GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tayfun MARO
YAZARLAR
18 Şubat 2024 Pazar

İzmir CHP’ye tepkili

Türkiye, anayasa tartışmalarının eşliğinde, kritik bir değişim sürecini konuşmaya başladı. Erdoğan, Türk ile Müslüman’ın aynılığını ilan ederken, hangi harekete start verdiğini biliyordu. Nitekim, Erdoğan’ın liderliğinde, İslam normlarına dayalı yeni kamusal düzen tartışmaya açıldı.

Ne tesadüf! Batı, “Türk İslamcılığı” adını verdiği bir oluşumu, o bilinen HAMAS, IŞİD gibi islamcı terör örgütlerinin yanına eklemiş bulunuyor.

Böylesine netameli değişim koşullarında, seküler toplum, Arap kültürü ve İslam normlarıyla kuşatılan cumhuriyet devrimini elbet de savunacak. Ama kimlerle?

Ve İzmir huzursuz.       

22 yıldır AKP iktidarına direnen İzmir yeni arayışlara girdi. Neden yeni arayışlar? Çünkü, 22 yıldır CHP umursamazlığını yaşayan şehir artık CHP yönetiminden umudunu kesti. İzmirli seçmen anladı ki CHP’yi yöneten teslimiyetçi zihniyetten kurtulmadıkça Erdoğan yönetimiyle baş etmek mümkün değil.

CHP varsa AKP var. İkibinli yıllar boyunca süren bu liberal dengede ülkenin üretimden uzaklaşmasıyla başlayan kriz, derin bunalım boyutunda…

Tam da böyle bir zamanda, İzmir ile dalga geçen CHP yönetimi, bir ay kadar süren aday kepazeliğinin ardından, Tunç Soyer’i aday göstermezken, liyakati son derece tartışmalı bir aday bulup çıkardı. Görünen o ki Tunç Soyer bu olan bitene siyasette güçlü bir çıkışla karşılık verecek.

Hal böyle olunca, çantada keklik muamelesinin zirvesini gören İzmir, bu defa, tepki veriyor. Verilen tepkinin sandığa yansıması kuvvetle muhtemel. Çünkü CHP’nin tuhaf değişim politikasıyla Saray yönetiminden kurtulmanın imkansızlığına dair güçlü bir kanaat oluşmuş durumda.

Bir tarafta siyasal İslamcı tehdit, diğer tarafta da CHP yönetiminin vasatlığı ve sığlığı… Kırk katır ile kırk satır arasında bir karar vermek gerekiyordu; Böylece, CHP yönetiminden kurtulma fikri öne çıktı.

Öyle öne çıkmış ki tepki dinecek gibi değil. Oğlumla dertleşiyorduk, bu olan bitene tepkisini şöyle dile getirdi; İlk kurşun bir kere daha İzmir’den atılacak.

CHP’li bir dostum ise, CHP Genel Merkezi’nin yaptıkları ettikleri için, Erdoğan tarafından atanmış kayyum gibi hareket ediyorlar, benzetmesi yaptı.

Önce CHP kurultayı, ardından da yerel seçim sürecinde yaşananlar, Erdoğan’ın islamcı siyasetine karşı duran İzmir’de, yeni muhalefet arayışlarını başlattı. Mevcut CHP yönetimiyle ana muhalefet buraya kadar.

Gerçek yürüyor; muhalefete muhalefet olmaz, diyerek AKP’nin ekmeğine yağ süren değişimci CHP’lilere İzmir’in cevabı çok net; Alayına isyan!