GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Engin ÖNEN
YAZARLAR
11 Kasım 2023 Cumartesi

Kurultay’ın İzmir’i...

Anadolu gezimiz sürüyor. Hem geziyor hem gözlemler yapıyoruz. Onları da yazacağım çeşitli yönleri ile.

Amasya'dan Merzifon'a giderken yolda epeyce elma ve diğer ürünleri satan tezgahlar sıralanıyordu. Büyük bir Atatürk posteri asmış olan tezgahta durduk. “Maksat hâsıl olsun...” dedik.

İsabet de olmuş. Elma ikramı, çay ikramı ve hatta oradaki bir müşteri de torbasından çıkarıp Tokat simidi ikram etti. Hatta bayağı da zorlayarak...

“Simide bizde gevrek denir” muhabbetini yaptık önce. Sonra simit ikram eden Tokat’ın yerlisine, “Aziz Kocaoğlu da Erbağ’lı idi...” dedik. “Evet, biliyorum” diye karşılık verdi.

Tezgah sahibi, İzmir'den ve siyaset konuşmaktan memnun...

“Tunç Soyer tekrar kazanır mı?” diye sordu. “Tunç Soyer'in adaylığı kesin değil ki... Ama kim olsa kazanır, çünkü oylar otomatik, Erdoğan sayesinde oyları kutuplaştı” diye karşılık verdim. “Haklısın İzmir'de başkası kazanamaz” diye destek verdi bu sözlerime.

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı, "Değişim" iddiası ile gerçekleşti.

Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu'nun mücadelesinden Özgür Özel, genel başkan olarak çıktı.

Adaylık imzası verenlerin bir bölümü Kılıçdaroğlu'na oy vermedi. Bildik bir durum. İki adayın cebine de mavi boncuk koyanlar oldu. Onlar risk almak istemiyordu. Dolayısıyla Kılıçdaroğlu için imza atan ve net destek açıklaması yapanların bir bölümü de ilk tur sonrası Kılıçdaroğlu profil fotoğraflarını silmeye başladılar.

Onlar için partinin değişmesi veya değişmemesi sorun oluşturmuyordu. Önemli olan koltuk güvenliği ve bir iki ay sonunda belirlenecek olan adaylıklardı.

Seçmen değişim isterken, parti tabanı ise Kılıçdaroğlu'nun artık görevini bırakmasından yanaydı... Gündemler hiç kesişmiyordu. Kurultay öncesi açıklanan tutumlar ve tercihler nedeniyle, şimdi doğal olarak İzmir Büyükşehir ve bir çok ilçede aday değişim beklentisi oluştu...

Hatta İmamoğlu ve Özel'in PM listesi ortaya çıkınca, İzmir'de güç dengesi değişmiş gözüktü. Daha önce Kılıçdaroğlu'nun gözettiği dengeler bu defa dikkate bile alınmamış, farklı dinamikleri önceleyen bir PM ortaya çıkmıştı...

CHP'de henüz yeni bir vizyon ortaya konmuş değil. Şu anda belediye paylaşım ve adaylık mücadelesi, şüphesiz yeni parti yönetimi üzerinde baskı oluşturacaktır... Dolayısıyla kısa sürede yeni bir vizyon ortaya konamayabilir. Çünkü şu anda İmamoğlu, İstanbul'u ikinci kez kazanarak Erdoğan'a rakip lider olmayı hedefliyor.

Yine de Belediye Başkan aday adayı belirleme şekli de CHP'nin değişim yönü hakkında fikir verecektir.