GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
18 Temmuz 2023 Salı

Yerelde 'eşitlik' ve Narlıdere

Günümüzde bir kurumun evrensel olup olmadığının en önemli göstergeleri, çeşitliliğe saygısı fırsat eşitliğini önemsemesi ve kapsayıcılığa gösterdiği özen olarak tanımlanıyor. Gerçek evrensel kriterler bunlar hem kurumlar, hem de kişiler için.

Yerel yönetimlerde de bu politikalar çok önemli. Özellikle ülkemizde kadınların hayatın her alanına katılımını artırmak, cinsiyete dayalı ayrımcılığı önlemek, toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek ve kadınların yerel kararlara katılımını güçlendirmek ciddi hedefler.

Bu düşüncelerden hareketle Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi, Mayıs 2006’da yerel yaşamda kadın ve erkek eşitliği için bir Avrupa Şartı yayımladı.

Diğer Avrupa Şartları gibi bu Şart da çağdaşlık ölçüsü…Bu Şart, kadın erkek eşitliği ilkesine ilişkin resmi bir kamusal taahhütte bulunmaya ve sözleşmede belirtilen taahhütleri kendi topraklarında uygulamaya davet edilen Avrupa’nın yerel ve bölgesel hükümetlerine yönelikti.

Kadın erkek eşitliğinin temel bir hak oluşu, kadın erkek eşitliğinin sağlanması için etnik köken, engellilik, cinsel yönelim, din, sosyo-ekonomik durum ayrımı gözetilmemesi ilke olarak benimsendi.

Hemen sonrasında kadınların ve erkeklerin karar alma süreçlerine dengeli katılımının demokratik bir toplum için gerekli olduğu bildirildi. Toplumsal cinsiyet kalıpyargıları ve bunlardan kaynaklanan tutum ve varsayımların ortadan kaldırılması talep edildi...

Bu proje, temel olarak Avrupa yerel yönetimlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin en iyi uygulama örneklerini toplamayı ve yerel temsilcilerin kendi belediyelerinde gerçek toplumsal cinsiyet eşitliğini elde etmelerine yardımcı olacak bir metodoloji oluşturmayı amaçlıyordu.Amacı, yerel siyasetçileri bunu imzalamaya teşvik etmek ve böylece, beyannamedeki önlemleri kendi belediyelerinde uygulamaya alenen taahhütte bulunmaktı.

Gelişmiş demokrasilerde bu şartı çok sayıda yerel yönetim yerine getirdi.

Ve iyi haber geçen hafta Narlıdere’den geldi. Narlıdere Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı’nın imzası için Başkan Ali Engin’e yetki verildi. Başkan Engin deimzanın toplumsal cinsiyete duyarlı politikaların üretilmesi ve uygulanması noktasında teşvik edici olacağını bildirdi.

Meclis toplantısında ayrıca Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliği karnesinin iyi olmadığını belirten Başkan Engin’in şu dediklerinin altını çizdim:

“Ülke olarak sosyal, politik, ekonomik ve kültürel anlamda kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasında istediğimiz düzeyde değiliz. Eşitliğe dayalı bir toplumda yaşamak istiyorsak buna önce kendi evimizden başlamalıyız. Biz de Narlıdere Belediyesi olarak bu konuda örnek bir belediyeyiz ve kadın-erkek eşitliğini sağlayan adımlarımıza her geçen gün yenilerini ekliyoruz. Bugün Belediye Meclisimizden imza yetkisini aldığımız Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitlik Şartı, toplumsal cinsiyete duyarlı politikaların üretilmesi ve uygulaması noktasında bizleri teşvik edecek. Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’nı imzaladıktan sonra söz konusu taahhütlerin bir an önce hayata geçirilmesi için çalışmalarımıza başlayacağız. Gerçek anlamda eşitlikçi bir toplum yaratmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz”

Narlıdere Belediyesi ve Başkan Engin, çeşitlilik, fırsat eşitliği ve kapsayıcılık adına alkışı hak ediyorlar. Tebrikler.