GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ümit YALDIZ
YAZARLAR
4 Ağustos 2012 Cumartesi

KSK’da neler olmuyor ki…

KSK’da neler oluyor diye sorduk ve onlarca yanıt aldık.
Ama en içli yanıt Eski Başkan Hüseyin Çalışkan’dan geldi.
Büyükoral yönetiminin işi iyiden iyiye siyasallaştırdığını görmekten üzüntü duyduğunu söyleyen Çalışkan, ‘Bizim de siyasi kimliğimiz vardı. Ama her zaman kulübü bu derece siyasete alet etmemeye özen gösterdik’ dedi.
Ve ekledi:
“Ali Engin’in Başkan Cevat Durak’ı arayarak ‘otobüs sorununu’ çözdüğü bilgisi eksik ve de yanlış... Öncelikle ortada ‘otobüs sorunu’ diye bir şey yoktu. Ve Engin bu konuda Başkan Durak’ı değil beni aradı. KSK’ya tahsis edilmiş ‘belediye spor kulübüne ait’ otobüs için her yıl yapılan kontrat kulüp yönetimi tarafından geciktirildiği için sorun haline geldi. Otobüsü alıp belediye şantiyesine çektiğimiz bilgisi de yanlış. Çünkü otobüs işi olmadığı zaman şantiyede duruyordu zaten…
Öte yandan spor salonuna ilişkin de herhangi bir sorun yok. Biz belediye olarak KSK’ya vermemiz gereken desteği veririz. Ama kulübün ‘AK Parti tarafından’ ele geçirildiği algısı sadece bizi değil tüm Karşıyaka’yı rahatsız ediyor.”

Hüseyin Çalışkan, iki yıl boyunca KSK’yı yönetmiş bir isim… Ve CHP’li Başkan Cevat Durak’ın da ‘siyasi’ başkan yardımcısı…
Görev süresi boyunca çok mücadele etti.
Başkan Durak da öyle tabi ki…
Ama spor kulübünde başarılı olabilmek için bir belediyeden fazlası gerekiyordu. Sonunda ‘pes’ ettiler ve birkaç adım geriye çekildiler.
Başkan Durak’ın KSK’ya en büyük armağanı Mavişehir Arena Spor Salonu’dur.
Ve Karşıyaka’ya kazandırdığı çok sayıda spor tesisiyle başta amatörler olmak üzere kentin spor altyapısına önemli katkılar sağladı.
Ayrıca bugün yapılması kesinleşen Örnekköy’deki stadyum arazisini imar planına işletmek için de kendi partisiyle bile çok büyük mücadeleler verdi Durak.
Ama hiçbir zaman KSK’yı CHP’liler ele geçirdi imajı tartışılmadı bu kentte.
Çünkü CHP’liler her konuda olduğu gibi bu konuda da ayrışıp farklı cephelere bölündüler.
Örneğin KSK’nın 100. Yıl Rüyası olarak lansmanı yapılan Mavişehir’deki stadyum projesi…
Başkan Durak’ın sahiplendiği devasa projeye en büyük muhalefet CHP’li Başkan Aziz Kocaoğlu’ndan geldi. Ve de CHP’li Başkan Metin Solak’tan…
Oysa ki düşünce o kadar da kötü değildi.
Spor imarlı bir araziye KSK kulübüne ait 40 bin kişilik stadyum ve çevresinde gelir getirici tesisler yapılacak kulübe her yıl önemli bir gelir getirecekti.
Daha da önemlisi bu proje 100. yaşına basan KSK’nın ilk resmi mülkü/tapusu olacaktı.
Olmadı, başaramadılar.
Başta kendi partilileri olmak üzere hemen herkes karşı çıktı.
Ama aynı proje şu sıralar sessiz ve derinden yürüyor.
CHP’lilerle bu işi başaramayanlar Büyükoral yönetimine sızmış durumda…
Ne şekilde olursa olsan Mavişehir’deki 100 dönüm arazi meselesini çözmeye çabalıyor. Öğrendiğim kadarıyla epeyce yol kat edilmiş ve de kulüp Çalışkan dönemindeki avantajlarını kaybetmiş.
Öte yandan kentin göbeğindeki stadyumun yerine AVM yapılması konusu en azından Alsancak projesi kadar güncel… Görünüşte KSK stadının kapasitesi 15 bine çıkarılsa da etrafına konuşlanacak ticari tesislerden söz ediyorum…
Ve de Çiğli tarafında irili ufaklı 3-5 arazinin ‘kulüp lehine’ imara açılmasından…

Demem o ki amaç KSK’ya kalıcı eserler bırakmaksa yapılan her projenin arkasında durmak bir İzmirli gazeteci olarak bizim görevimiz.
Ama amaç KSK’nın da ötesinde birilerine kazanç sağlamak, kulüp üzerinden siyasi rant elde etmekse, gereken uyarıları yapmak da bizim görevimiz.

*
Burada kesin olan şu ki… Kamuoyunda ‘KSK’yı AK Parti’nin ele geçirdiği algısı’ giderek yaygınlaşıyor. 2009 yerel seçimleri öncesi AK Parti’nin potansiyel Büyükşehir adaylarından biri olarak görülen hatta bu doğrultuda kamuoyuna açıklamalar yapan Cihan Büyükoral’ın eski siyaset yoldaşı Ertuğrul Günay’ın açık desteğiyle aday olup, başka İlçe Başkanı Kerem Ali Sürekli olmak üzere AK Partililerin katkısıyla başkan seçilmesinden sonra geçen sürede durum değişmiş değil…
Ve de Ertuğrul Günay’ın tek desteği seçim öncesinde de değil…
Orduspor’un KSK’ya neredeyse hibe ettiği iki futbolcunun transferinde de Bakan Günay’ın izlerini görmek zor değil.
Ayrıca İzmir’in siyasi ağabeyi konumunda olan Bakan Binali Yıldırım’ın da KSK aşkı dillere destan…
Yönetime mesaj gönderip ‘sakın pes etmeyin’ dediğini öğrendiğim Yıldırım’ın en azından yerel seçimlerde AK Partili bir KSK’ya ihtiyacı varmış gibi gözüküyor.
İl Başkanı Ömer Cihat Akay’ın yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar’ın da KSK aşkı depreşmiş görünüyor.
Hatta Hotar’ın Yaşar Grubu’nun tepe yöneticisi olan hemcinsini arayarak kulübe olan desteğin sürmesi ricasında bulunduğu konuşuluyor kulislerde...
Neredeyse çeyrek yüzyıl CHP’de siyaset yapan Hüsnü Boztepe’nin ekip arkadaşı Büyükoral’la çıktığı kulüp yönetim işinde ‘seçim işlerinden sorumlu’ başkan yardımcısı gibi ön hazırlık yaptığı, kulübe taze üye kazandırmak için canhıraş bir çabanın içinde olduğu da biliniyor.
Yine siyaset yolculuğuna AK Parti’de devam eden Mehmet Karal gibi Karşıyaka’nın etkin siyaset adamlarından birinin de kulüp için ‘yönetici sıfatıyla’ cansiperane bir çalışmanın içinde olduğu…
Tüm bu örnekler AK Parti’nin KSK yönetiminde ne kadar aktif ve de belirleyici olduğunu göstermeye yetiyor zaten…
Ama anladığım kadarıyla iktidar partililer şu ana kadar umdukları ekonomik yardımı alabilmiş değil. Yani ‘Sakın pes etmeyin, devam’ mesajı veren Bakan Yıldırım ya da Büyükoral’a ‘yürü, arkandayım’ mesajı veren Bakan Günay henüz tam anlamıyla işe el atmış değil.
Yoksa, Başkan Büyükoral ve yönetimi ‘onlar yoksa, biz varız, onlara ihtiyacımız yok’ diyerek karşılarına çıkıp seçim kazandıkları Selçuk Yaşar ve Cevat Durak’tan yardım bekler miydi?
Hem de birkaç hafta sonra…

Sonuç olarak KSK’nın AK Parti ile bütünleştiği algısı yönetimde olan/olmayan partililerin katkısıyla hızla yerleşti. Bu noktadan sonra başarı da onlara yani partilerine yazacak, başarısızlık da…
Kesin olan şu ki kulübün Cevat Durak’ın kontrolünde olduğu son 8 yılda CHP’lilerin gösteremediği dayanışmayı AK Partililerin göstermeye başladığı açık…
Kültür Bakanı Günay’ın Orduspor’dan sağladığı ‘2 kıyak transfere’ karşılık Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek bile el atmış KSK’ya…
Ankara’daki 2 süper lig takımını batıran Gökçek’in KSK’ya hibe edeceği futbolculardan 100. yıla yakışır bir başarı bekleyen kulübün ne alacağını şimdiden kestirmek zor.
Ama AK Parti’nin KSK’yı hak ettiği noktaya taşımak için daha fazla efor sarf etmesi gerektiği ortada…
AK Parti ile KSK’nın bu kadar yan yana anılmasından rahatsız olan Büyükoral’ın Karşıyaka ölçeğindeki siyaset arkadaşlarından CHP İl Başkan Yardımcısı Barış Erel’i ‘basketbol şubeye’ yönetici olarak atama çabası da dikkat çekici… Anlaşılan o ki Ak Solcu olarak tanımlanan Büyükoral, CHP İl Başkanı, arkadaşı Ali Engin’in kadrosundan bir ismi kulübe kazandırarak, ‘KSK’yı AK Parti ele geçirdi’ algısına denge getirmek istiyor. Tabi ki uzun yıllar Ertuğrul Günay’la siyaset yapan Erel’le bu dengeyi sağlayabilirse…