GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
15 Kasım 2023 Çarşamba

İzmir’in benzersiz zenginliği: Bayrak Müzesi…

Arada bir dostlarımızla Buca’nın tarihsel mirasını keşfetmeye yönelik günübirlik keşif turları yaparız… Son iki seyahatimizin zirvesi Dokuz Eylül Üniversitesi Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi oldu.

tarafından 19. Yüzyıl sonlarında yapılmış 130 yıllık tarihi Eylül Köşk binası ve 5 dönüm arazi içerisinde yer alıyor. Müze Müdürü değerli dostumuz Ömer Durmaz’dan müze ile ilgili bilgiler istedim. Ömer Hoca’dan aldığım bilgileri özetle aktarıyorum:

“Milli Mücadele döneminde, İtilaf Devletleri’nin desteğini alan Yunanistan’ın işgal hareketine karşı ilk kurşun, 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’den atıldı. Dünyaya mutlak zaferimizi ilan ettiğimiz İstiklal Harbimize son nokta da muzaffer Türk ordumuzun 9 Eylül 1922 sabahı İzmir’e girmesi ile koyuldu. Adını bağımsızlık destanımızın simgeleşmiş tarihinden ve güzel kentimizin düşman işgalinden kurtuluşundan alan Dokuz Eylül Üniversitemiz ise yaklaşık bir asır sonra, 2020 yılında, ülkemizin ilk Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’ni açma onurunu yaşadı. Bununla birlikte, Üniversitemiz kurulduğu günden itibaren ilk kez tam donanımlı bir müzeyi, Prof. Dr. Nükhet Hotar Hocamızın sayesinde kamu hizmetine kazandırdı. Türkiye için bir ilk gerçekleştirildi.”

***

MÜZE NASIL OLUŞTU: Koleksiyoncu, müzeci ve avukat Halûk Perk’in uluslararası değerdeki koleksiyonu, müzemizi kurumsal olarak hızla açılabilmemizi sağladı. Halûk Bey’in uzun yıllar içerisinde topladığı zengin koleksiyonundan ay yıldız temalı objelerin, efemeraların derlenmesi ile müzemize önemli bir zemin hazırlamış olduk. Halûk Perk’in değerli koleksiyonunu üniversite olarak zenginleştiriyoruz. Üniversitemizin birimleri, akademisyenlerimiz müzenin koleksiyonuna katkıda bulundu. Sayın Rektörümüz Osmanlı Harp Madalyası ile İstiklal Madalyası’ndan oluşan kahramanlık madalyalarını bağışladı, Güzel Sanatlar Fakültemiz 1920’lerde bayrak dikmek için kullanılan bir dikiş makinesini ve Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü 9 Eylül 1922’de kullanılmış kanlı bayrağı müzemize sergilenmek üzere teslim etti.  Devlet kurumlarından ve halkımızdan da önemli bağışlar oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız ilk kez Külliye’de kullanılan Cumhurbaşkanlığı forsunu müzemize gönderdi. Anıtkabir’de nöbet tutmuş bayrak, Anıtkabir Komutanlığı tarafından müzemize armağan edildi. Türkiye’nin Kuzey-Güney-Doğu-Batı en uç sınır karakollarında görev yapmış bayraklar müzemize hediye edildi.

KURTULUŞ SAVAŞI BAYRAKLARI: Koleksiyonumuzda manevi değeri yüksek en önemli eserler; Atatürk’ün önderliğinde kazandığımız Kurtuluş Savaşı’na ait bayraklar, ay yıldız temalı nesneler ve belgeler. Milli irademizi, ulusal egemenliğimizi tarihi bayraklarımız üzerinden gelecek kuşaklara doğru aktarmak en önemli sorumluluğumuz. Müzemizde ayrıca Orta Asya’dan günümüze on yedi Türk Devleti’nin kullandığı sembol ve bayrakların tarihinin anlatıldığı interaktif özelliklere sahip özel bir salonumuz da bulunuyor. DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü öğretim elemanlarının animasyonlar ve kiosk uygulamaları ile hazırladığı bu salonumuz, ziyaretçilerimizin en beğendiği salonlardan biri.

BAYRAKBİLİM NEDİR? : Bayrakbilim ya da Veksilloloji (Vexillology); bayrakların, sancakların, flamaların, forsların ve ilgili simgelerin ölçülerini, renklerini, biçimlerini, türlerini tarihsel boyutuyla araştıran, ilgili kuralları belirleyen uluslararası bir bilim dalıdır. Sözcüğün kökeni Latince ‘bayrak’ anlamına gelen ‘vexillum’ ile Yunancadaki ‘araştırma, çalışma’ eki olan -loji’ye dayanmaktadır. Bayrak-grafiği (Vexillography) sahasından da söz etmek gerekiyor. Veksillografi, bayrak tasarlama sanatı ve uygulama alanıdır. Veksillografi, veksilloloji ile müttefiktir; ancak bu disiplinle eş değildir. Bayrak tasarımları, evrimlerini şekillendiren ve şekillendirmeye devam eden çeşitli pratik kaygılar, tarihi koşullar ve kültürel reçetelerden kaynaklanan bir dizi düzenlilik sergiler. Bayrak-grafiği alanı bu değişkenleri tarihsel süreçte inceler ve bayrak tasarlayanları araştırır.

***

İzmir’in bu harika zenginliği haftanın her günü gezebilirsiniz. Bu arada beni en çok duygulandıran aziz dostum rahmetli Şükrü Tül’ün müzeye armağan ettiği bayrağı görmek oldu… Konunun uzmanı ve heyecanını ziyaretçilere de mükemmel yansıtan değerli rehberimiz Turgut Bozoğlu’na da özel teşekkürler.

Onlarca fotoğraf arasından sadece 2 fotoğraf yayınlıyorum bugün. Müzeyi ziyaret ederseniz hem gurur duyarsınız hem de onlarca fotoğraf çekersiniz.  Cumhuriyetimizin 100. Yılında bu müzeyi kaçırmayın…