GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
12 Nisan 2020 Pazar

Virüsle bilimsel savaş ve iş insanlarımız

Ülkemizin her yerinde bu belalı virüse karşı hekimlerimiz, hemşirelerimiz ve tüm sağlık çalışanlarımız kahramanca savaşıyorlar. Onlarla gurur duyuyoruz. Bir yandan da bilimsel kit, ilaç ve sonunda aşı faaliyetleri var.

İş insanlarımız da hastalıkla savaşanlara destek için önemli işlere imza atıyorlar.

TÜBİTAK önderliğinde İzmir’den de çok sayıda bilim insanının da aralarında olduğu tanı kiti, ilaç ve aşı konusundaki çalışmaları başka bir yazı konusu yapacağımızı belirterek önce bilimsel çalışmaları, ardından da iş dünyasındaki gelişmeleri özetlemek istiyorum bu yazıda.

Aşı üretimi için en önemli aşamalardan biri olan virüs izolasyonunu iki farklı üniversitede iki veteriner hekim hocalarımız Prof. Dr. Aykut Özkul ve Prof. Dr. Aykut Özdarendeli gerçekleştirdiler ne kadar gurur duysak az… Prof. Dr. Aykut Özdarendeli daha önce Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığının aşısını bularak hiçbir hak talep etmeden haklarını Sağlık Bakanlığı’na devretmişti.

Derdim şu güzel ve güneşli Pazar sabahından sizlere iyi haberler verebilmek. Buyrun :

28 Mart: Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı, iyileşen Covid-19 hastalarından alınan kanlarla 12 korona virüs hastasının tedavisi için yapılacak klinik çalışmasına Sağlık Bakanlığı'nın onay verdiğini Klinik çalışmanın 6 Nisan'da başlayacağını bildirdi. Ovalı 4 Nisan’da Corona virüsüne karşı aşı geliştirmek amacıyla kendisi ve ekibini 45 gün boyunca laboratuvarda karantinaya aldı.

30 Mart: Sabancı Üniversitesi bakteri ve virüslere karşı 3 aya kadar dayanıklı dezenfektan üretti (Antimic)

2 Nisan: Erciyes Üni. Tıp Fak. Mikrobiyoloji AD. Öğretim Üyesi Veteriner Hekim meslektaşımız Prof. Dr. Aykut Özaderendeli  Cov-2 virüsünü izole etmeyi başardı.

3 Nisan: Corona virüsü ile mücadele kapsamında olası ihtiyaç durumuna göre birden fazla hastanın ihtiyacını karşılayabilmek için Gülhane Medikal tarafından yerli solunum cihazı aparatı geliştirdi

5 Nisan: Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Özkul, koronavirüse karşı serum, aşı ve ilaç üretmenin ilk adımı olan SARS-COV-2 virüsünü izole etmeyi başardı.

8 Nisan: İzmir'de görevli Uzman Doktor İrfan Sevinç, Kovid-19 vakası için tahlil yapan meslektaşlarına filtre sistemi bulunan numune alma kabini yaptı..

Sağ olsunlar, varolsunlar…

SANAYİCİLERE DE ALKIŞ

Kuşkusuz çok değerli işlere imza atıyor sanayicilerimiz ama Biosys, Baykar, Aselsan ve Arçelik işbirliğinde yerli solunum cihazının seri üretimine başlanmış olması en değerli gelişme. Çünkü dünyada arasanız da bulunmaz bir makine solunum cihazı…

28 Mart: Market doluluk oranını ölçmek ve 1 metre kuralına uyulması amacıyla Udentify firması tarafından yerli program geliştirildi.

29 Mart: Pavotek firması yerli ateş ölçer Cihazı geliştirildi Önümüzdeki günlerde seri üretime geçilecek.  Dinamik Röntgen de yerli dijital röntgen cihazını hastanelere teslime başladı.

30 Mart: Waqua firması yerli dezenfeksiyon sistemi seri üretime geçti yüzlerce sipariş aldı.

2 Nisan: Solunum güçlüğü çeken hastaların entübe edilmesinde kullanılan 'Video Laringoskop' cihazı prototip olarak Samsun Teknopark’ın katkılarıyla yerli olarak üretildi.

3 Nisan Corona virüsü ile mücadele etmek amacıyla virüsü karşı olumlu sonuç veren klorokin fosfat etken maddeli yerli ilaç Abdi İbrahim firmasınca üretildi.

5 Nisan: Sevgili dostlarım Bahar ve Ümit Yorgancıoğlu’nun sahibi olduğu Dorya, entübasyon sırasında havaya yayılan virüsün yayılımını en aza indirmek, hekimleri korumak için entübasyon kabini tasarladı. Tasarlanan kabin için Celal Bayar Üniversite Hastanesi yoğun bakım hekimleri inceleyip modifikasyonlar istedi. Dorya şu ana kadar 100 adet üretti. İstekte bulunan hastanelere ücretsiz göndereceklar. Aynı kabini üretmek isteyen firmalar için teknik detaylar fabrikanın web sayfasına yüklendi.

7 Nisan: İzmirli bir firma olan Türklab, Sağlık Bakanlığı’na performans testi yapılmak ve çok miktarda üretmek için bir corona testi gönderecek. Türklab’ın daha önce hızlı antibiyotik duyarlılık testini ve diğer teşhis kitlerindeki başarısı bilim dünyasında önemli bulunuyor.

8 Nisan:  Çiğli Belediyesi yoğun bakım hastaları için geliştirilmiş pleksiglass şeffaf malzemelerden yapılan entübe virüs koruma kutularının üretimini başlattı. Kutular hijyenik şartlarda paketlenip ihtiyaç duyulan hastanelere teslim edilmeye başladı.

9 Nisan: Ünlütürk ailesi ve Kızılgüneşler ailesinin ortak olduğu Tor Demir Tesisleri’nde virüse karşı mücadelede biyolojik numune alma kabini üretilerek çok sayıda hastanenin  yararlanmasına sunuldu.

10 Nisan: 30 dakikadan daha az sürede sonuç raporu veren yerli test kiti cihazı Nanobiz Teknoloji A.Ş tarafından üretildi.

11 Nisan: Yerli bor katkılı el dezenfektanı Borel, Eti Maden tarafından üretildi.

Sağ olsunlar, var olsunlar

***

Bunlar benim medyadan görebildiklerim. Böyle başka gurur duyacağımız örnekler varsa lütfen sayfanın başındaki e-posta adresine gönderin, yayınlayayım.