GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Gönül Soyoğul
YAZARLAR
8 Şubat 2013 Cuma

‘Bankacılar mektepli, tefeciler alaylıdır!’

Hülya Hanım, (kimbilir kaç milyon destelediği) o sevimsiz banka reklamında gülücükler ata dursun; ‘bankaya girip de kakara kikiri yapan, şuh kahkahalarla şubeden çıkan var mıdır’ sorusunu lüzumsuz addedip geçiyorum.
Zira biliyorum ki, son günlerde kalabalık bir ortamda ne zaman bir banka mevzusu açılsa, eline terliği kapanın Avşar’ın ağzına ağzına yerleştireceği duygusuna kapılıyorum.
Bankalara öfke (dolayısıyla Hülya’ya) o denli tavan durumda.
Ki haklılar/haklıyız; çünkü bankalar zıvanadan çıkmış, haliyle bizleri de zıvanadan çıkarmış, ‘Allah hastanelere/mahkemelere düşürmesin’ dualarına ‘bankalar’ da eklenmiş  halde.
 
Tüketiciler Birliği istediği kadar açıklama üzerine açıklama yapsın, Tüketici Hakem Heyetleri’ne yapılan başvuruların yarıdan fazlası bankaların yaptığı tutarsızlıklar ve keyfilikler üzerine olsun,
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, (sanki bakan değil muhalefet milletvekili gibi) bankaları eleştirip tüketicileri istismar ettiğini söylesin, ‘vahşi düzen’ alabildiğine sürüyor çoğunuzun bildiği/yaşadığı gibi.
Bunu Sayın Bakan Yazıcı da söylüyor üstelik. Bankaların tüketicilerden ‘kredi kartı aidatı ve hesap işlemleri’ adı altında aldığı ücretleri eleştirerek, "Genel olarak baktığımızda bankaların 31 farklı başlık altında faiz dışı gelir kalemleri olduğunu görüyoruz." diyor.
Ben de diyorum ki, ‘Elinizi tutan mı var sayın bakan?’
Öncekileri saymayalım hadi de ‘Finans Sektöründe Tüketici Hukuku ve Uygulama Alanları Sempozyumu’nda "Bankacılık hizmetlerinde karşılaştığımız tüketici aleyhine olan uygulamaları kaldırılacağız" sözünüzün üzerinden iki koca ay geçti.
Ne oldu? Sizi alıkoyan ne?
Bankaların her biri ‘Deli Dumrul’u çoktan geçti, vatandaş göz göre soyuluyor, kazıklanıyor, kandırılıyor. Bildiğiniz, söylediğiniz halde niye bu soyguna dur demiyorsunuz.
Ya da yeni düzenlemeler yapmayı niye bu kadar ağırdan alıyorsunuz?
Bir daha soruyorum.
Siz yoksa ‘AKP görünümlü’ CHP/MHP/BDP milletvekili misiniz? İktidarda değil de muhalefette misiniz?
 
Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İrmek, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Bankacılık sektörünün, müşterisinden para kazanmak için her yolu denediğini” söylüyor.
Bakan Yazıcı’dan farklı olarak bankaların, bilinenin aksine 31 kalemden daha fazla isim altında ücretler aldığını dile getirip “Tüketicilerin artan banka şikayetleri üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca hazırlanan yeni kanun taslağında bazı hizmet kalemlerinden ücret alınmasının önüne geçilmek için çalışmalar yapılacağı belirtildi. Bu konuda gerçekten de çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmalar sürerken bankalar, adeta hızını artırırcasına tüketicilerden hiç akla gelmedik kalemlerden ücret alıyor. Bankacılık hizmetlerinden alınan ücretlerin, artık sınırları zorladığı ve mağduriyetlerin artarak devam ettiği her platformda dile getiriliyor, ancak halen tüketicilerin mağduriyeti önlenmiş değil” diyor.
 
Bankaların, 'Şubeden para çekme masrafı, kredi kartı program ücreti, vadesiz mevduat hesabı cüzdan basım masrafı ve hesap hareket ekstresi ekstre masrafı'’ gibi yeni uydurulmuş isimlerle tüketicilerden kesinti yaptıklarını belgelerle tespit ettiklerini söyleyen İmrek’in anlattığı tüm kalemlerde kesinti yaşamış,
Çalıştığım 4 değişik bankanın da ‘tutturabildiğini’ kestiğini görmüş,
En son ATM’de işlem yaparken ‘yaptığınız işlem için makbuz istiyor musunuz? İstiyorsanız (…) lira kesilecektir’ uyarısıyla dağarcığımdaki bütün galiz küfürleri tüketmiş bir tüketici olarak yapabildiğim tek iş; “her tür kredi, kredi kartı, vakti zamanında verilmiş otomatik fatura ödeme hürmetine devam ettirdiğim hesapları kapatıp, işlemlerimi tek bankada toplamak” oldu.
“Hiç değilse tek elden soyulayım/kazıklanayım” diye, acıklı bir gerekçeyle!
Mehmet İmrek’in “Bankaların önünden geçmeyin borçlu çıkarsınız” uyarısını ciddiye alıp güzergahlarımı bile değiştirdiğimi eklesem de yazıya…
Öfkem dinecek gibi değil.
Gözünü para/kar hırsı bürümüşlere de… Eski ve muğlak hukuki ifadeler, kapalı ve yuvarlak maddeler ile gizli tuzaklarla, bilgili avukatların çalıştığı hukuk bürolarında hazırlanan tek taraflı sözleşmeler yoluyla iyi niyetli, dar gelirli insanların göz göre göre kandırılmasına göz yumanlara da yazıklar olsun! Yazıklar olsun!
 
* * *
(*) Başlık, ‘ekşi sözlük’ten alıntıdır. ‘Banka ile tefeci arasındaki fark nedir’ sorusuna verilen onlarca yaratıcı cevabın edeplilerinden biridir.