GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ümit YALDIZ
YAZARLAR
29 Aralık 2010 Çarşamba

İzmir’’e ’‘Milli Görüşçü’’ başkan!

AK Parti İzmir’’de İl Başkanı Ömür Kabak’’ın apar topar görevden el çektirilmesinden sonra yaşanan süreci yorumlamaya çalışıyoruz.
Çok sayıda aday adayı vardı il başkanlığı için’…
İzmir birkaç açıdan bölünmüş, parti içi hiziplerin savaşı kızışmıştı.
Bir tarafta ’‘enişte’’ vekil Mehmet Tekelioğlu hareket edenler öbür yanda Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar’’dan medet umanlar. Bir de üçüncü yolcular vardı.  Tekelioğlu grubunun üzerinde ağırlıkla durduğu isim Nazmi Kalyoncu’’ydu. Konak İlçe Eski Başkanı, İl Eski Başkan Yardımcısı, halen il genel meclis üyesi Kalyoncu’…
 
Hotar’’a yakın isimler de Aliağa Eski Belediye Başkanı Tansu Kaya’’ya şans veriyordu.  Ancak bu grubun çok sayıda başka adayla da bağlantısı vardı.
 
Ödemiş Eski Belediye Başkanı Mahmut Badem’’den, İzmir’’in sevilen siyasetçisi Bilal Doğan’’a, işadamı Abdullah Kavuk’’tan, İl Başkan Yardımcısı Bülent Delican’’a kadar önemli simaların adı geçti il başkanlığı için.
 
Teşkilat Başkanı Ekrem Erdem, ince eleyip sık dokudu. Onlarca başkan namzediyle yüzyüze görüştü. Bir çoğunu Ankara’’da davet etti.
Bir dönem AKP’’de il başkan yardımcılığı da yapan Şener Özterzi’’nin adı öne çıkmaya başlamıştı. Ve de yerel seçim sürecinde Tekelioğlu ekibiyle hareket eden işadamı Selim Gökdemir davet edilmişti son olarak Ankara’’ya’…
Takriben 30’’a yakın ismin özgeçmişini aldı Teşkilat Başkanı Erdem.
Ve de çok sayıda siyasetçiyi Ankara’’ya davet etti.
 
Ekipler arası güç savaşlarının dozu gün geçtikçe artıyor, İzmir teşkilatı, atamanın gecikmesi nedeniyle gergin günler yaşıyordu.
Hangi ekibin adayı öne çıksa, öbür ekip karşı atağa geçip, genel merkeze bilgilendirmeler yapıyordu.
 
Cemal Öztürk’’ten, Fevzi Kahraman’’a, Mustafa Altınok’’dan, Murat Akdemir’’e, Nesrin Ulema’’dan, Kerem Ali Sürekli’’ye kadar onlarca kişinin/siyasetçinin adı geçti il başkanlığı için.
Bir kısmı yaklaşan seçimler öncesi adını parlattı. Yapılacak ’‘temayül’’ yoklamalarında şansını arttırmak için kulis attı Ankara’’da’…
 
Ve beklenen atama geldi.
Ömer Cihat Akay’…
Milli Nizam/Milli Selamet Partili Mazlum Akay’’ın oğlu. Erzurum Atatürk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Mezunu’…
Diplomasıyla hiç iş yapmamış. Esnaf olan babası gibi o da iş dünyasına atılmış. Sadece iş hayatında değil siyasette de babasının izinden gitmiş. Türk Talebe Birliği, Akıncılar gibi üniversite yıllarındaki hareketliliğini 1980 darbesinden sonra kurulan Erbakan’’ın Refah Partisi’’nde devam ettirmiş.
İzmir İl Yönetim Kurulu üyesi olarak. (1984-92)
Hatta RP teşkilatının düzenlediği bir toplantıda İzmir Şenocak Sineması’’ndaki bir tiyatro oyununda ’‘ezan’’ okunduğu gerekçesiyle yargılanmış. Ceza alıp hapis de yatmış.
Sonrasında Milli Görüş Vakfı yöneticiliği, MÜSİAD kuruculuğu gibi görevleri var.
AK Parti kurulduğunda pek çok Milli Görüşçü gibi o da siyasetini burada devam ettirmiş. Kurucu il yönetim kurulunda yer alma isteği kurucu il başkanı, milletvekili Katmerci tarafından uygun görülmemiş olsa da Konak İlçe Yönetim Kurulu üyeliği ile sürmüş Akay’’ın siyasi hayatı. İş hayatında kendi işinin yanı sıra başka şirketlerde de üst düzey yöneticilik yapmış Akay. Ülker Grubu’’nun Ege Temsilciliği gibi’…
*
Peki, onca isim varken, nereden çıktı Ömer Cihat Akay gibi sorulara yanıt vermeye çalışalım.
Pek çok kişiyle görüştüm Akay hakkında bilgi edinmek için.  
Milli Görüş çizgisinden gelen bir ailede yetişen ve siyasi kariyerini o cenahta yapan Akay, İzmir teşkilatında ’‘ekiplerin tamamına’’ eşit uzaklıkta.
’‘Yani bu atama ile ’‘şu vekil, bu ekip’’ kazandı’’ deme şansı/lüksü yok kimsenin.
Genel Başkan Erdoğan İzmir çukuruna sıkışan ekiplere bu atama ile bir anlamda yanıt veriyor. ’‘Hiçbirinizin dediği olmayacak’’ diyor bir bakıma.
Vekilleri de teşkilatı da kazımıyor, dikkate almıyor. Çünkü yaklaşık 500 kişiye ulaşan ’‘temayül’’ yoklamasında Akay’’ın adının yazıldığını sanmıyorum. Çünkü ne onun böyle bir niyeti ne de teşkilatın gündeminde öyle bir isim vardı düne kadar.
Peki, Akay’’ın adını Başbakan Erdoğan’’ın önüne kim koydu?
Manisa Milletvekili, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç. Darbe sonrası, 1984’’te ’‘ezan meselesi’’ yüzünden 163’’ten birlikte yargılandığı milli görüşçü dava arkadaşını İzmir’’e il başkanı yapıyor Bülent Arınç.
 
Ama konuştuğum kaynaklar, Akay’’ın oldukça düzgün ve net bir siyasetçi olduğunu, kimseye bağlı/bağımlı olmayacağını, İzmir teşkilatındaki karmaşayı çözecek bir ağabey rolü oynayacağını söylüyor. Ama kesin olan şu ki; İzmirlilerin kavgası, Manisa’’dan sonra İzmir’’i de Arınç’’ın kontrolüne sokuyor.
Başbakan Erdoğan da ’‘milli görüşcü’’ geçmişi nedeniyle, ’‘kendi ekibinden’’ bir ismi İzmir’’e atamanın rahatlığını yaşıyor.
 
Kentin tanımamasını, teşkilatın bilmemesini umursamıyor tabi ki. Arınç’’ın ve de İzmir’’e geldiğinde ’‘evinde kalıp, çiftliğinde tatil yaptığı’’ etkin bir işadamının referansı yeterli oluyor Akay’’ın il başkanlığı için. Milli görüş çizgisinden gelip AK Parti’’de siyaset yapan pek çok kişi Akay’’ın atanmasıyla bayram yapıyor. Ekiplerin dizginlenmesi, doğrudan Başbakan Erdoğan’’a bağlı bir yapının tesisi, seçim sürecinin ’‘ağabey’’ tecrübesi ile geçilmesi amaçlanıyor ilk etapta. Ve Akay’’ın o koltuğu dolduracağına inanıyor akl-ı selim bir kitle.
Tabi ki önemli bir kitle için Ömer Cihat Akay hala soru işareti. Başta biz gazeteciler olmak üzere’…
**
Öte yandan Akay’’ın atamasının durdurulması için de yoğun bir atak başlattı karşı ekipler. Geçmişte ticaret yaptığı ortağının, çek/senet meselesinden yargılanmasına kadar bulup çıkardılar bir anda. Yine 163’’ncü maddeden ’‘ezan meselesi’’ yargılandığı davanın tutanaklarına kadar ulaşıp, atamayı durdurmaya çalıştılar.
Bu yazıyı kaleme aldığım sırada ’‘atamayı durdurma’’ çabası devam ediyordu.
 
*
Sonuçta Başbakan tercihini yaptı. Merkez sağ kökenli Ömür Kabak’’ı alıp, Milli Görüşçü Ömer Cihat Akay’’ı atadı İzmir’’in başına. Bekleyip, göreceğiz.