GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Engin ÖNEN
YAZARLAR
3 Kasım 2023 Cuma

Heyecansız bir Kurultay

Bu hafta sonu CHP Kurultayı gerçekleşecek. Ama seçmenlerde ve parti üyelerinde bir heyecan ve umut belirtisi yok. Kurultay’dan çıkacak sonuç ile ilgilenenler, sadece profesyonel siyasetçiler.

Oysa daha önceki seçimli kurultaylarda bir heyecan dalgası olurdu. Altan Öymen’in, Mustafa Sarıgül’ün, Ertuğrul Günay’ın Baykal’a karşı yarıştıkları kurultaylar böyleydi mesela. Baykal’ın ayrılmasından sonra, Kemal Kılıçdaroğlu’nun tek aday olarak girdiği seçim oldukça heyecan ve coşkulu bir toplantı oldu.

Muharrem İnce’nin Kılıçdaroğlu’na bayrak açtığı kurultay da partililer ve seçmende ilgi uyandırmıştı.

Ama şimdi Kılıçdaroğlu ile uzun yıllar grup başkan vekilliği yapan Özgür Özel arasında yarışa sahne olacak kurultay, toplumda ilgisizlikle karşılandı. Parti delegelerinin durumu ise farklı. Onlar parti üyeleri ve seçmenden ayrı olarak heyecanlılar. Kılıçdaroğlu devam etmeli diyenler de Özel gelmeli diyenler de çok telaşlılar.

Seçmen ve partililer ilgisiz, çünkü kim kazanırsa kazansın pek bir şey değişmeyeceğini düşünüyorlar. Profesyoneller için ise kimin kazanacağı önemli. Çünkü önümüzdeki aylarda belediye yönetimleri buna göre paylaşılacak.

CHP’deki profesyonel kişi ve grupların ülke iktidarından çok, belediye yönetimleri öncelik taşımaktadır. Kadrolar, ihaleler, işe almalar, iş takipleri ve imar işleri esas motivasyonu oluşturmaktadır.

İstanbul İl Kongresinde, Genel Başkan aday adaylarından İlhan Cihaner bu konuya çok net cümlelerle değinmişti. Farklı bir siyaset anlayışı ve diline sahip olduğu için, O’nun bu yarışta hiç şansı yok doğal olarak.

Belediye başkanları ve aday adayları ile ekipleri ve bindirme delegeleriyle bu yarışta yer alıyorlar. Bazıları açık konum alıyor. Kazanma ihtimali olandan yana bir oyun bu. Kim kimin kazanma ihtimalini görüyorsa oyunu ona göre oynuyor. Bazıları da yanlış ata oynamayayım kaygısı ile iki taraf ile de temas halinde.

Peki, Pazar günü CHP değişecek mi? Özgür Özel ya da Kılıçdaroğlu kazansın, sadece ekipler değişecek ama siyaset anlayışı ve uygulaması değişmeyecek. Geçen yıla kadar Kılıçdaroğlu’nun yanında, aday belirleme süreçlerinde, belediye ihalelerinde etkili olanların bir kısmı bir tarafta diğer bir kısmı diğer tarafta şans bulacak.

Belki kadrolar kısmen yenilecek ama yeni bir Türkiye tasarımı ve bunun için yeni bir yöntem ortaya çıkmayacak.

Çünkü yarışan ekipler, farklı anlayış nedeniyle değil, uzun yıllardır birlikte hareket ettikten sonra, seçim sonrası yolları ayrılan ekipler. Parti iktidarının yeni bir sözü olmadığı gibi, ona muhalefet edenlerin de yıllardır bu anlayışa eleştirilerini de görmedik, şimdi özeleştiri yapmalarına da tanık olmadık.