GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
17 Aralık 2022 Cumartesi

Kabuslar biter, hava aydınlanır, güneş doğar

Çıplak Dağda Bir Gece, Moussorgsky’nin müziğinden ve tuttuğu notlardan, çocukluk anılarından, Rus kısa öykü yazarı Gogol’un eski bir Slav masalı ile ilgili yazdıklarından esinlenen bir kâbustur… Kâbus görmeyen ülke insanları için eğlenceli olabilir ama siz 24 saat korku rüyaları görülen bir coğrafyada yaşıyorsanız Rus Besteci Modest Mussorgsky’nin bu eseri derin derin düşündürür.

En ünlü eserleri arasında Çıplak Dağda Bir Gece, 'Boris Godunov' operası ve Bir Sergiden Resimler isimli piyano süiti en bilinenlerdendir. Boris Godunov Operası bu sezon Milano La Scala’da kapalı gişe oynuyor…

Çıplak Dağda Bir Gece aslında pagan dönemden tek tanrılı dinlere geçmiş, bizim coğrafyalara “Karakancalos” diye de bilinen öykülerden birini anlatır… Mussorgsky, bu müzik parçalarının birkaç farklı versiyonunu yazmış çok genç yaşlarda. Sonunda yaptığı besteyi beğenmiş ama güvendiği hocalarından biri “yeterli değil” deyince bir kenara bırakmış. İyi ki arkadaşı Rimsky-Korsakov bu besteyi orkestra için yeniden düzenlemiş ve bizim geçen Çarşamba akşamı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde İbrahim Yazıcı’nın yönetiminde Olten Filarmoni’den dinlediğimiz eser ortaya çıkmış.

Rus 5’lerinin en meşhurlarından biri olan Mussorgsky çok etkili bir besteciydi. Rus 5’leri geleneksel hikayeleri ve halk ezgilerini kullanarak kulağımıza da “Rusça” gelen müzikler yazmaya çalışan bir grup. Birçok benzeri gibi müziği ölümünden sonra çok daha popüler hale gelmişti… Finalde Mastero İbrahim Yazıcı’nın da dediği gibi hayli karanlık geçen 2022’den sonra çok umutla beklediğimiz aydınlık bir 2023’ün habercisi gibiydi bu eser…

Olten Filarmoni Joaquín Rodrigo’nun gitar için bestelediği “Concierto de Aranjuez” ya da bilinen adıyla Gitar Konçertosunda Belçikalı arp sanatçısı Anneleen Lenaerts’e eşlik etti. Lenaerts performansı ile gerçekten benzersiz bir deneyim yaşattı bizlere. Rodrigo’nun bu eseri ve İstanbul’a kadar uzanan kırık aşk hikayesini daha önce yazmıştım. Şimdi tekrara gerek yok, çok da bilinir zaten. Ancak Viyana Filarmoni Orkestrası’nın baş arp sanatçısı Anneleen Lenaerts’ın geçen yıl çıkan yeni albümünde Viyana efsaneleri dinlemeye bayılıyoruz uzun zamandır. Önerim youtube’daki videolarına bir bakmanız.

İkinci bölümde Çaykovski’nin “Kuğu Gölü Balesi Konser Süiti” vardı ve yeni yıl konserine pek yakıştı.

Ama bizler için en büyük sürpriz Olten Filarmoni Gençlik Orkestrası ve Olten Çocuk Korosu oldu. Gençler orkestradaki tecrübeli abi ve ablalarıyla birlikte sahne alarak 3 şarkı seslendirdiler. Noel kıyafetleriyle yer alan Olten Çocuk Korosu, trampet çalan genç arkadaş… Havada uçan balonlar… Gençlik orkestrası ve çocuk korosu umut vermez mi?

Onları hazırlayan Orkestra Şefi Çağrı Çalışır ve Koro Şefi Süreyya Okşan Polat’ı, gençleri, çocukları, Olten Ailesi’ni kutluyorum.