GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tayfun MARO
YAZARLAR
5 Şubat 2024 Pazartesi

Şeriat düşmanlığı…

Şeriat isteyenlere karşı çıkanların şeriat düşmanı olduğunu söyleyen Erdoğan, ne yapmak istiyor olabilir?

Kanımca, parti tabanını konsolide etmek derdinde… Tarikatlar, cemaatler bu aralar pek huzursuz.

Türk ve Müslüman kimliğinin aynılığından hareketle, Türk olmanın Müslüman olmayı gerektirdiğini işaret eden Erdoğan, sözü şuraya getiriyor; Türk demek Müslüman demektir. Müslüman olduğuna göre de şeriat düşmanı olamaz...

Her dinin olduğu gibi İslam dininin de şeriatı var. Muhafazakârlar, İslamcılar kendi aralarında bu meseleyi tartışıyorlar.

Özgür Özel çıkıp elini kolunu sallaya sallaya yüksek sesler çıkarmak suretiyle gereken açıklamayı yaptı. Ne dediği çok anlaşılmadı… Galiba, Erdoğan’ın şeriata dair sözlerine cevap verdi. Şeriat gelince hırsızların elinin, yalancıların dilininkesileceğini söyledi.İnsanın, “e, gelsin o zaman” diyesi geliyor…

Müslüman değilsen Türk de sayılmazsın… Bu saçma iddia tarihsel ve bilimsel bağlamından koparılarak durduk yere ortaya atılmış değil. Kafakol denemesi.Türklerin Arap alerjisi Osmanlı döneminde de sorun oluyordu.

Din siyasallaşarak devlet yönetmenin aracına dönüştüğünde ortaya çıkan şeriat sorunu ile ritüellere dayalı inancını yaşayan mütedeyyinlerin durumunu birbirine karıştırmamak lazım. Şeriat, dini siyasallaştıranların meselesidir.

Yanı sıra, deizmin islamcı çevrelerde gençler arasında yaygınlaşması ayrıca din adamlarını endişelendirmektedir. Eğitim sistemini islamlaştırma çabaları da onları kurtarmayacak. Altında kalacaklar.

Hal böyle iken, “Elhamdülillah Müslümanım, Kur’an-ı Kerim kitabımdır.” diyen her kişi bilmeli ki o kitapta yazılanlar bağlayıcıdır. İslam şeriatı orada yazıyor.

Sonuç olarak, CHP’lilerin Erdoğan’ın konuşması üzerine “laiklik elden gidiyor”diye dövünmeğe başlaması anlamlı değil. Bırakın kendi aralarında hesaplaşsınlar.