GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
17 Şubat 2024 Cumartesi

Gerçek bir gastronomi fuarı

Geride kalan haftada çok heyecanlı, o kadar da keyifli ve ülkemizin gastromonisine özellikle de gastronomi turizmine büyük hizmet eden Horeca Fuarında idik.

GL Platform tarafından Fuar İzmir'de düzenlenen HORECA Fair, Uluslararası Ev Dışı Tüketim Fuarı (HORECA EDT), Ambalajlama Paketleme Teknolojileri Fuarı (Pack Fair Türkiye) ve Gıda Ürünleri Fuarı (Food Fair Türkiye) sektörün buluşma noktası oldu. 400 markanın yer aldığı fuarlarprofesyonel ziyaretçi ve satın alma yetkilisini, tedarikçilerle buluşturdu. Alım heyetleri ve ikili görüşmelere zemin oluşturarak katılımcı firmaların ihracata yönelik satış ve bağlantılarının artmasına olanak sağladı.

Ama bunların ötesinde HORECA tam bir gastronomi kültürü buluşması şeklinde geçti. Fuarın geçen yıldan bu yana devam eden hazırlıklarının yakından tanığıyım. GL Platform Genel Müdürü Gül Ceylan’ın bu kadar nitelikli bir buluşma olması için nasıl da çabaladığını gördüm, yaşadım. Gül Ceylan ve arkadaşlarını koca koca patronların bile “aman dikkatli olalım” diye demeçler verdiği ekonomik sıkışıklık döneminde bu fuarı böylesine kaliteli şekilde gerçekleştirdikleri için kutluyorum.

Fuarın ilk gününde “Gastronomi Turizmi Şehri İzmir” konulu panelde ise İzmir Tarımsal Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler BirliğiYönetim Kurulu BaşkanıNeptün Soyer ile Michelin yıldızlı şefler Osman Sezener ve Osman Serdaroğlu ile beraberdik. Kentin tarımsal gelişimi için gösterdiği çaba nedeniyle Neptün Hanım’ı bir kez daha alkışladık. Neptün Soyer ise gastronominin yol haritasını oluştururken merkezi yönetim ekosisteminin şart olduğunu bir kez daha dile getirdi.  Sevgili kardeşlerim Sezener ve Serdaroğlu, yaratıcı mutfak için köklerinden ilham olan şeflere, onunu için de biyoçeşitliliğe ihtiyaç olduğunu söylediler.

İzmir Chaîne de Rôtisseurs Başkanı Bülent Akgerman moderatörlüğünde ise Ege Bağ Yolları masaya yatırıldı. Arkeolog kardeşimDr. Töre Sivrioğlu “Dionyosos Kültünü” anlatırken ile Urla Bağ Yolu’ndan Serpil Erdurak ve Çal Bağ Yolu’ndan Prof. Dr. Hürriyet Yılmaz’ınkatıldığı panelde, kentlerin turizm açısından cazibe merkezleri haline gelen şarap rotalarının geleceği konuşuldu.

Fuarın ikinci gününe ise Sevgililer Günü damga vurdu. “Çikolata aşkına… En yangın aşklar yemekte başlar” söyleşisini yaratıcılıkta sınır tanımayan değerli arkadaşım, yazar ve şef Elif Edes ile beraber gerçekleştirdik. Edes’in “Sevgililer Günü”ne özel hazırladığı lezzetli çikolataları yemelere doyamadık.

Değerli meslektaşım Mehmet Ali Deniz’in moderatörlüğündeki “Gastronomide Sürdürülebilirlik”panelinde ise İztarım Genel Müdürü Murat Onkardeşler’in sözleri damga vurdu. Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Seda Genç ile Slow Food Mahal’den Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç’ın katıldığı panelde geleceğimiz masaya yatırıldı.

Bence Fuarın en ilginç anlarından birini “Ormandan Gelen Michelin Yıldızı” konulu söyleşide yaşadık. Gerçek bir gastronomi devrimcisi olarak alkışladığım Duygu Özerson Elakdar unutulmaz bir konuşma yaptı yine… Yeşil Michelin Yıldızlı Şefimiz Ekin Can Kün, Hiç ormanından gelen doğal yiyeceklerle Hiç Lokantası’nda yarattığı hikayeyi bize yaşattı.

Fuara damga vuran kuruluşlardan biri de Toprak Ana Rotary Kulübümüz oldu. Kulüp Başkanımız veÇocuk Hastalıkları & Endokrin Metabolizma UzmanıProf.Dr. Ceyhun Dizdarer’in “Doğru Beslen, İyi Yaşa” başlıklı konferansını heyecanla izledik, bilgilendik. Toprak Ana Rotary Kulübünün Hazırladığı Söyleşi’de Müge Çakır’ın moderatörlüğünde, kulüp üyelerimizden Gonca Tokuz,“Fıstık Ağacı”, Hasan Ege Tütüncüoğlu“Sakız Ağacı” ve Güler Köstem“Zeytin Ağacı” üzerine konuştular.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Şevket Meriç, “İzmir Gastronomisinde Tarım Devrimi”ni anlattı. Şevket Meriç ve iş arkadaşlarını sahnede yürekten kutladık.

Fuarın son gününde düzenlediğimiz panelin konusu, “İzmir Mutfak Kültürü Kitapları” başlığını taşıyordu:  İzmir’in Gourmand Ödüllü kitabı ŞampiyonuEge Otları kitabını ve yazarların alkışladık. Sevgili dostlarım Nihal Kadıoğlu Çevik, Betül Öztürk ve Ahmet Uhriile İzmir kültüründeki mutfak kitaplarını konuştuk.

Gerçekten de mükemmel bir fuar geride kaldı. Bu fuarı büyük emeklerle yaşatan Gül Ceylan ve ekibini bir kez daha kutluyorum. Hep yanlarındaydım, yanlarında olmaya devam edeceğim.