GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tayfun MARO
YAZARLAR
3 Aralık 2022 Cumartesi

Kılıçdaroğlu ne dedi?

CHP, Kapitalist Batı Bloku ile nikah tazeliyor;ABD-İngiltere hattında, yeni Dünya düzeninde Türkiye’ye yer arayışı başladı.

Kapitalist sistemin dengeden çıkışı ve dengeye dönememesi derin bir bunalımın habercisiydi. Buna uygarlık boyutunda doğanın insana verdiği iklim krizi, ekolojik çökme gibi tepkileri de eklediğinizde, bunalım iki kere ağırlaşıyor.

Sanayi devrimi ve sonrasını özetledikten sonra Rifkin özetle şunu ifade etti; Bu krizden geri dönüş yok. Ya gereğini yapacağız ya da yapacağız.

Kapitalizmin metropollerinde burjuvazi bu sorunların peşine düşeli hayli zaman oluyor. Demek sonunda sıra Türkiye’ye geldi.

Otuz yıl önce siyasal alanda gündeme gelmesi gereken meseleler geç de olsa nihayet ülke gündeminde… Bu iyi bir şey.

Bununla birlikte, olan bitene biraz geri çekilerek bakmakta yarar var.

“Güçlendirilmiş parlamenter sistemin temelinde yatan adaleti, özgürlüğü ve refahı temin etmemiz için halkın anayasası geliyor.” Oğuz Kaan Salıcı böyle özetlemiş durumu. Bakalım, öyle mi olacak?

Yeni anayasa koşullarının tam olarak oluştuğunu söylemek için erken. Çünkü yeni Dünya düzeninde Türkiye’nin yeri belirsizliğini koruyor. Yeni sosyo-ekonomik yapının ve Dünya sistemine entegrasyonunun gerektirdiği koşulları içeren bir anayasa önerisi gerçekçi olurdu.

Kılıçdaroğlu’nun yaptığı açıklamaya göre,ABD’li danışmanlar eşliğinde, Türkiye’yi Dünya ile rekabete hazırlayacak bir program oluşuyor. Yeşil ekonomi, katma değeri yüksek yatırım projeleri, endüstri 4.0, kent yoksulluğu önemli başlıklar.

Ne ki, Endüstri 4.0’dan başlamak ciddi bir gecikmeyi ifade ediyor. Endüstri 6.0 ve sonrası için 7.0 konuşulurken…

Ve bir ay içinde hidayete eren CHP yönetiminin uzun yıllar neden ve ne beklediği benim indimde elan bir muammadır.

Neyse, Türkiye’de CHP, Yunanistan’da Miçotakis’in merkez sağı, Suriye’de PYD ve Ukrayna, ABD ile kol kola, bakalım ne getirecek?

Türkiye’nin uzun yıllar ihmal ettiği önce iletişim, bilişim ve ardından yapay zekâ ile gelen değişime bir ay içinde uyum sağlamak için ortaya koyulan irade ve iddialı çıkış kuşkusuz iyi bir gelişme.Sorun şu ki devamı nasıl gelecek?

Kılıçdaroğlu sık sık partiler üstü siyasetten söz etti. Partili olmayan beyin takımı dikkat çekiyor.“Yani o bildiğimiz siyasetle bu işlerin altından kalkmak mümkün değil” mesajı veriliyor.

Görünen o ki burjuvazi CHP’yi ikna etmiş. Altılı Masa da ikna edildiyse, ülkede yepyeni başlangıçları beklemek mümkündür.

Tabii ki Kılıçdaroğlu’nun ikinci yüzyıl vizyon açıklamasına İbrahim Tatlıses ile cevap veren Erdoğan’ın izleyeceği yol da belirleyici olacak.

Yeni bir dönemin kapısı aralandı. Türkiye’nin bölgesinde öncü ülke olmak için hala bir şansı var. Yeter ki o iradeye sahip olalım.