GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
26 Ağustos 2020 Çarşamba

Afyon Ovası’nda bir dev sessizce nefes alıyordu

Zafer Bayramı yaklaştıkça ve salgın nedeni gösterilerek Ayasofya’da toplu namaz kılınıp ama Zafer Bayramı kutlamaları yasaklanınca bizler daha heyecanlı bir bicimde günler öncesinden Zafer Bayramını kutlamaya, Atamız ve şehitlerimiziyadetmeye başladık. Her Milli Bayramımızda deprem, salgın, sel vb bahane edilerek Kurtuluş Savaşımızı, Atamızı, şehitlerimizi unutturmak mümkün değil. Tersine tepkilere neden olup, bizim mahalle, sizin mahalle ayrımına neden oluyor ki şu an milli birlikteliğe her zamankinden çok gereksinme var. Gelen güzelim mesajların hangisini paylaşsam derken bunu seçip sizlerle paylaşıyorum:  

26 Ağustos...

Gece sabaha kavuştuğunda, ayaza kesti Afyon ovası. Alacakaranlıkta dağlar, gözlerde belirirken ova da çıt çıkmıyordu. 37687 atın üstündeki süvarilerimiz, ölüme dörtnala koşacak can yoldaşlarının yelelerini okşuyor, sessizce dualar okuyordu… 131.409 yaya askerimiz, yere çömelmiş, biraz sonra kopacak kıyamette mutlak zafere ulaşmak için koşacakları yüzlerce kilometreyi düşünmeden sessizce gelecek emri bekliyorlardı...8658 subay birliklerinin başlarında, elleri kılıçlarının kabzasında, biraz sonra hücum diye bağırdıklarında ölüme arkalarından uçarcasına koşacak askerlerinin başında zafere kadar ölüm emrini bekliyorlardı.

Topların Batıya, ufka çevrilen namluları buz kesmişti zafer alevinden önce.Afyon ovasında bir dev sessizce nefes alıyordu. Tek duyulan karıncaların sabah telaşının sesiydi. Ova da çıt çıkmıyordu.

Saat 04.45

"Hakkınızı helal ediniz" dedi mavi gözlü dev Mustafa Kemal, çok kısık sesle süvarilerin komutanı zaferin kahramanlarından Fahrettin Altay'a. Kulaktan kulağa 200.000 kişiye sessizce ve saniyeler içinde ulaştı ve cevabı aynı hızda kulaktan kulağa geri döndü "Helal olsun"

Beyaz at, koca ordunun önüne iki adım çıktı.Tüm ova ayağa kalktı, metal sesleri, at kişnemelerine karıştı ova nefesini bırakmıştı.Beyaz atın süvarisi önünden geçen birlikleri selamlayarak izledi.Eyerde dikildi,kılıcını kınından çıkarttı, "Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir İleri" sesi ovayı kapladı.

Mavi gözlü dev Başkomutan Mustafa Kemal, “Ya İstiklal Ya Ölüm” demişti. Ova şaha kalktı,Süvariler yalın kılıç atıldılar, nihai hedef İzmir'di.Ovadan yükselen toz, süngüleri alacakaranlığı delen binlerin ölümsüzlüğü idi.

26 Ağustos,Büyük Taarruz ’un başladığıCumhuriyetin temellerinin atıldığı gündür.14 gün süren amansız mücadelenin başladığı, yok olmayla var olmanın bıçak sırtında olduğu gün, bugün.O gün kavurucu sıcak altında zafere koşan on binleri bir an düşünün yeter.

Zaferi içen tüm şehitlerimize Tanrıdan rahmetle, 26 Ağustosta başlayıp 30 Ağustosta zaferle biten,Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı gün kutlu olsun…