GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Fatih YAPAR
YAZARLAR
19 Kasım 2017 Pazar

Şimdi değilse ne zaman ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 yıl önce bir açılışta “yerli otomobil üretecek babayiğit arıyoruz” sözleriyle başlanan Türk malı otomobil üretimi çalışmalarında o babayiğitler netleşti. Ve Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell, Zorlu Holding düzenlenen bir törende bu işe talip olduklarını hem açıkladı hem de imzaları attı.

Hükümetin açık destek verdiği, bakanlıkların üzerinde yoğun çalıştığı “yerli otomobil” peki nerede üretilecek.

İşte onun taliplisi çok fazla!

İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir, Adana, Kayseri, Malatya, Hatay, Kütahya, Kastamonu, Konya, Kocaeli, Manisa, Van, Elazığ, Erzurum ve Gaziantep illerinden “biz hazırız” mesajı geldi.

Kimisinin “yer hazır” mesajı verdiği bu konuda başka bir il “teşvik de veririz” diyor. Hatta araziden beş kuruş almayacağını belirten, üstüne fabrikayı bile kuracaklarını söyleyen de var.

Yeter ki yerli otomobil bizim şehrimizde üretilsin” deniliyor.

İzmir de yerli otomobili istiyor, talep ediyor.

2016 yılının ilk aylarında İzmir’de AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican’ın mevkidaşı CHP İzmir eski İl Başkanı Alaattin Yüksel’i ziyaretinde gündeme getirdiği, “birlik olalım, bu işe sahip çıkalım” çağrısına otomotivci başkan, “bu iş İzmir’e yakışır” sözleriyle yanıt vermişti.

Aradan geçen zaman diliminde iş netleşince İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun çağrısı üzerine kentin kanaat önderleri bir araya geldi. Hep bir ağızdan “istiyoruz” sözleri çıktı. Kocaoğlu’nun çağrısına “sonradan haberimiz oldu” diyerek katıl (a) mayan isimler var.

Onlar da AK Parti’nin İzmir Milletvekilleri

Öncülüğünü Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ın yaptığı Atilla Kaya, Kerem Ali Sürekli, Prof. Dr. Nükhet Hotar, Hüseyin Kocabıyık, Necip Kalkan ve İbrahim Turhan’ın imzalarının bulunduğu açıklamada, “Aziz Bey'in biraz geçte olsa bu konuda ilerleme kaydetmesi bizleri sevindirmiştir. Görüyoruz ki Aziz Bey'in şahsı bu projenin ülkemiz açısından ne kadar önemli olduğunu idrak etmiştir; fakat maalesef CHP'nin geneli hakkında aynı şeyleri söyleyemiyoruz. Aziz Kocaoğlu'nun bu proje adına yapması gereken ilk şeyin kendi partisini ikna etmesi olduğunu düşünmekteyiz” sözleri dikkat çekiyor.

Yine aynı açıklamada program uyumsuzluğu ve bilgi eksikliğine vurgu yapılırken , “Böyle bir konuda yapılacak olan toplantıyı basından duymuş olmamız da bizi ayrıca üzmüştür. Toplantının içeriğinin ve tarihinin bizlerle de istişare edilerek belirlenmiş olması çok daha uygun düşerdi. Bundan sonra yapılacak programların tarihlerinin ortak istişare sonucu belirlenmesi hem katılım açısından hem de programların verimliliği açısından çok daha faydalı olacağını kanaatindeyiz” sözleri yer alıyor.

Büyükşehir kaynaklarına göre durum biraz farklı gelişmiş!

Belediye yetkilileri Salı günü yapılan ilk toplantının ardından “milletvekilleri hafta sonu İzmir’de olur” denildiği için Cumartesi’ye ikinci bir toplantının konulduğunu dile getiriyor. Bu toplantı içinse Salı günü öğleden sona tüm İzmir milletvekillerine davet gönderilmiş. Çarşamba ve Perşembe günü ise tüm milletvekillerini Aziz Kocaoğlu tek tek aramış, hepsiyle görüşmüş. Sadece MHP Milletvekili Kenan Tanrıkulu ile görüşme sağlayamamış.

Yani mevcut duruma göre tüm milletvekillerinin bilgisi var ama “iletişim sorunu” nedeniyle mesele “uyum soruna” dönüşmüş.

AK Parti cephesinden Başkan Kocaoğlu ile bu konuda temas kuran ve yan yana gelen tek isim şimdilik sadece İl Başkanı Bülent Delican.

Diğerleri yeni bir tarihte, başkanın organizasyonunda bir araya gelip fikirlerini söylerler mi bilinmez ama bu meselenin kent adına birlik, beraberlik sağlanmışken “kısır” bir siyasi çekişmeye kurban edilmemesi gerekiyor.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ESBAŞ CEO’su Faruk Güler, Tiryakiler Oto Makine Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tiryaki, Norm Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Uysal, İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök, TERBAY Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Baysak, CMS Jant Yönetim Kurulu Başkanı Bertuğ Ösen ve Sektör Danışmanı Mustafa Menku gibi bu alanda önemli işlere imza atmış kişilerin izleme ve değerlendirme komitesinde bulunduğu yeni oluşumun yabana atılmaması lazım.

İzmir’in yerli otomobilin yapılacağı yer ve arazi konusundan önce birlik ve beraberliği tam olarak sağlaması üst makamlara, siyasi iradeye “biz hazırız” mesajını verilmesi lazım.

Herkesin malumu Başbakan Binali Yıldırım ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir’in milletvekili olarak TBMM’de bu kent adına görev yapıyor!

Yerli otomobil Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ikna edilerek İzmir’de yapılsa iyi olmaz mı?

Bu kentin siyasetçileri, ekonomi ve iş dünyası “ufak sorunlar” haricinde kenetlenmişken çağrı karşılık bulsa İzmir şaha kalkmaz mı?

Peki o zaman; şimdi değilse ne zaman?