GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
5 Ekim 2023 Perşembe

Tebrikler Betül Elmasoğlu

Uluslararası Rotary 2440 Bölge’de çok önemli hizmetlere birlikte imza attığımız değerli arkadaşım Betül Elmasoğlu Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanlığını yıllar sonra İzmir’e getirdi. Bir sivil toplumcu olarak Betül’ü kutluyorum. 34 dernek ve 1000 üyenin bünyesinde yer aldığı Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı olarak Betül Elmasoğlu’nun Cumhuriyetin 100. Yılında başkanlık görevine gelmesi ayrıca onur kaynağı.

Soroptimistler, kadınların ve genç kızların hayatlarını geliştirmek için kurulmuş birbirleri ile koordineli çalışan uluslararası gönüllü bir hareket. Kadının ekonomik ve sosyal alanda gelişimi ve güçlendirilmesi, sürdürülebilir çevre, kadın ve insan hakları, sağlık ve eğitim konularında hizmet veriyorlar. Rotaryenler gibi Soroptimistler de “meslekte, iş hayatında her bakımdan yüksek ahlak ilkelerine bağlı” vasıflı ve seçkin iş ve meslek kadınlarından oluşuyor. 

Kendilerine “Güneş Çiçeğini” sembol seçmişler. Seçimden sonra Betül’ü kutladım ve neler yapacağını konuştum, kendilerini ve hedeflerini şöyle anlattı: “Güneş çiçeğinin çiçek dilinde anlamı; birlik, barış, yardımlaşma ve mutlak özveridir. Güneş çiçeği yaşama iradesini ve hayatta kalma gücünü temsil eder, tıpkı biz kadınlar gibi. Güneş çiçekleri uzaktan bakıldığında tek bir çiçek olarak görülür fakat aynı tabla içerisinde yüzlerce küçük çiçek vardır.  Türkiye’de bin, Dünya’da binlerce Soroptimist olduğu gibi. Güneş çiçekleri asla karanlığa değil, aydınlığa bakarlar; yüzünü hep güneşe çevirir, güneşi takip ederler. Biz Soroptimistlerin yüzünü aydınlığa çevirdiği gibi. Bulutlu ve yağmurlu havalarda güneş tamamen yok olduğunda, enerjilerini paylaşmak için yüzlerini birbirlerine doğru dönerler. Birbirlerinden güç alırlar, birbirlerine destek olurlar. Ama unutmayın ki; etrafımızda yüzümüzü dönecek, zor zamanlarımızı paylaşacak birileri vardır. Zaman, tıpkı günebakanlar gibi birbirimize destek olma ve birbirimizi koruma zamanıdır. Biz Soroptimistlerin birbirimizden güç aldığı gibi.”

2023- 2026 Döneminde “Aydınlığın Peşinde, Yürüyoruz Geleceğe…” diyen Soroptimistler adına Elmasoğlu  “ Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olan 25 Kasım’da başlayan ve 10 Aralık İnsan Hakları Günü'ne kadar devam eden bu 16 gün boyunca biz de cinsiyet temelli bir insan hakları ihlali olan şiddete dikkat çekmeğe devam edeceğiz” dedi görüşmemizde…

Betül Elmasoğlu ve arkadaşlarının 3 yıl boyunca önemli hedefleri var, bazıları şöyle:

Psikolojik şiddet farkındalık çalışmaları da önemli  elbette: Ülkemizde her 10 Kadından 8 Kadın EVDE- İŞTE Psikolojik Şiddete maruz kalıyor. Psikolojik şiddet unsurlarının farkında olmak, şiddetle daha erken mücadele edebilmek için önemlidir. Psikolojik şiddet, fiziksel şiddet kadar yıkıcıdır.

Ekonomik şiddet farkındalık çalışmaları: Kadınların uğradığı ekonomik şiddet, karşı karşıya olduğu şiddetlerden en etkilisidir.  Kadınlarımız evde ve işte ekonomik şiddete maruz kalmaktadır. 2023-2026 Dönemi olarak kadınlarımıza-kızlarımıza  psikolojik ve ekonomik şiddet konularında farkındalık ve mücadele konularında eğitimler verilecektir.

Genç kızlarımız için hpv aşısı : Kadın kanserlerinin önlenmesi için özellikle genç kızlarımıza farkındalık eğitimleri vermeyi amaçlıyoruz.

Kadınlarımız- kızlarımız için çikolata kisti: Üreme çağındaki kadınların %10’unu etkileyen endometriozis, ya da yaygın bilinen adıyla ‘’Çikolata kisti hastalığı’’ farkındalık çalışmalarına devam etmeyi planlıyoruz.

Betül Elmasoğlu ve arkadaşlarını bir kez daha kutluyor, başarılar diliyorum.