GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tayfun MARO
YAZARLAR
10 Şubat 2024 Cumartesi

CHP’nin İzmir sınavı

CHP Genel Merkezi İzmir’i konuşuyor. Cuma günü, Özgür Özel’in daveti üzerine Ankara’ya giden Tunç Soyer ile gün boyu süren görüşmeler, akşam yemeğiyle son buldu.

Yaptığı açıklamaya göre, Tunç Soyer,Özgür Özel’in gelecekte farklı alanlarda birlikte çalışma önerisini nazik bir dille red ettikten sonra, İzmir’de yerel seçimle ilgili endişe, görüş ve önerilerini dile getirdi.

İzmir’de seçimlerin CHP için zora girdiği kimsenin meçhulü değil. Ve yaptığı teklife bakılırsa, bu gerçeği görmezden gelen Özgür Özel belli ki zorda. Ancak Tunç Soyer’e yaptığı teklif ile seçimde İzmir için çalan tehlike çanları arasında Özgür Özel’in nasıl bağlantı kurduğu tam bir muamma. Akıllara ziyan bir durum…

İzmir’i siyasal alanda sıra dışı yapan bir özelliği var; ülkenin üçüncü büyük kenti, 22 yıldır Erdoğan yönetimine direniyor. İktidar nimetlerine sırt çevirerek hayat tarzını savunmayı seçen İzmir, CHP yönetiminin yaptığı “çantada keklik” muamelesine rağmen, yönetimi muhatap almadan oyunu verdi. 

Gelin görün ki bu defa, değişim niyetine kobay muamelesi yapılan İzmir oldukça tepkili ve bu tepki, oy tercihlerine yansıyor. İzmir’in AKP’ye geçmesi kimseyi şaşırtmayacak.

Bu gidişat, haliyle belli çevrelerde rahatsızlık yaratıyor. Başta, AKP’nin ekonomideki önceliklerinden rahatsız olan sanayi burjuvazisi olmak üzere, Batı Bloku ile birlikte hareket eden çevreler, durumdan rahatsız. Hele hele, İslami normların seküler topluma dayatıldığı şu günlerde, laisitenin sembol şehri İzmir’in AKP’ye geçmesi…

Dahası, Avrupa Konseyi tarafından Tunç Soyer’in Avrupa Konseyi Bölgeler Meclisi Başkanlığına getirilmesi, CHP tarafından yok sayıldı.

Gerçek yürüyor, zaman kalmadı, bu gidişi durdurmak için bir hafta var.

Sonuç olarak, CHP için İzmir’de yolun sonunu işaret eden bu gidişi tersine çevirecek tercih, Tunç Soyer ile yola devam etmektir.

Tunç Soyer, birinci beş yılda başlattığı altyapı yatırımlarıyla ikinci beş yılda göreve devam etmeyi zaten hak etmişti. Hak ettiğini kendisine geri vermek o kadar da zor bir karar olmamalı. Yoksa, kurultay hesaplaşması uğruna Tunç Soyer’i tasfiye etmenin ağır bedeli olacak.

Acı gerçek; İzmir, altın tepside, Erdoğan’a sunuluyor.