotaract Kulübü ve Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi işbirliğinde gerçekleştirilen “Kentli ve İklim Krizi” çalıştayına katıldık.

İZTAM’a ilk kez gittim. Mutlaka gidip görmelisiniz. İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi, HORIZON 2020 “Doğa Esaslı Projeler” kapsamında iklim değişikliği nedeniyle gelecekte olabilecek kuraklığa karşı yurttaşları bilgilendirmek, farkındalığı arttırmak ve tarımda doğru yöntemleri uygulamalı olarak anlatmak amacıyla Gediz Deltası’nda İzmir Doğal Yaşam Parkı ile Sasalı Kent Ormanı arasında 15 bin metrekarelik alanda kurulmuş. Bence Tunç Soyer’in yaptığı mükemmel işlerden biri…

İzmir Efes Rotary Kulübü Başkanım Volkan Abur katılımcılara önceden bir ricada bulundu: “Evsel atık ilaçların çevreye zarar vermeden ve doğaya karışmadan toplanıp güvenli bir şekilde imhası çok önemli. Biz de sizden evinizdeki son kullanma tarihi geçmiş ya da artık kullanmadığınız ilaçlarınızı yanınızda getirmenizi ve size göstereceğimiz ilaç atık kutusuna atmanızı rica ediyoruz”. Bulabildiğim süresi geçmiş ilaçları götürdüm. Birçok katılımcı aynı şeyi yapıyordu.

Çalıştay masalarında uzman ve akademisyenler iklim krizini tartışmaya devam ederken gençler açık alanda tohum topları, ECOU sürdürülebilirlik oyunu, balkon bahçeciliği ve Land Art atölyelerinde idiler. Aralarına karıştım ve mutlu oldum. Ne çok şey öğrnedim.

Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Elvin Sönmez Güler ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu’nun açılış konuşmaları çok değerli iddiaları içeriyordu. Güler, Nurlu ve tüm konuşmacılara, Efes Rotary ve Efes Rotaract kulübü üyelerine çok teşekkürler.

Bu arada Rotary Sürdürülebilir Dünya Komitesi Başkanım İ. Gökhan Çıtak ile Bakırçay, Küçük Menderes deltaları ve Alaçatı Sulak Alanında önümüzdeki günlerde Çevre Mühendisleri Odası ile yapabileceğimiz etkinlikleri tartıştık. Projeler yolda.

Volkan Abur Başkanımın dediği gibi “İklim krizi burada, kentimizde. Biz de artık harekete geçmeye hazırız.”