GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
15 Nisan 2020 Çarşamba

Büyük insanlık için el ele!

Önceki Pazar günü yazdığımız ve akademisyenlerin de, iş insanlarının da Covit-19’a karşı zamana karşı yaptıkları mücadele savaşı yazımıza çok destek aldık. Yeni bilgiler paylaşanlara da var olun diyorum. Bu arada yeni bilgi vereceklere de sütunun açık olduğunu belirtiyorum. Bu durum bize tıp alanında hemen her şeyi kendimizin üretmesi gerektiği konusunda gerekli uyarıyı yapıyor..

23 Nisan’da Ercüment Ovalı ve arkadaşlarından iyi haberler bekliyoruz

***

Aldığım son bilgiler şöyle:

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rana Sanyal, kanser alanında geliştirdikleri hedefleme teknolojisiyle kovid-19 tedavisinde karşılaşılabilecek yan etkileri azaltmayı hedeflediklerini belirterek, “Kimyager, biyolog, eczacı ve hekimlerden oluşan araştırma ekibimizle hastalığın seyrinin ağırlaşmasını engelleyen ilacı doğrudan akciğere ulaştırarak tedavinin kaygı uyandıran yan etkilerini azaltacak teknoloji üzerinde çalışmaya başladık” dedi. Sanyal, “Kovid-19’a karşı kamu başta olmak üzere tüm sağlık sektörü ile akademi ve sanayi ortak bir mücadeleye girişti. Biz klinik öncesi çalışmalarımızı 6 ay içinde tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

***

RS Research Operasyon Direktörü Sena Nomak da sağlık sektörünün tüm ezberlerin bozulduğu bir süreçten geçtiğini belirterek, "Kamu, akademi, sanayide iş birliğinin güçlendiğini görmek çok önemli. Girişimci ve akademisyenlerin yürüttüğü çalışmalar her geçen gün artıyor. Kamunun hızla koordinasyonu ele alması da bunun tetikleyicisi oldu. Örneğin TÜBİTAK çok hızlı bir şekilde Kovid-19 çağrısını yürürlüğe soktu. Hem kamudan hem de özel sektörden çok umut verici iş birliği haberleri alıyoruz." dedi.

***

ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Akın Akdağ, pek çok ülkede Kovid-19 tedavisi için daha önceden sıtma ilacı olarak reçetelendirilmiş hidroksiklorokin ve klorokin ilaçlarının kullanımına onay verildiğini, bu ilacın hammadde üretimini yerlileştirmeye olanak sağlayacak yöntemi geliştirmek için laboratuvarda deneysel çalışmalar yaptıklarını açıkladı.

***

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Dairesi Başkanlığınca yeni tip Kovid-19 virüsünün izolasyonu gerçekleştirdi. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kılıç çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

***

Corona virüsünü izole etmeyi başaran Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi, ölümcül virüsün gen haritasını çıkarmayı başardı

***

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan asistan hekim Betül İkbal Doğan'a şüphe üzerine Kovid-19 testi yapıldı.

Test sonucunun pozitif çıkması üzerine Doğan, hastanede 2 gün tedavi gördü. Doğan'a daha sonra yapılan test ise negatif sonuç verdi. 14 gün boyunca karantina altına alınan Doğan, son testi de negatif çıkınca, görevine döndükten sonra plazma bağışçısı olmaya karar verdi.

***

Devlet korumasındaki kadın, genç, yaşlı ve engelliler maske üretimi için seferber oldu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kuruluşlarda kalan genç, kadın, yaşlı ve engelli vatandaşlar, yeni tip koronavirüsle mücadeleye maske üretimiyle destek veriyor.

***

Ve iş dünyasından haberler:

Çiğli Belediyesi Koronavirüse karşı temassız numune kabini üretimine başladı.

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Koronavirüs ile mücadeleye destek sağlamak amacıyla daha önce maske, yüz siperliği, entübe kutusu ve solunum cihazı ventilatörü üretiminin yapıldığını söyledi. Ürünler İzmir Tabip Odası’na teslim edildi.

***

Yılmazlar Makine yerli cerrahi maske makinesi üretti. Modül Grup yerli mekanik ventilatör (Solunum Cihazı) oxiventi seri üretimine geçti. Ecerkom havadan saf oksijen üreten yerli bir cihaz ile  4 hastanın solunum işlevini yerine getirmesini sağlayan yerli modül geliştirdi.

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile aynı fikirdeyim. Güzel Türkiye, kendini bilmez bir grup vatandaşına rağmen bu beladan en kısa sürede, en az hasarla kurtulacak…