GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
YAZARLAR
9 Eylül 2013 Pazartesi

İncir üreticileri ne istiyor?

İncir, Aydın’ın tamamına yakını ile İzmir’in kimi ilçe ve köylerinin önemli tarım ürünlerinden birisi. Genellikle kurutularak ihraç ediliyor.Bu nedenle ilk gemi yükleme tarihi çok önemli.
İncir üreticileri, ihracatlık kuru incirde ilk yükleme tarihinin belirsiz olması ve geç açıklanmasından şikayetçiler. Üreticiler, bu durumun  arzı çoğaltıp fiyatın kırılmasına neden olduğunu ve ihracatçıların  bu yolla malı ucuza kapattıklarını  iddaa ediyorlar.
Bu yıl, ilk ihracat tarihi 25 Eylül 2013 olarak belirlendi. Son yıllarda kuru incir ihracatçıları ile ilk yükleme tarihi konusunda görüş ayrılıkları yaşayan Tariş İncir Birliği de bu tarihe onay verdi.

TÜRKİYE İNCİR ÜRETİMİ NE BOYUTTA?
Türkiye, dünyanın en büyük ve en kaliteli incir üreticisi. Bu bağlamda;
•             30 bin çiftçi ailesi incir üreticiliği yapıyor. İşletme ve firmalarda çalışan en az 15 bin insanımızın da geçim kaynağını oluşturuyor. Toplam 250 bin kişiye de istihdam alanı yaratılmış.
•             Üretilen incirin yüzde 30’u taze olarak iç piyasada, yüzde 70’i kuru incir şeklinde ağırlıklı olarak dış pazarlarda pazarlanıyor. Türkiye’de incir tüketimi, Batı bölgeleriyle sınırlı. Yaş ve kuru incir tüketimi sırasıyla 300-500 g. ve 150-200 g. dolayında
•             Türkiye,100 ülkeye kuru incir ihracatı yapıyor. 2012-2013 döneminde ihraç edilen 49 bin ton 821 kilogram kuru incirden 169 milyon 391 bin 400 dolar gelir sağlanmış.

İNCİR ÜRETİCİLERİ NE İSTİYOR?
İncir üreticilerinin birçok talepleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz;
•             İncir üreticileri şu anda neredeyse örgütsüz durumda .Geçmişte, Tariş İncir Birliği tarafından alım güvencesiyle destekleniyorlardı. Ancak günümüzde Tariş’in devlet desteğinin yok edilmesiyle, üreticiler tüccar karşısında güçsüzleşmiş ve teslim olmuş durumda gibi gözüküyor.
•             İncir üreticileri, ürünlerini değer fiyata pazarlamak için doğrudan kendi kurdukları kooperatif işleme tesisleri ile Tariş’in yanında ihracatta pay sahibi olmak istiyorlar.
•             Kuru incir için stoklama kurumları oluşturulmalı. Fiyat kırılması ancak bu şekilde engellenebilir. ABD/AB’de bu kurumlar var.
•             Türkiye’de arz fazlası olmadığı kabul edilerek incire destek verilmiyor. Ancak dünyada piyasaya girmeye başlayan yeni ülkeler var. Bu nedenle incir de destekleme kapsamına alınmalı.
•             Kuru incirde aflatoksin, önemli bir sorun olarak gündemde. İç tüketimde halkımızın sağlığı, dış ticarette de malımızın gümrük kapısından dönmemesi açısından aflatoksin ile mücadele için gerekli önlemler alınmalı.