GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tayfun MARO
YAZARLAR
2 Kasım 2022 Çarşamba

Uyuşturucu ve kara para siyaset arenasında

Kemal Kılıçdaroğlu bu defa elini fena halde taşın altına koydu. Ve Türkiye’yi yönetme iddiasını çok kritik bir suçlamayla güçlendirdi.

Ne ki dile getirdiği suçlamalar onu iktidara taşıyabileceği gibi suçlamaların altında kalması da muhtemeldir.

Uyuşturucu ve kara para hakkında söyledikleri ve iktidar grubuna yönelttiği suçlamalar yenir yutulur gibi değil.

Türkiye’de elini kolunu sallayarak dolaşan uyuşturucu ve kara para baronları, işlenen cinayetler, uluorta vuruşan çeteler…

Sanki uluslararası sistem birilerini artık gözden çıkarmış ve tasfiye görevini de Kılıçdaroğlu’na vermiş... Yıllardır görmezden gelinen suç dosyaları görünür kılınıyor.

Yeryüzünde sistem tarafından yeraltına itilen ilişkiler suç olarak tanımlanır. Ve bu ilişkiler kontrol altındadır. Yani bu suçların işlenmesine belli koşullarda ve ölçülerde göz yumulur.

Nedenine gelince; Mesela, “terör örgütü” dediklerimizin finansmanına kaynak sağlar.

Ancak, ölçülerin aşılıp bir takım güçlü sermaye grupları oluşmasına, bu grupların iktidarları kontrol etmesine göz yumulmaz.

Çok gerilere gidecek olursak, kapitalist sistemde sermaye birikiminin hiç de masum olmadığını görürüz.

Sermaye birikimi için her türlü suçu işleyen Kapitalistler, en son Dünya savaşlarıyla zirveyi gördükten sonra ellerini yıkadı. Ve o gün bu gündür ellerinin temiz olduğunu iddia ediyorlar.

Kapitalist sistemde yeterince güçlü olamayan periferi ülkeleri ise artık elleri kirletmek yasaklandığından kaderine boyun eğmek zorunda kalıyor. Veya bir ölçüde suç işlemesine göz yumuluyor, sistemdeki dengeler gereği.

Hal böyle iken, muhtemelen muktedir ölçüyü kaçırdığından veya son kullanma tarihi dolduğundan, ülkede uyuşturucu ve kara para ilişkileri bir anda öne çıkarıldı.

Kemal Kılıçdaroğlu’na artık hangi bilgiler verildiyse…

Ortaya atılan iddialar ve suçlamalar çok ağır. Belli ki ortalık fena karışacak. Öyleki dert yüklü gündelik hayatın getirdiklerinden yakınmaya bile cesaretimiz kalmayacak.

Kemal Kılıçdaroğlu, son yaptığı çıkıştan sonra Cumhurbaşkanı adaylığını eli mahkûm ilan edecek. Ancak bu çıkış altılı masaya seçim zaferi getirir mi, orası bence elan meçhul.