GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Fatih YAPAR
YAZARLAR
10 Mayıs 2012 Perşembe

Akay’ı yeniden başkan yapan sürecin perde arkası…

AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı da katılacağı 9 Haziran’da gerçekleştirilecek kongresinde göreve seçilerek devam etmek isteyen İl Başkanı Ömer Cihat Akay ile rakipleri arasında iki aydır nefesleri kesen yarışma nihayet sonuçlandı. Sadece İzmir’de yapılan ikinci temayül ve milletvekilleri üzerinden gerçekleştirilen sorgulamalar partiyi hareketlendirdi. Akay’ın rakipleri bazen öne geçerken bazen de çalışmaları arttırarak süreç içinde oldukça fazla bastırdı. İzmir Koordinatörü Aydın Milletvekili Mehmet Erdem’in kimi zaman genel merkez ile kimi zaman da genel merkez yönetiminden bağımsız doğrudan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yürüttüğü süreç partiyi oldukça gerdi. Parti içinde yaşanan çatlak bazı yerlerde derinleşirken aday olan isimler oluşan dengeler üzerinden mücadelesine devam etti.
 
Akay’ın rakiplerin ‘bu iş bitti’ diyerek özetlediği ikinci temayülde çıkan yüzde 51 oranındaki sonuç Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem tarafından Erdoğan’ın önüne konuldu. İlk ve ikinci temayülde oldukça yüksek oranda çıkan Akay tercihi dışındaki geri kalan oranlar diğer adaylar tarafından paylaşıldı. Başbakanlık Konutu’na kadar giden süreçte Akay ile kafaya giden İl Genel Meclisi eski Grup Başkanvekili Uğur Türkan’ın ‘söz dinleyen yapıda’ olduğu için tercih edilebileceği ifade edilmişti. Eski Başkan Ömür Kabak ile girdiği yarışta genel merkezin ‘çekil’ önerisine gözü kapalı ‘tamam’ diyen Türkan ‘sadık partili’ olarak duruyordu. Eski Başbakan Yardımcısı Ekrem Pakdemirli’nin oğlu Bekir Pakdemirli’nin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım üzerinden başlattığı girişim ise hep ‘teşkilatı tanımıyor’ sözleriyle eleştirildi. Başbakanın huzuruna çıkan ve 5-10 dakika görüşme yapan grupta yer alan İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Nazmi Kalyoncu ise temayüller zamanına kadar ortalıkta yoktu. Onun da İzmir’deki bazı milletvekilleri üzerinden girdiği süreç yeterli gelmedi. Parti oylarındaki artış, üye sayısının son aylarda yükselmesi, teşkilatın büyük kısmının destek vermesi gibi nedenler Akay’ın tercih edilmesinde etkili oldu. Rakiplerin ortaya attığı, genel merkeze kadar giden konular arasında bulunan özel hayatı ve maddi konulara bakışı ile ilgili iddiaların dayanağı olmadığı için süreçte hep ön planda kaldı.
 
BAŞBAKAN’IN MESAJI
Sürecin sürpriz isimlerinden birisi ise Saadet Partisi İzmir İl eski Başkan Yardımcısı Avukat Murat Unganer oldu. İl Başkanlığı’na aday olduğunu ilk olarak Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın yakınında bulunan isimlerden biri olan İşadamı Hamdi Boyacı ve Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Üyesi Avukat Reşat Yazak’a açıklayan Unganer topa hızlı girdi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da siyasette mücadele arkadaşı olan Boyacı’nın, ‘Elçiye zeval olmaz mantığıyla hareket edip talebini gerekli yerlere ulaştırdık’ sözleriyle anlattığı süreç zaten sorunlu başladı. Ardı ardına eleştiriler yapan, Akay ve yönetimini eleştiren Unganer’in hemen önüne geçmişte yaptığı konuşmalar ve partiyi eleştiren sözleri konuldu. Unganer’in bu kez İstanbul’da faaliyet gösteren partinin kuruluşunda yer alan Başbakan’a yakın isimler Topbaşlar, Bahariye Mensucat, BİM ve Ülker Grubu üzerinden yaptığı hamle İzmir Milletvekili Rıfat Sait’in de açıklamalarıyla birleşince gerçekleşemedi. Zaten Başbakan’ın talebe ve isteğe bakışı 10 gün önce yakınındakilere yaptığı ‘değişiklik düşünmüyoruz’ açıklamasıyla belli olmuştu. Unganer’in hamlesi başarılı olmayınca Akay’ın önü de açılmış oldu. Süreç, şimdilik Akay’ın partiyi yerel seçimlere götürecek isim olarak seçilmesi, delegelerin önüne konulmasıyla sonuçlandı.
 
KABAK’IN DÖNÜŞÜ
İl Başkanlığı döneminde başta İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları olmak üzere ilçe belediyeler ve yerel yönetimlerde oluşan sıkıntı ve problemlerin üzerine giderek siyaset yapan eski İl Başkanı Ömür Kabak’a da yeni karar ile birlikte dönüş yolu açıldı. Referandum öncesinde söylediği ve görevi bırakmasına neden olan ‘Hayır oyları evet oylarından fazla çıkarsa görevimi yapamamış sayarım ve istifa ederim’ sözleri çok tartışılmıştı. Kendi yönetiminde bulunan meslektaşı Avukat Ayşe Yüreklitürk’ün Başbakan Erdoğan’a il başkanlığı ve mevcut sistem ile ilgili bilgiler vererek şikâyette bulunması ve rapor sunması da o dönem parti içinde en çok konuşulan konuların başında yer almıştı. Başbakan’ın, Ankara’daki konutunda yaptığı görüşmede kendisi dışında kalan üç isimle ilgili Akay’a ‘il yönetiminde başkan yardımcısı olarak görev vereceksin’ talimatının ardından hazırlıklar başlarken yeni oluşacak yönetimde büyük değişiklik bekleniyor. İl Başkanlığı için yapılan temayüller ve görüş alışverişi sürecinde etrafındakilerin çoğunun tabiri caizse gazabına uğrayan ve bir anda yalnızlaşan Akay’ın gelinen noktada tüm yaşananları değerlendirerek yönetimi oluşturması bekleniyor. Başbakan’ın yönetim ile ilgili talimatının ardından teşkilatın iki numaralı ismi Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem’den de bir talep geldi. Erdem, Akay’a yönetime 4. isim olarak eski İl Başkanı Ömür Kabak’ı da almasını istedi. Parti toplantı ve faaliyetlerine pek katılmayan, görevden alındıktan sonra kabuğuna çekilen Kabak, yeni yönetimde aktif görev alacak. Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erdem’in yardımcığını yapan Ege Bölgesi Koordinatörü Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu’na yakınlığı ile bilinen ve bu süreçte Müezzinoğlu’nun desteğini alarak çalışmalar yapan Kabak’a nasıl bir görev verileceği de merak konusu oldu.
 
VEKİLLERİN DE TALEPLERİ VAR
Zorlu süreçte, genel merkezin yaptığı çalışmalara milletvekilleri pek müdahalede bulunmasa da Akay’a destek verenler ile vermeyenler zaten biliniyor. Milletvekili Rıfat Sait’in dışında fikrini açıkça söylemeyen milletvekillerinin gönlünde de değişik aslanlar yattı. Çalışmalar yapıldı, toplantılar düzenlendi, destek sözleri verildi. Akay’a destek veren bazı milletvekillerinin ilçelerde yapılacak düzenleme ve görev değişiklikleri ile ilgili taleplerinin bulunduğu ifade edildi. Hafta sonu yapılan kongrede İl Başkanı Akay tarafından istenmeyen Kadın Kolları Başkanı Özen Kızılırmak, yeniden göreve gelirken yeni yönetimin belirlenmesi ve il kongresinin ardından kadın yapılanmasına operasyon yapılması da bekleniyor. Akay’a verilen destek sürecinde bazı milletvekillerinin kongrede genel merkezin adayına rağmen rakip olan ve seçilen Bayraklı İlçe Başkanı Erdal Seyitler’in görevden alınması yönünde talepte bulunduğu, şartlı destek verdikleri de biliniyor. Akay ve yönetimin Ankara’dan dönmeden sözlerini tutacaklarına dair konuşmaları şimdiden parti içerisinde yankılanmaya başladı. Zaten, Selçuk İlçe Başkanı Sema Yeşilçimen tarafından organize edilen havalimanındaki davullu zurnalı yapılan karşılamada Kadın Kolları Başkanı Kızılırmak ve Seyitler’in bulunmaması da dikkatlerden kaçmayan, süreci özetleyen önemli gelişmeydi.
 
Zaten şimdiden yeni yönetim, ilçe başkanlıkları, ilçe yönetimleri ve parti kademeleri için yeni liste çalışmaları başladı.
 

Süreci özetleyen bir ayrıntı daha… Akay’ın Başbakan’dan vizeyi aldıktan sonra Ankara’da meclis bahçesinde verdiği yemeğe sadece İzmir Milletvekilleri Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu ve Rıfat Sait’in davet edilmelerine rağmen katılmadıklarını da belirtelim.

Son bir not daha... Yazının buraya düştüğü andan itibaren gelen tepkiler içerisinde Sayın Tekelioğlu'nun TRT'de bir programda olduğu için davete iştirak edemediği bilgisini de sizlerle paylaşmış olalım.