GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
13 Ekim 2023 Cuma

Anadolu Mavisi!

Aşk olsun Bodrum Belediyesi’ne… Halikarnas Balıkçısı ömrünün daha uzun bir bölümünü geçirdiği İzmirlilere inat her yıl çok güzel etkinlikler düzenliyor.

İzmir’deki kültür sanat dairelerinin de bir gün Halikarnas Balıkçısı’nı seveceğini umalım…,

Bugün Balıkçı’yı Hatay Nokta Durağındaki “Merhaba” apartmanında kaybedişimizin 50. Yıldönümü. Hani Balıkçı’nın imzalı, notlu dergilerinin hurda değerinde eski kitapçılara satıldığı Merhaba apartmanı…

Kültürpark Montrö Kapısı Girişindeki Balıkçı Büstü… Yüzlerce ağaç dikti Kültürpark’a…

***

“Dünyada, düzenli bir anlatışa hiç gelmeyen bir yer varsa, o da Anadolu’dur” Halikarnas Balıkçısı

“Çanakkale’den Antakya’ya, İstanbul’dan Hopa’ya, Akdeniz ve Karadeniz kıyılarınca gidelim, Anadolu topraklarını, düzlük, yayla, dağ, ırmak veya göl olsun karış karış dolaşalım, binlerce yıllık bir tarihin izlerini taşımayan bir karış toprağa rastlamayız. Ne mutlu Anadoluluyum diyene, yazasım geliyor. Öyle ya, uygarlıkların dolup kaynaştığı bu toprak üzerinde dünyaya gelmek, onların beşiğinde çeşitli kültürlerin seslerinden bir ninni ile sallanmak az mutluluk mu?” Azra Erhat…

Hulki Aktunç, Halikarnas Balıkçısı için şunları yazmış: "Yaşamın dramları, tragedyası, hapis, sürgünlük bir yanda... Balıkçı ressam, arkeolog, tarihçi, bahçıvan, turist rehberi bir yanda... Bütün bunların şaşılacak bileşiminden kimi anlarız? Halikarnas Balıkçısı'nı elbet. O zaman da, Balıkçı'nın "Bir Usta Bir Dünya" gibi değer bilir bir ad'a bile zar zor sığdırılabileceği ortaya çıkıyor. O, maviye bile zor sığar."

“Ne mutlu Balıkçı’ya ki Anadolu’su, ne mutlu Anadolu’ya ki Balıkçı’sı var” Şadan Gökovalı

“Balıkçı, iki elektrik akımının karşılaşınca çıkardığı şıraaak kontağı gibi, havasını buldu mu coşuyor, taşıyor, deli divane oluyor ve yazıyor…O büyük, çok büyük bir şair!” Orhan Kemal

“Halikarnas Balıkçısı’nı okuyalı beri bende adet oldu. Her kıyı kasabası için, içine deniz fenerlerinin, fener bekçilerinin fukara ama namuslu balıkçıların karıştıkları hikayeler düzüyorum”. Attila İlhan

“Mangal yürekliTonguç baba/ SanaAnadolumunher yanından/ Kekik kokan keklik kokan Cevat Şakir işi/ Kınından çekilen kılıç gibi bir merhaba’Bedri Rahmi 

“Cevat Şakir büyük şair! Hiç birimiz onun ayarında klasik manasıyla lirik anlayışla şair olamadık.”Nazım Hikmet

“Bizden Nobel’e aday düşünülünse, Halikarnas Balıkçısı ilk aklıma gelen ad oluyor.” Yaşar Kemal

***

Dünyanın kirini, pusunu ne temizler? / Ege’nin poyrazı bir, bir dostun ya da Balıkçı’nın merhabası iki…Sabahattin Eyüboğlu demiştir kadim dostunun merhabası için…
 
Neden Merhaba? Gelin Balıkçı’dan dinleyelim:“Merhaba’nın anlamı da güzel. ‘Rahat edin.  Benden size kötülük gelmez’ demektir. Sonra, aklımızı işimizden ayırmamalıyız. ‘Sabah şerifleri’ mi diyeceğiz, ‘Akşam  şerifleri’ mi diyeceğiz, ‘Allahaısmarladık’ mı diyeceğiz? Düşünmeye, aklımızı meşgul etmeye gerek yoktur. Bunların yerine basarım merhabayı, olur biter… Bir şey daha var. Merhaba sözcüğü, eski harflerle yazıldığı zaman yelkene benzer. Belki bunun da etkisi vardır merhabayı sevmemde…”


***
Balıkçı’yı kaybedeli 50 sene olmuş… Ortaokul yıllarında dünya gözü ile görmüş olmanın sevincini hep yaşadım.

İzmir’e, İzmir’in tanıtımına katkılarının büyüklüğünü okudukça anladım. Ege’ye Anadolu’ya katkısını… Rönesans’tan beri uydurulmuş olan uygarlık doğudan batıya gitti savlarını bilimsel olarak çürütüp “Işığın doğudan yükseldiğine” önce çevresini sonra da herkesi ikna ettiği için.

Ülkemizle gurur duymamızı sağladığın için çok teşekkürler Balıkçı!

***

İzmirlilerin yapamadığını yapan Bodrum Belediyesi’ne şimdi teşekkür zamanı…

Belediye birimi olan Bodrum Deniz Müzesi, 100. Yıl Cumhuriyet Etkinlikleri kapsamında Bilgi Yayınevi’nin iş birliği ve sponsorluğu ile çizer, çevirmen, yazar, rehber, tarihçi kimlikleriyle ülkemize zengin bir miras bırakmış Halikarnas Balıkçısı’nı 50. Ölüm Yıldönümünde bir dizi etkinlikle anıyor…

Bilgi Yayınevi, aramızdan ayrılışının 50. yıldönümünde Halikarnas Balıkçısı anısına, onun Cevat Şakir Kabaağaçlı’dan Halikarnas Balıkçısı’na dönüşmesinin hikâyesini anlatan “Mavi Sürgün” kitabının ciltli, numaralandırılmış özel baskısını yaptı. Bu özel baskıya yazdığı sunuşla katkıda bulunan Zülfü Livaneli ile bu baskının editörlüğünü üstlenen Özge İpek Esen Halikarnas Balıkçısı ve Mavi Sürgün kitabı üzerine bir söyleşi gerçekleştirecek. (15 Ekim Pazar)

Bence çok değerli bir etkinlik yarın: Dr. C. Cengiz Çevik’in sunumuyla “Taşlaşmış Kurular Arasında Bir Balıkçı” (14 Ekim 2023, Cumartesi, 16.00, Bodrum Deniz Müzesi)

Dr. Çevik şöyle demiş: “Halikarnas Balıkçısı, Azra Erhat’a yazdığı bir mektupta sanatın insanoğlunun anarşik tarafından kaynadığını söyledikten sonra artist ile bürokrat, ihtiyar ve taşlaşmış kurular arasında bir savaş olduğunu belirtir. Aynı zamanda bir ressam olan Balıkçı’nın yaşamı da bir artistin yaşamıdır. Kendi tabiriyle, “nonrationel” yani akla sığmayacak ve salt akılla ilişkilendirilmeyecek birisi olmasına rağmen, “irrationel” yani akıldışı bir adam değildir. Bunu tüm eserlerinde ama özellikle de Anadolu’yu ele alış tarzında açıkça görürüz, söyledikleri bazen tarih ilminde öğrendiklerimize ters düşer, aklımızı karıştırır, rahatsız eder ama en nihayetinde söyleminin taşlaşmış kanaatlere ve inançlara ters düşmesinin kendisi kıymetlidir. Bu konuşmada her zaman taşlaşmış kurular arasında genç, coşkulu ve insan kalmayı başaran Balıkçı’nın yaşamı ve düşüncelerine bir yolculuk yapacağız”.

Değerli çok yönlü sanatçı, iletişim tasarımcısı Ömer Durmaz ile “İllüstrasyona Merhaba: Halikarnas Balıkçısı İle Pastiş Resimleme Atölyesi” de yarın 13.30’da Bodrum Deniz Müzesi’nde… Balıkçı’nın meşhur “merhaba”sıyla yola koyulacak resimleme atölyesinde, Balıkçı’nın sıkça kullandığı resim teknikleri üzerinden Bodrum çevresini eksene alan bir illüstrasyon çalışması yapılacak. Atölyeden önce, Cevat Şakir’in ressamlığı ve resimleme tekniğiyle ilgili bilgi verilecek ve pastiş (öykünme) eser üretimi anlatılacaktır. Atölyede, Cevat Şakir’in kullandığı mumlu mürekkep kazı tekniğiyle Halikarnas’ın mitolojik hikâyelerine, deniz kültürüne, doğasına ve beldelerine yönelik vinyetler oluşturulacaktır.

Çocuklar için de sevinçliyim… “Halikarnas Balıkçısı İle Yolculuklar, Büyülü Pusula” kitabı. Bodrum Deniz Müzesi Yayınları’nın beşinci yayını olacak ilk çocuk kitabı… Türk fantastik çocuk edebiyatına güzel eserler kazandırmış Ömer Ünal ile imza etkinliğinde müzede buluşulacak.

Özgür Kıyat’ın “Merhaba Merakkis” belgeseli, Kent Turu-Halikarnas Balıkçısı’nın Bitki Mirası gezisi gibi…

Balıkçı bu dünyadan iyi ki geçmiş… Teşekkürler Bodrum Belediyesi Deniz Müzesi