GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
24 Ekim 2022 Pazartesi

Renkli azınlıktan bir Başbakan

Sanırım yaşlı İngilizler bugün (pazartesi) öğle saatlerinden itibaren “Tanrım bu günleri de mi görecektik?” diye hayıflanıyorlar.

Sosyal medyadan gördüğüm kadarı ile ırkçı faşistler de “Hindudan başbakan mı olur” diye davul çalmaya başlamışlar bile…

Rishi Sunak ilk beyaz olmayan “renkli” İngiliz Başbakanı ve aynı zamanda 10 numaradaki ilk Hindu olacak. Sunak'ın ebeveynleri Hint kökenli ama aile Afrika’dan göç etmiş. Babası Yashvir Kenya'da ve annesi Usha Tanzanya'da doğdu. 1960'larda İngiltere'ye göç etmişler.

Sunak için olumsuz iddialar çok; “kendisi de kayınpederi de Kral III. Charles’tan bile zengin, karısı vergi kaçakçısı” diye çok laf dolaşıyor yine sosyal medyada ama İngiltere'nin çok kültürlü ve çok inançlı bir toplum olarak evriminde ilk renkli ve Hindu başbakan seçilmiş olması dünya tarihinde de önemli bir aşamanın geçilmiş olması anlamına geliyor.

Bizde olsa pek de ciddiye alınmayacak ama İngiliz kamuoyunda ciddi tartışmalara yol açan bir “gafı” vardı birkaç ay önce… Benzin fiyatındaki vergilere dikkat çekmek için kameraların önünde benzinle doldurduğu kırmızı Kia arabasının aslında Sainsbury'nin benzin istasyonundaki bir çalışana ait olduğu ortaya çıkınca özür dilemişti. “Başıma gelen en utanç verici şey, bana ait olmayan bir arabanın benzinini ödemekte zorlanmamdı” diye itiraf etti daha sonra.

İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığının kilit görevleri de dahil olmak üzere üst düzey kabine rollerine atanan beyaz olmayan politikacılarda belirgin bir artış olmasına rağmen, Birleşik Krallık'ta daha önce hiç siyah veya kahverengi bir başbakan olmamıştı. 

Önemsiyorum bu durumu, çünkü İngiltere’deki en yüksek makamdaki kamu hizmetinin tüm inanç ve etnik kökenlerden olanlara açık olabileceğini gösteriyor. 

İngiltere’ye ilk gidişimde Heathrow’da pasaport polisinin bir Hintli oluşu beni çok şaşırtmıştı. Daha sonra Osman Kurmuş Hoca’nın kitaplarını okuyarak birçok İngiliz Asyalı’nın nasıl bu görevlerde olduğunu tarihsel kökenlerini anlamıştım.

Yeni Başbakan Sunak, inancı hakkında halka açık bir şekilde nadiren konuşmasına rağmen tipik bir Hindu. Vekil yeminini Kutsal Hindu metni Bhagavad Gita üzerine el basarak gerçekleştirmişti. Dünya çapında milyonlarca Hindu, Sih ve Jain tarafından kutlanan “Işıklar Festivali Diwali” de Sunak’ın İngiltere'nin bir sonraki lideri seçilmesi de anlamlı oldu. “Diwali” yeni başlangıçları ve iyinin kötüye, ışığın karanlığa karşı zaferini kutlamak anlamına geliyor.

Siyasi görüşü ne olursa olsun, Sunak'ın başbakan olması çok kültürlülük ve ırk eşitliği için tarihi bir an. Olmaz olmaz dememek gerek demek ki. İki sene önce ilk etnik azınlık başbakanının bir Muhafazakar olacağını kimse tahmin edemezdi. Bu durum ayrıca etnik azınlık temsilinin siyasette ne kadar ilerlediğini gösteriyor. Tabii ki İngiltere’deki etnik azınlıkların çoğunluğu İşçi Partisi'ne oy vermeye devam ediyor.

Şimdi insanlık adına umudumuz Başbakan olarak Sunak’ın İngiltere’de devam eden ırkçılığın varlığını 45 gün başbakanlık yapan Liz Truss gibi reddetmemesi. Ülkedeki sistemik ırka dayalı ve etnik eşitsizlikler olduğu gerçeğini gizlemek zaten çok kolay değil.

Avrupa’da bundan sonra da azınlıklardan gelen yöneticiler görür müyüz? Sanırım evet.

Bakalım Sunak’ın Başbakanlığı ne kadar sürecek.