GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Rifat ÖZER
YAZARLAR
23 Ekim 2022 Pazar

Kent konseyleri yine

Kent Konseyi denince akla… önce onun adı gelir. Anmadan olmaz. Ordu’nun Fatsa’sından bir teorisyen ve eylemciydi… Terzi Fikri.

Robin Hood…

12-13.yüzyıllarda yaşayan, belki de hiç yaşamayan bir İngiliz halk kahramanıydı. Zenginden çalan… fakire veren!

Terzi Fikri de öyle biriydi…

Şekerin, yağın, petrolün ve daha bir çok şeyin , karaborsa olduğu günlerde… Gençlerle birlikte stokçuları basar, mallarını halka dağıtırdı…

Bir terzi çırağıydı. 1979 ara seçimlerinde, tüm partilerin aldığından… daha fazla oy alarak Bağımsız Belediye Başkanı seçildi…

Fatsa’ya bölgelere ayırdı, halk komiteleri kurdu. İki ayda bir yapılan toplantılarla, halkı yönetime kattı. Fatsa’yı sosyalist solun uygulama alanı yaptı!

O yüzden Terzi Fikri, Kent Konseyi fikrinin,

fikir ve eylem babalarından sayılır…

***

Aslında Dünyada Kent Konseyi fikrinin,

1959 Küba Devrimiyle ete kemiğe büründüğü kabul edilebilir… Devrimi, karşı devrimcilere karşı savunmak, halkı yönetime katarak, yerinde yönetmek için… Başta başkent Havana’da olmak üzere, Mahalle Komiteleri kurulmuştu.

O yüzden de olmalı ki, 1991’de dağılan Rus Sovyetlerinin aksine, Küba’da devriminin kurduğu sosyalist rejim halende devam ediyor… Hele de, 150 km uzağındaki ABD’nin ezici gücünün baskılarına ve uyguladığı ağır ambargoya rağmen…

***

Gelelim bugün panelinde de konuşacağımız Karşıyaka’ya…

Belediyeler, 1930 yılından 2005 yılına kadar, yürürlükteki 1580 sayılı Belediye Kanunu ile yönetilmişti. Yasada böyle oluşumlar da yoktu.

Ancak kimi belediye başkanları kendi inisiyatifleriyle benzer oluşumlara gidiyorlardı. Aklımızda kaldığına göre : Urla’da Bülent Baratalı, Aliağa’da Hakkı Ülkü, Karşıyaka’da Şebnem Tabak’ın yaptığı gibi…

Cevat Durak’da 2004 yılında Karşıyaka Belediye Başkanlığına seçilince, bizden ve birkaç arkadaşımızdan, bir kent konseyi oluşturmamızı istedi…

Ak Parti’den değerli bir arkadaşımızın da katkılarıyla, bir tüzük hazırladık… Kitle örgütlerini, Belediye Meclis Üyelerini ve Muhtarları da içeren… geçici bir genel kurul düzenleyerek, görüş ve onaylarını sağladık.

Böylece Karşıyaka Kent Konseyini, daha yasada yokken “Kent Koseyi” adıyla 2004 yılında kurmuş olduk. 450 kişi ve 15 çalışma grubu ile çalışmaya başladık…

***

İzmir’deki tüm Üniversitelerin Öğrenci Meclislerine ziyaretler yaparak Gençlik Meclisini, Kadın dernekleriyle birlikte Kadın, Çocuk, Engelli, Esnaf ve Mahalle Meclislerini, çalışma gruplarını kurduk. Uygulama yönergelerini yaptık…

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünce Belediyemizden istenen Tüzüğümüz ; İçişleri Bakanlığınca çıkarılan 2006 tarihli bugünkü “Kent Konseyi Yönetmeliği” ne, büyük olasılıkla kaynaklık da etti… Yönetmeliğe göre de Kent Konseylerinde uyarlama yapıldı.

Mülkiye Müfettişliğince düzenlenen Karşıyaka Belediyesi Denetim raporunda da, Konseyimiz övgüye değer bulundu…

Karşıyaka Kent Konseyi : kavradığı felsefe ve düzenlediği mevzuatla… Kent Konseylerinin, büyük bir olasılıkla ilklerinden ve can suyu verenlerinden biri oldu!

Uzunca bir süre Başkanlığını da yaptığımız Karşıyaka Kent Konseyi ; İzmir Kent Konseyleri Birliği ile, Türkiye Kent Konseyleri Platformunun da kurucuları arasında yer aldı…

***

Kent Konseyi, 2005 yılında çıkan 5393 sayılı Belediye Kanununun, 76. maddesinde yer aldı. Böylece Kent Konseyleri, yasal katılımcı olarak, şemsiye bir örgüt haline geldi.

Asıl ruhu : Katılımcılık, yerinde yönetim, saydamlık, hesap sorma ve hesap vermedir…

Ne var ki ;

Yerini belediye sağlıyorsa, çalışanlarını belediye veriyorsa, giderlerini belediye karşılıyorsa. Yani mali özerkliğin sağlayacağı bağımsızlık alanı darsa…

Beklenen faydayı sağlamaları oldukça zordur,

Kent Konseylerinin !

İyi Pazarlar…