GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Engin ÖNEN
YAZARLAR
10 Temmuz 2022 Pazar

Taçsız Kral Metin Oktay, Narlıdere formasıyla

Narlıdere tarihinde önemli olaylardan biri de futbol alanında gerçekleşiyor. Dönemin en ünlü futbolcusu Metin Oktay, İtalya’nın Polermo takımına transfer olduğu zaman, İtalya’ya gitmeden önce Narlıdere’deki toprak sahada, Narlıdere Gençlik Spor Kulübü formasıyla top oynamıştır. 

Henüz belde olabilmiş küçük bir kasaba için bu büyük bir olaydı tabi. Yıl 1962. Kulüp Başkanı İhsan Erbakış. Kendisiyle bu olayın nasıl gerçekleştiği konusunda bir görüşme yaptık. “Metin Oktay, Palermo’ya transfer olmuştu. Akrabaları, sanırım annesi Damlacık’ta oturuyordu. Muzaffer Ünsal adındaki bir arkadaşımın abisi Halim, İstanbul’daydı. Ben de Damlacık’tan tanıyordum. Birkaç defa İstanbul’a gitti. İkna etmiş. Altay’ı zor ikna ettik özel maç için. Amacımız para toplamak. Çeşme yolu sahanın önünden geçiyordu. Gelen geçen arabaları durduruyordum. O dönem Cumhurbaşkanı Olan Cemal Gürsel’in oğlu da geçiyordu arabasıyla geldi, ondan da bağış aldık.

O zaman futbol sahası şimdiki Mehmet Seyfi Eraltay Lisesinin olduğu yerdi. Halka ilan ettik maçı. Metin Oktay da oynayacak diye. Neredeyse Narlıdere’nin tamamı oradaydı. Buradan İtalya’ya uçmuştu.”

1950 Kırım doğumlu Sait Başaran, namı diyar Kurt Sait de o gün, sahada oynayan futbolculardan biri. Onun anlattıkları ise şöyle: “Özel maçlarda burada askerlik yapmakta olan Gençlerbirliği takımından Zeynel de Narlıdere forması ile oynardı. Rüzgarın Oğlu lakabı ile anılırdı. Resmi maçlarda oynaması yasaktı ama özel maçlarda mutlaka bizim takımda oynardı.

Ancak Metin Oktay, Türkiye’nin en meşhur futbolcusuydu o anda. Narlıdere formasını giymesi büyük olay. Altay baraj şampiyonu olmuştu. Onlarla oynayacaktık. Altaylı futbolcuları tanıyor tabi. Altay kalecisi Akın, Metin Oktay’a adeta yalvarıyor, ‘gol atıp da beni madara etme sakın’ diye. Bu konuşmaları maç sırasında bizzat duydum. Metin de ya hafif vuruyor ya da dışarı atıyor topu. Gol atmadı. Birkaç kez sert şut çekti, kale arkasındaki incir dallarını kırmıştı. Gol atsa o gün Altay’ı yenecektik. Maçı 3-2 kaybettik.

Çok mütevazı biriydi gerçekten. Toprak sahada ya sakatlansa ama insanların gönlünü almak için gelip tek yarı da olsa oynamıştı.”

Atilla Çemberci de o gün sahada olanlardan biri olarak, olayı hatırlıyor. “İhsan abinin terzi dükkanında gördüm. Orada soyunup giyinmiş. Çeşme ve Urla’ya gidenler durmuş, trafik tıkanmıştı kalabalıktan. Yolcular inmiş maç, daha doğrusu Metin Oktay’ı izlemek istiyorlardı.”

 Fotoğraf- Metin Oktay Narlıdere Forması İle  (1962)

Fotoğraftakiler soldan sağa: Ahmet Çarığtan, yanındaki Yukarıköy’den iki kişi, METİN OKTAY, Kurt Sait, Muzaffer Ünsal, Ahmet Özdemir ve Mehmet Hüseyin Tanyılmaz.

Bu olay, Narlıdere’de o günleri yaşamış kişilerin unutamadığı olaylardan biri olarak, şehrin toplumsal hafızasında yer etmiştir.

NOT: “Köylerden Şehre Narlıdere” kitabımızdan küçük bir bölüm.”