GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
7 Ağustos 2020 Cuma

Birleşik Krallık’ta sosyal medyaya kontrol baskısı

Birleşik Krallık sosyal medyada hakaret, tehdit, zorbalık ve nefret söylemlerine izin vermeyecek şekilde sosyal medyaya baskı uygulamakta, kontrol etmekte…

BBC haberine göre Gölge Adalet Bakanı David Lammy kendisi ırkçı tehditler aldıktan ve Twitter’ı bu konuda uyardıktan sonra silinmemesi nedeniyle Twitter’ın ırkçı tehditleri yok etmekte daha hızlı davranması gerektiğini söyledi. Siyahi İşçi Partisi Milletvekili Lammy Londra polisine aldığı ırkçı hakareti bildirdiğini, hakaretin “sen bir sokak lambasına asılacaksın, maymun oğlan” dediğini, ama bu Twitter kullanıcı hesabının bildirilmesine karşın 2 gün boyu Twitter tarafından kaldırılmadığını açıkladı.

Twitter ırkçılığa izin vermediklerini söyledi ve şirketin sözcüsü bu nefret söylemini yayan hesabın askıya alındığını belirtti ancak İçişleri bakanı Priti Patel şirketin daha hızlı karar alması ve hareket etmesi gerektiğini bildirdi. İşçi Partisi Başkanı Sir Keir Starmer ise hakareti kınadı ve “Sosyal medya platformları daha hızlı harekete geçmeli, nefret söylemlerinin ve ırkçılığın toplumumuzda ve internette yeri yok” dedi.

Daha önce de Twitter İngiliz rap müzikçi yıldız Wiley’in antisemitik twitlerini geç kontrol ettiği için eleştirilmişti. Ayrıca yönetimi bu nedenle onu bırakmıştı. Twitter bu kişinin hesabını kilitlemiş, Instagram da birçok içeriği kaldırmıştı. Sosyal medya şirketleri Wiley’nin hesaplarının kapatılması konusunda baskı görmüştü. Konuya polis de dahil olmuştu. 940 000 takipçisi olan Wiley Twitter ve Instagram hesaplarında Musevilere hakaret etmişti.   

Lammy aldığı hakarete yanıt olarak kendisi “Sizin gibi ırkçı alçaklar beni susturamayacak ama sosyal medya hakaret ve tehditler için bir platform olmamalıdır” diye twitledi. 13 saat sonra twitter hala daha harekete geçmemişti. Bunun üzerine Lammy “Nefreti yayından kaldırmada daha hızlı olmalısınız” diye twitledi.

Piriti Patel bunun üzerine Lammy’nin yanında olduğunu twitledi ve Twitter’ın daha hızlı hareket etmesinin gerektiğini vurguladı. Lammy “Her zaman muhalefet partisi ve hükümet anlaşamaz ama Twitter; bu konuda biz aynı fikirdeyiz” dedi. Diğer milletvekilleri de Lammy’i destekleyen twitler attı. Gölge İçişleri Bakanı Nick Thomas Symonds “Bu hakaret kabul edilemez. Sosyal medya şirketlerinin çok daha fazlasını yapması ve polisin bunları takip etmesi gerekli” dedi.

“David’i çok iyi tanıyorum. Bu tür alçakça hakaretlerin onu susturamayacağını çok iyi biliyorum” diye ekledi. Twitter sözcüsü ise “Bizim hakaret, zorbalık, tehdit ve nefret söylemleri için ilkelerimiz var. Bu kuralları çiğneyeni görünce harekete geçiyoruz” dedi ancak görüldüğü gibi bu defa harekete geçmekte yavaş kaldıkları için hayli eleştiri ile karşılaştılar. Ayrıca görüldüğü gibi artık Birleşik Krallık sosyal medyada bu tür hakaret, tehdit, zorbalık ve nefret söylemlerine izin vermeyecek şekilde sosyal medyaya baskı uygulamakta…

The Guardian gazetesinin haberinde ise Facebook moderatörleri reklam veren şirketlerin boykotlarını uzatmalarını istedi. İşlerini kaybetmekten korkarak isimlerini veremeyen modaretörler haziran ayı ortasında ırkçı söylemler nedeniyle başlayan boykotun tam etkili olması için ağustos ayında sonlanmamasını, devam etmesini istediler. Boykota Innocent Drinks, Pukka Herbs, cook, Disney, Unilever, Volksvagen gibi şirketler katılmıştı.