GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
23 Mayıs 2022 Pazartesi

İngiltere’de maymun çiçeği hastalığı yayılıyor

Batı ve Orta Afrika kökenli maymun çiçeği hastalığı İngiltere’de az da olsa yayılmaya başladı. İlk bulaş Nijerya’dan gelen biri ile meydana gelmişken, bu kişi bir hemşireye bulaştırdı ve bazılarının nasıl bulaştığı netleşmeden sayı hızla 20’ye çıktı. İngiltere Sağlık Bakanlığı bu hastalığa yakalanan kişilerin ve yakın temaslıların 21 gün kendilerini izolasyona almalarını söyledi.

Temaslıların 12 yaşın altındaki çocuklarla, bağışıklığı zayıf olanlarla, yaşlılarla, hamilelerle temas etmemesi ve hemen durumu rapor etmeleri özellikle belirtildi. Avrupa, ABD, Kanada ve Avustralya’da da 80 üzeri vaka olduğu açıklandı. Hastalığın maymunlardan geçtiği ve hızlı bulaşmadığı da eklendi. Semptomların yüksek ateş, kas ağrıları ve ciltte su toplaması olarak baş gösterdiği genelde hafif seyrettiği belirlendi.

Gay erkekler risk altında mı?
Bulaşmanın yakın temasla, hastanın korumalı giysi yokken yatak çarşaflarını değiştirmesi ile yayıldığı belirtildi. Hastalığın Afrika’da az sayıda ölüme neden olduğu ancak dünyanın diğer bölgelerinden ölüm haberi gelmediği, birçok hasta kişinin gay veya biseksüel olduğu, daha çok şehirleşmenin olduğu yerlerde yayıldığı ve gay toplulukların daha dikkatli olması gerektiği duyuruldu.

Dr. Susan Hopkinssık partner değiştiren veya iyi tanımadıkları kişilerle birlikte olanların ateş veya ciltte su toplama belirtileri olursa hemen bir sağlık örgütüne haber vermeleri gerektiğini hatırlattı. Daha çok avuç içlerinin ve ayak altlarının su topladığı, bunların çok ağrılı olduğunu söyledi. Enfeksiyonun 14-21 gün içinde iyileştiğini belirtti. Dr. Hopkins şu an için bu hastalığa bir aşı olmadığını ve bunun yerine yakın temaslılarda çiçek aşısını kullandıklarını ancak bunu tüm nüfusta değil gerekli gördükleri yerde uyguladıklarını ekledi.

Bu salgın neden başladı?
Bu salgının neden başladığı netlik kazanmadı. Bir neden virüsün değiştiği ancak bunu destekleyen bir veri de bulunamadı. Başka bir tahmin de virüsün doğru yerde, doğru zamanda bir fırsat yakaladığı oldu. Çiçek aşısı %85 bu hastalıkta etkili ve bazı ülkeler bu aşıyı depolamaya başladı. Liverpool Pandemi Enstitüsünden Prof. Tom Solomon şu an bilim insanlarının panik hissetmesi için bir gerek olmadığını söyledi.

Prof. Solomon “Bu çok zayıf bir virüs, aramasanız böyle bir salgın olduğunu fark bile etmezsiniz. Kimlerin hasta olduğunu takip edip onları izole etmemiz yeterli olacaktır” dedi. Hastalığın 1958de ilk görüldüğü, 1970lerden beri Afrika’da ara ara artmakta olduğu, yeni bir hastalık olmadığı belirtildi. Salgını kontrol etmenin önleme yoluyla olacağı eklendi.

Tedavisi nasıl yapılıyor?
Tedavisi çiçek aşısı, antiviral ilaçlar, ateş düşürücüler, bol sıvı tüketilmesi ve yatak istirahati olarak belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü toplumun panik olmaması gerektiği, kolay bulaşmadığı, hayvan kökenli olduğu ve insandan insana az bulaştığını açıkladı.