GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
YAZARLAR
14 Ağustos 2013 Çarşamba

Et fiyatlarındaki artış ‘ithalat lobisinin’ baskısından mı kaynaklanıyor?

Ramazan Ayı’nın bitmesiyle birlikte kırmızı et fiyatlarının yükseldiği söyleniyor.Fiyatların normal duruma dönüşmesi için ilgili sektör ikiye bölünmüş durumda. Kimileri çözüm için besi hayvanı ithal edilmesi gerektiğini ifade ediyor,kimileri ise ithalatın gereksiz olduğunu ve yerli besiciye zarar vereceğini söylüyor.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ne Söylüyor?
Bakanlık, “..Dönemsel olarak et fiyatlarında görülen küçük dalgalanmalar, et ithalatını körüklemek isteyen çevrelerin spekülasyonlarından ibarettir.Kurbanlık hayvan sayısıyla ilgili de herhangi bir sıkıntı yoktur” bildiriyor.
 
Spekülasyonlara karşı, Et Süt Kurumu (ESK) ile piyasaya müdahale etmeye hazırlanan Bakanlık, yükselişin önüne geçmek için, ESK ile besiciye erken kesim prim ve nakliye farkı vereceğini, Ramazan öncesine göre karkas et fiyatının 14 liradan 16 lira sınırına kadar yükselmesi üzerine, bir kilogram karkas et için net 15.60 lira ödeyeceğini açıkladı. Kurum ayrıca, piyasaya kısa sürede taze ve donmuş karkas eti ile şarküteri ürünleri sunmayı planlıyor.
 
Kimler İthalden Yana,Kimler Karşı?
Müdahalenin yeterli olmayacağını açıklayan Et Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Bılıkçı, “Eylül ayı ile fiyatlar yükselebilir. Çünkü okullar açılacak ve Kurban Bayramı’na da az zaman kaldı” diyerek ithalatı savundu.
 
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç da , Hürriyet Gazetesi’nin verdiği habere göre iki ayrı anlama gelecek açıklamada bulundu. Birinci haberde, Türkiye’ye besilik hayvanların gelmesi gerektiğini ifade ederken ikinci haberde “..elimizde yeterli hayvan var,ithalata gerek yok.” dedi
 
Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücesan, ithalat seçeneği öncesi çözümün Türkiye içinde bulunmasına gerektiğini söylemekle birlikte ESK’nın depolarındaki 6 ton etin piyasa verilmesiyle fiyatlarda düşüş olmadığı taktirde ithalata gidilebileceğine belirtti.
 
Türkiye Et, Süt, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Murat Yörük ise,kırmızı et fiyatlarındaki artışın ‘ithalat lobisinin’ baskısından kaynaklandığını söyledi ve “Kurban öncesi fiyat lobisi harekete geçecek. Ette, ‘ihtiyaç var’ gibi gösterilecek” şeklinde açıklama yaptı.
 
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,” İthalat soruna çözüm olmaz .İthal et, çiftçi ve köylüyü ekonomik olarak bitirme noktasına getirecektir. Köylüye destek sorunu halleder. Yerli hayvancılığın desteklenmesi sorunu çözecek” dedi.
 
İthalat Çözüm Mü?
İthalat kesinlikle çözüm değil. Yapılmakta olan ithalat şimdiye değin olduğu gibi hayvancılığı olumsuz etkileyecek .Çünkü yapılan her ithalatta yetiştiriciler fakirleşiyor, hayvan sayısı azalıyor ve hayvansal üretimimiz düşüyor. İthalat lobisine ve AB/ABD’li tekelci firmalara yarıyor. Onlar zenginleşiyor, biz fakirleşiyoruz. Bir başka deyişle Fakir Türk Çiftçisi, Zengin Batı Çiftçisi’ne yardım ediyor.
 
Et üretimini artırmak için,devletin piyasaya müdahalesi dışında yapısal çözümlere gereksinme vardır.Bunlar arasında:“ •Tarımda uygulanan yeni-liberal politikalardan vazgeçilmeli. • Özelleştirilen ve kimileri de kapatılan Tarımsal KİT’ler; Süt Endüstri Kurumu, Yem Sanayi, Yapağı ve Tiftik Anonim Şirketleri yeniden açılmalı. ESK daha işlevsel hale getirilmeli. • Hayvan üreticilerinin sanayici olmaları doğrultusunda politikalar uygulanmalı ve üreticilerin ürettiği kırmızı et, aracı sayısı azaltılarak tüketicilere ulaştırılmalı • Hayvan ıslahı çalışmalarına önem verilmeli. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yetiştirici Birlikleri ve üniversitelerle ortak ıslah çalışmaları yapmalı. • Koyun ve keçiciliğin hayvansal üretim içindeki payını yükseltecek düzenlemeler yapılmalı.”gibi çözümler sıralanabilir.
 
İthalat çözüm değil. Bağımlılık yaratıyor. Tıpkı afyon, esrar gibi.Bağımlılığa karşı çıkılmalı. Çağdaş ve adam olmanın anlamı budur.